Freestyle gradimo skupaj
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
7. januarja 2012

V & O iz julijsko-avgustovske številke revije Bicikel. Kaj, ko ne moreš biti več hitrejši? Zakaj si nekateri merijo čas (navkreber)? Kaj, če sem počasnejši od žene? Mnenje o zatiralcih kolesark? Kako do majice mtb.si? Zakaj so prodajalci zdolgočaseni?

Odgovori na vaša vprašanja, objavljeni že v dvojni julijsko-avgustovski številki revije Bicikel.

Jazbec morda vendarle ne pristane na zavodu za zaposlovanje, saj se počasi nabirajo nova vprašanja. Na ta bo odgovoril, ko izčrpamo na spletu še neobjavljeno zalogo – samo še septembrska revija nam je ostala. Podrobnosti o tem, kje in kako lahko našemu dežurnemu modrecu zastaviš vprašanje, pa na dnu.

Vsevedi Jazbec! Obstaja rek ”Nikoli nisi tako hiter, da ne bi mogel biti še hitrejši”. Kaj narediti, ko ne moreš biti več hitrejši od zastavljenega časa in želiš biti še hitrejši in kateri ”gozdni” sosed je po tvojem mnenju ob srečanju najnevarnejši?
Merida46, s foruma Tabla

Dragi Merida46,
res je, pride trenutek, ko ne moreš biti več vse hitrejši. Ne glede na to, o kateri zvrsti kolesarjenja govoriva, je za naš prekrasni šport celo na spletu na voljo pestra ponudba medicinskih sredstev in zadnje čase tudi pomožnih elektromotorjev. Seveda obstajajo stranski učinki (tudi pri elektromotorjih, naprimer kazni za prehitro vožnjo), a hitrost je zagotovljena.
Ti prijemi pomagajo, če imaš dejansko čas in voljo za napredek, pa ga ne moreš več doseči. Če pa gre za pomanjkanje časa ali radosti staranja in/ali poškodb, potem ti ne preostane drugega, kot da kvantiteto (ki je nujna za hitrost, pa ne le za vzdržljivost) spremeniš v kvaliteto v smislu uživanja.
Najnevarnejši sosed? Zame jazbečar s tistimi trapastimi kratkimi nogicami. Zate pa še bolj patetičen klop!

Dragi Jazbec,
zanima me, zakaj nekateri tako radi zatrjujejo, da jim ne gre za čas in tekmovanje, a si hkrati merijo čas vzpona do stotinke natančno?
MAAC, s foruma Tabla

Nestrpno pričakujem odgovor… in kaj praviš na www.hribolazec.si, kjer to počno formalno tudi pohodniki ?
Ali bi bilo tak sistem merjenja potrebno uvesti tudi za kolesarje na Toškem čelu?
uros1512, naslednja objava na forumu Tabla

Draga MAAC in uros1512,
življenje je tekmovanje. Z drugimi in še bolj s samim seboj. Če ljudje potrebujete motivacijo v obliki merjenja časa, naj bo tako. Tako dobite odgovore na zelo pomembna vprašanja: če ste pozimi lenarili ali zelo lenarili ter če ste čez sezono napredovali komaj kaj ali nič. Ter seveda – ali medicina in elektromotor iz prejšnjega vprašanja kaj zaležeta.
Po svetu sem srečal dva zanimiva načina tekmovanja: celoletno lastništvo čipa, s katerim ti na hribu izmerijo čas in ga vnesejo v bazo, ki lestvice objavlja na semaforju in na spletu; ali označitev vmesnih časov vzpona vrhunskega športnika na tablah ob poti, recimo na vsak kilometer.
Vse to pa je začuda le navkreber, kot bi imeli tekmovalno žilico samo motorično omejeni kolesarji.

Dragi Jazbec,
Če sem na kolesu slabši/počasnejši/manj vzdržljiv kot moja žena, ali bi me moralo skrbeti?
Mirko iz Foruma Bicikel.com

Dragi Mirko,
ženske so vzdržljiva bitja, kar nam dokazujejo vsak dan. Če je hitrejša od tebe, je to le dokaz, da je ne zatiraš (dovolj), da jo spustiš iz kuhinje, da morda kdaj celo ostaneš z otroki, da gre ona na kolo, predvsem pa ji privoščiš dobro kolo. Marsikateri kolesar takšnole konkurenco znotraj hiše zanesljivo odpravi. Upravljanje s časom je najbolj očitno, saj moški pač “mora” na kolo, saj se drugače zredi, je živčen, pa še trenirati mora za tisti maraton. A to lahko povzroča napetost med partnerjema. Diskretnejše je omejevanje žene s cent težkim kolesom v lepih barvah. Kje se bo pa ženska spomnila potežkat druga kolesa?!

Mirko za najboljše vprašanje prejme nagrado, tokrat je to pribor za čiščenje kolesa RSP.

Spoštovani Jazbec,
Kakšno je tvoje mnenje o modelih, ki na spletnih kolesarskih forumih zmerjajo kolesarke, “naj skrbijo doma za deco in se postavijo za štedilnik”.
Opazil sem, da je takšnega vedenja kljub dejstvu, da smo leta 2011, kar veliko …
Blaž iz Ljubljane po elektronski pošti

Dragi Blaž,
dve možnosti sta. Ali so to takšni, ki niti približno nimajo takšnih težav, kot jih ima Mirko v prejšnjem vprašanju – doma žensk preprosto ne spustijo na kolo. Ali pa sami nič ne kolesarijo, ker jih ženske ne pustijo na kolo.
Včasih so nam govorili, da bodo imeli ljudje v prihodnosti veliko več prostega časa, torej bi lahko tudi več kolesarili, če bi tako želeli.
Šment, zaenkrat nič ne kaže, da bi lahko z vso to tehnologijo imeli več časa zase. Samo veliko več naredite in tudi veliko več delate. Od tod potem izvira zatiranje, če bi nekdo rad imel več časa zase kot nekdo drug. Ali pa iz strahu, da bi bile ženske hitrejše.

Jazbec, zdravo. It’s me again.
Glej, lani sem dobil eno super lepo oranžno mtb.si majčko.
Zdaj me pa zanima, kaj te moram vprašat, da me nagradiš z majčko “mtb ni zločin, je pa prekršek”.
TTOCS, s foruma Tabla

Dragi TTOCS,
ne le vprašati, tudi odgovoriti moraš na vprašanje “Kako izdelati časovni stroj?”, saj smo pri mtb.si vse majice uspešno razprodali ob koncu lanskega leta. Da je položaj še težji, še vedno nismo predstavili nove kolekcije.

Zakaj so v kolesarskih trgovinah vedno trije prodajalci, postreže pa me zmeraj najbolj nezainteresiran, zdolgočasen, nevljuden in z “rad-bi-bil-nekje-drugje” pogledom mladec?
Ali me razumeš? Včasih se počutim krivega, ker sem ga zmotil v trgovini in ga vprašal nekaj stvari? A veš, o kakšnih tipih govorim?
Kako naj se obnašam do njih? Prav tremo imam. Vsakič znova…
Stanislav po elektronski pošti.

Dragi Stanislav,
delo v kolesarski trgovini ima pri nas status McSlužbe. Pa ja ne boš tega delal do penzije? Tako redki to službo jemljejo resno. Prodajalcev tudi ni lahko najti, serviserje še nekajkrat težje. Nobenemu trgovcu ne zavidam dela s kadrom, ki ga ima na voljo. Seveda se najdejo tudi vedno dobro razpoloženi prodajalci, ki vedo kaj o kolesih in se znajo obrnit. Ampak v tvojem primeru sta to očitno druga dva.
V kolesarsko najbolj razvitih državah so to dobrodošla študentska dela, dela za nadobudne tekmovalce (pri nas raje iščejo sponzorje ali javkajo, da nimajo denarja za dirkanje) ali pa začetki karier, ki marsikdaj vodijo v kolesarsko industrijo ali vrhunski šport. V kolesarski industriji in vijačenju za profije pa v Sloveniji žal ni kruha.

Do naslednjič, vaš Jazbec


Jazbecu lahko vprašanje zastaviš v forumu tabla.mtb.si, po e-pošti ali na Jazbečevi facebook strani facebook.com/mtbjazbec. Ali pa kar tu spodaj, Jazbec najde vse. Jazbec nagradi najbolj domiselno vprašanje vsake objave.
Jazbec si pridržuje pravico, da skrajša vprašanja.
Jazbec ne odgovarja najraje na vprašanja, na katera ti na forumu v petih minutah odgovori nek tehnični frik. Raje vprašaj kaj življenjskega.

Freestyle gradimo skupaj
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam