4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Human Fish Gravel SloEnduro
26. aprila 2020

V sezoni 2000 trojno zmagoslavje malega Francoza, dvakrat dvojna krona kraljice spusta, olimpijske igre v Sydneyu z dvema Slovencema, dvoboj prvič kot uradna disciplina na svetovnih prvenstvih in še in še.

Na sporedu so bile druge olimpijske igre, kjer so lahko nastopili gorski kolesarji. Leto 2000 je bilo prelomno za mnoge odlične tekmovalce in tekmovalke. Slovenci smo že drugič gostili dirke svetovnega pokala v spustu in dvoboju. Miguel Martinez je postal prvi gorski kolesar, ki je v istem letu osvojil tri naslove, Anne-Caroline Chausson je postala kraljica spusta in dvoboja. Primož Štrancar in Rok Drašler pa sta slovenske barve zastopala na dirki olimpijskega krosa v Sydneyju.

Svetovno prvenstvo

Gostitelj tokratnega svetovnega prvenstva je bila Sierra Nevada nad Granado v Andaluziji. V olimpijskem krosu si je konkurenco podredil Francoz Miguel Martinez, drugi leta 1999 in svetovni prvak leta 2000.  Drugo mesto je osvojil Kanadčan Roland Green, bron pa zimzeleni Nizozemec Bart Brentjens. Med damami je slavila domačinka Margarita Fullana. Srebro je šlo okoli vratu Kanadčanke Alison Sydor, bron je pripadel Italijanki Paoli Pezzo.

V kategoriji do 23 let je slavil Španec Jose Antonio Hermida, drugo mesto je osvojil njegov rojak Marti Gispert Labarta, bron je šel na Novo Zelandijo k Kashiju Leuchsu.

Med mladinci sta slavila Američan Walker Ferguson in Švicarka Sonja Traxel. Srebrni medalji sta si okoli vratu nadela Španec Inaki Lejarreta Errasti in Poljakinja Maja Włoszczowska (kasneje ena najboljših gorskih kolesark nove dobe), bron pa Švicar Florian Vogel (še eno ime, ki je kasneje zaznamovalo dirke v olimpijskem krosu) in Britanka Nicole Cooke.


Spustaško krono si je prvič in edinkrat nadel divji Američan Myles Rockwell, ki je ugnal Britanca Steva Peata in Francoza Mickaela Pascala. Med damami je še enkrat mavrično majico oblekla Francozinja Anne-Caroline Chausson. Srebro je domov odnesla Finka Katja Repo, bron pa Američanka Marla Streb.

Med mladinkami je Američanka Kathy Pruitt ugnala Britanki Helen Gaskell in Fionn Griffiths, med mladinci je slavil Francoz Julien Poomans. Srebro si je prislužil Michael Hannah (danes ga poznaš po imenu Sik Mick Hannah in še vedno tekmuje na najvišji ravni), tudi bron je šel v Francijo in sicer k Jean-Paulu Labossieru.

Slovenci so se v olimpijskem krosu uvrstili takole: Rok Drašler zopet odličen, osvojil je 8. mesto v kategoriji U23, Tadej Trobevšek je bil 50., Borut Rudolf pa tri mesta za njim. Med elito so bili Primož Štrancar 31., Jure Golčer 39., Marjan Jauk 51. Blaža Klemenčič je bila 44. med damami. Med mladinci je Miha Šolar osvojil 25., Rok Grilc 32. Martin Grad pa 45. mesto.

Slovenski spust je bil po preteklih odličnih dosežkih Janeza Grašiča v senci rezultatov v krosu in v krizi. V Sierri Nevadi so se v članski kategoriji uvrstili takole: Aljoša Martinjaš 74., Janez Grašič 79., Janez Jamnik pa 87. mesto.

Dvoboj

Ne govorimo o paralelnem slalomu (dual slalomu) temveč o dvoboju (dualu), dveh tekmovalcih hkrati na eni progi. Prvič je bil na sporedu tudi na svetovnem prvenstvu. Sicer je doba dvoboja na velikih tekmovanjih trajala samo še leta 2001, saj jo je kasneje nadomestil 4kros. Tako je prvi uradni svetovni prvak postal Avstralec Wade Bootes, podprvak Američan Brian Lopes, bron si je prislužil Francoz Mickael Deldycke. Najuspešnejša športnica v Sierra Nevadi je bila zagotovo AC Chausson, ki je postala svetovna prvakinja tudi v tej disciplini. Srebro je romalo v Združene države k Tari Llanes, bron pa k Francozinji Sabrini Jonnier.

Svetovni pokal

Dirke svetovnega pokala so potekale tudi v Mehiki:


Leto 2000 je imelo pester in natrpan program dirk svetovnega pokala, tudi zaradi olimpijskih iger v Sydneyu. Gostitelj dvoboja in spusta je bil drugo leto zapored tudi Maribor. Najbolj konstantno formo skozi celotno sezono je v olimpijskem krosu pokazal Miguel Martinez, ki je tako ponovil skupno zmago iz leta 1997. Za njim sta se zvrstila Nizozemec Bas van Dooren in Francoz Christophe Dupouey. Med ženskami je skupno zmago dosegla Švicarka Barbara Blatter (takrat novo ime na gorskokolesarski sceni). Druga je bila Američanka Alison Dunlap, tretje mesto je pripadlo trikratni zmagovali seštevka (1996, 1998, 1999) Kanadčanki Alison Sydor.

V spustu je peto in tudi zadnjo zmago v seštevku zabeležil Francoz Nicolas Vouilloz, na drugo mesto se je drugo leto zapored uvrstil Britanec Steve Peat, tretji je bil Španec David Vazquez. Med damami je do tretjega zaporednega naslova v skupnem seštevku prišla Anne-Caroline Chausson in tretje leto zapored za seboj pustila Američanko Missy Giove. Tretje mesto je pripadlo še eni Američanki, to je bila Leigh Donovan.

Dirkali so tudi na Japonskem (Arai). Spust in dvoboj:


Med tekmovalci v dvoboju je največ točk zbral Američan Brian Lopes, ki je tako po letu 1998 še drugič osvojil naslov najboljšega v seštevku svetovnega pokala. Na drugo mesto se je uvrstil Francoz Cedric Gracia, na tretje pa Avstralec Wade Bootes. Med damami pa še enkrat prepričljivo AC Chausson, drugo mesto Tara Llanes, tretje pa njena rojakinja Leigh Donovan.

Olimpijske igre

Fenomen ženskega krosa v devetdesetih je bila zagotovo Italijanka Paola Pezzo. Bila je svetovna prvakinja, zmagovalka seštevka svetovnega pokala in tudi olimpijska prvakinja iz Atlante 1996. Po številu zmag ne najuspešnejša, a do danes edina, ki je olimpijsko zlato okusila dvakrat! V Sydneyu tekmicam ni pustila blizu in na najlepši možen način zaključila šest sezon dirkanja na najviji ravni. Srebro je pripadlo Švicarki Barbari Blatter, ki je s tem potrdila odlično sezono, ki jo je imela v svetovnem pokalu, bron je pripadel Španki Margariti Fullani, ki je nadgradila junijski uspeh na svetovnem prvenstvu.

Sydney in prvenec malega Miga, gorskokolesarskega čudežnega dečka desetletja:


Mali Mig, Francoz Miguel Martinez, je po bronu v Atlanti, tam je štel le 20 let!, sijajno sezono nadgradil z olimpijskim zlatom! Martinez še danes velja za enega najboljših tekmovalcev v olimpijskem krosu vseh časov, pa čeprav se je njegova superiornost po uspehu v Sydneyu počasi začela krhati. Srebro je osvojil Belgijec Filip Meirhaeghe, bron je šel v Švico k Christophu Sauserju.

Slovenci smo imeli v Sydneyu dva predstavnika. Izmed izjemne trojice leta poprej sta v Avstralijo odpotovala Primož Štrancar in Rok Drašler, doma je ostal Jure Golčer. Slovenija je imela na voljo dve mesti. Primož je osvojil 37. mesto, Rok je odstopil.

Bajkerski film leta 2000

Kranked 3 (Ride Against the Machine), režija Bjørn Enga, produkcija Radical Films, glavna imena v filmu pa: Eric Carter, Mark Davis, Brian Lopes, Steve Peat, Myles Rockwell, Richie Schley, Andew Shandro, Lisa Sher, Wade Simmons, Marla Streb, Brett Tippie …

Bicikla iz tistega leta (kolo svetovnega prvaka v spustu in kolo olimpijske zmagovalke)


Kolo svetovnega prvaka Mylesa Rockwella. Giant ATX One DH, katerega največja prednost so bile izredno kratke cevi ob verigi, posebnost pa menjalnik z lesenim ohišjem.


Paola Pezzo in njen Gary Fisher softail iz olimpijskih iger v Sydneyju. Zlat krmilni ležaj Chris King, celotna oprema Shimano XTR in vilice RS SIDney.

Na naslovni fotografiji Miguel in Paola v Sydneyu.

Preberi še
Prvoborci: Svetovni pokal prvič v Mariboru in trije XC mušketirji
Prvoborci: Grundig v 1998 zadnjič največji pokrovitelj
Prvoborci: Drašler se izstreli med najboljše
Prvoborci: 1996 in prvič na OI

4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam