Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
18. februarja 2011

Jazbečevi odgovori na vprašanja Tola, TTOCSa in Maaca iz oktobrske številke revije Bicikel. Kam s starimi gumami, kdo je “gorski kolesar” (otroško preprosto), zakaj smo taki butlji, da poganjamo tako draga kolesa?

Na leto zamenjam 3 pare gum za kolo. Kam s starimi gumami?
tol, s foruma Tabla

Dragi Tol,
seveda ti ne bom svetoval, da si kupi gume iz trše mešanice, ki zdržijo dlje časa, ali da manj kolesari. Kdor na leto zamenja tri pare gum, mora biti srečen človek! Če je ob tem še okoljsko ozaveščen, se vpraša to, kar si se vprašal ti.
Kot so ugotovili že za avtomobilske gume, recikliranje ni poceni, še najlažje je odrezati gumijasti del in ga zmleti, na koncu tako dobimo predvsem prekrivne sloje za otroška igrišča in podobno. Podobno je z gumami za kolesa, recikliranje je predrago. Vsaj danes. Zato je v Sloveniji guma za kolo navaden odpadek, za katerega za zaželeno, da konča na navadnem smetišču. V ZDA je že bilo nekaj poskusov zbiranja odsluženih plaščev v kolesarskih trgovinah. Morda najglasnejši je bil Specializedov, v njihovih konceptnih trgovinah si lahko svoje odslužene plašče zamenjal za bidon. Gume so predali v recikliranje in jih nato v obliki predpražnikov dali vsej svojim prodajalcem. Ko so vsi dobili svoje predpražnike, so gume nehali sprejemati … Se pa baje po svetu še vedno najdejo kolesarske trgovine, ki sprejemajo stare gume, pa karkoli že počno z njimi.
Pri nas pri najboljši volji nisem našel nikogar, ki bi sprejemal kolesarske gume v recikliranje. Tako ti preostane le, da iz odsluženih plaščev narediš kaj domiselnega (masažno visečo mrežo, ovratnico za psa, v njih oblečeš betonska korita za rože, ob katera vedno podrgneš z avtom …) ali pa jih odložiš med kosovne odpadke, da jih pobere in uporabi nekdo, ki se mu zdijo gume “skoraj nove”. Morda še najboljša bližnjica do recikliranja.


Jazbec, čuj zdaj:
Tolko se govori o vplivu gorskega kolesarjenja (GK) na naravo, pa primerjave s planinci, pa motoriziranimi obiskovalci narave, da povprečen državljan (to je problem v Sloveniji) nima prave predstave, kaj GK sploh je in kdo Gkolesarji sploh smo.
Glede na to, da si sam prebivalec gozdov, travnikov, planin in gora, marsikaj pa lahko izveš tudi od svojih sorodnikov in prijateljev, bi morda tudi ti lahko podal mnenje, kaj/kdo gorski kolesarji smo.
Torej: kako bi v “velikem jazbečarjevem slovarju” opisal pojem “gorski kolesar”? Povej prosim poleg strokovne še v “otroški” varianti, da bodo razumeli tudi čisto vsi politiki in možje zakonodaje.
TTOCS, s foruma Tabla

Dragi TTOCS,
takole bo šlo: Sem jazbec. Živim v gozdu. Včasih pridejo po stezi mimo moje jazbine strici in tete na kolesih. Steza je na klancu, zato v eno smer sopihajo in bentijo, v drugo pa hitro in neslišno prifrčijo, tako da včasih prestrašijo Jazbeca mlajšega. Zadnjič je bil eden bolj neroden in je ves čas zaviral, tako da se mi je zdelo, da se malo vidijo sledi. Ampak potem so gozdarji vlekli hlode in kolesarjevih sledi ni več videti.
V našem gozdu je sicer veliko poti. Po nekaterih se veliko vozi, vleče in hodi in Jazbec mlajši kar težko zleze čez luknje, skale in korenine. Po številnih pa ne srečam nikogar in tudi če se na vsake kvarte pripelje kakšen kolesar, je to še vedno premalo, da bi ostale utrjene in da se ne bi zarasle.
Gorski kolesarji me ne motijo. Ker varčujejo z močmi, so večinoma tiho. S seboj ne nosijo veliko reči, tako da nimajo česa metati po gozdu. Videti je, da imajo radi naravo, saj objemajo drevesa, vohajo cvetlice in te reči.
Rad imam gorske kolesarje. Imejte jih radi tudi vi.

TTOCS je bil za vprašanje meseca nagrajen z majico mtb.si


Dragi jazbec!
Imam gorsko kolo za 6.990 EUR in ga moram še vedno sam tako poganjat kot tudi pucat! Ali se lahko kam pritožim? (na zvezi za varstvo neumnih kupcev se mi ne oglašajo)
Maac, s foruma Tabla

Dragi Maac,
sam si si izbral tlako in če zanjo potrebuješ še drago orodje, ga boš pač plačal. Ne vem, kaj ti ni jasno?! Za takšen denar bi si lahko kupil že 12 let mlado Hondo Integro (sem preveril po oglasih, našel sem tudi enega Civica ’96 za 6 jurjev z ‘lambo’ vrati, ptujsko tablico in 75 konji) in še dovolj bi ti ostalo v žepu, da bi jo navil na krepko več kot 200 konjev! Vsak teden bi jo čistil z veseljem, poganjat ti je pa ne bi bilo treba.
Za neumnost se lahko pritožiš samo svojim možganom. Očitno potrebujejo doze hormonov, ki se sproščajo na kolesu za 6.990 evrov. Okej, morda že pri gledanju in tipanju kolesa za 6.990 evrov, ampak v tem primeru nočem vedeti, kako ga umažeš …


Do naslednjič, vaš Jazbec

Jazbecu lahko vprašanje zastaviš v forumih bicikel.com in tabla.mtb.si ali po e-pošti. Najbolj domiselno vprašanje, objavljeno v posamezni številki revije, Jazbec nagradi.
Jazbec si pridržuje pravico, da skrajša vprašanja.
Jazbec ne odgovarja najraje na vprašanja, na katera ti na forumu v petih minutah odgovori nek tehnični frik. Raje vprašaj kaj življenjskega.

Casio G-Shock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam