Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
4. aprila 2016

Pred nekaj dnevi sem bil pri okulistu. Ne, ne, bil sem pri optiku.

Pred nekaj dnevi sem bil pri okulistu. Ne, ne, bil sem pri optiku. Okulist je namreč zdravnik za oči, optik pa tisti, ki zbrusi leče in ti proda očala. Tudi sončna. Seveda jih lahko kupiš v mnogih športnih trgovinah, a pogosto ti bo le optik znal tudi dobro svetovati. Ne potrebujem še očal z dioptrijo, tudi novih sončnih še ne kupujem, z Maticem sva se pogovarjala o dobrih kolesarskih očalih.

Nekaj o očalih 

Gorskega kolesarja športna sončna očala zaščitijo pred škodljivimi UV A in B žarki. Teh sicer ne vidiš (jih pa nekatere živali), a ti lahko poškodujejo rumeno pego v očeh ali pripomorejo k nastanku sive mrene – motnega vida. Čeprav že navadno steklo ali prozorna plastika zaustavita velik del škodljive UV svetlobe, je dobro, da imajo očala UV faktor 400 oziroma 100 % UV zaščito. Očesna zenica z večanjem ali manjšanjem določa, koliko svetlobe bo spustila v oko. V temi se poveča, na močni svetlobi pa se zmanjša. Ko je svetloba premočna, se zenica ne more dovolj zapreti, zato začneš pripirati oko, kar pa lahko vodi do glavobola.

Običajna sončna očala zaustavijo od 80 do 90 odstotkov sončne svetlobe, spadajo v 3. zatemnitveno kategorijo in z njimi lahko voziš avto. V 4. kategoriji so očala, ki prepuščajo manj kot 10 odstotkov svetlobe, namenjena so uporabi v visokogorju, na snegu in ob morju, a z njimi ne smeš voziti avta. Očala kategorije 0 zadržijo manj kot 20 odstotkov svetlobe, a vseeno ponujajo 100 % UV zaščito.

{loadposition inside}

Zakaj športna očala?

Športna očala se uporabljajo tudi za fizično zaščito oči. Pesek, blato voda in prah, ki ga dvignejo gorskokolesarske gume, ti zlahka pride v oči. V gozdu te lahko po obrazu udari veja in vedno ti lahko v oči prileti žuželka. Pravilno oblikovana športna očala se prilegajo ličnicam in zaščitijo oči tudi pred vetrom, mrazom in izsušitvijo. Dobra športna očala niso nujno draga. Največkrat boš (pre)plačal znamko in oblikovanje.

Seveda pa določene razliko obstajajo. Kvalitetna stekla ne lomijo in ne popačijo slike. Pogled je jasen in oster. Z določenimi naparjenimi nanosi se dosežejo boljši kontrasti, kar je za gorskega kolesarja še posebej pomembno med vožnjo v gozdu. Polarizirane leče zmanjšajo odseve. Dobro obdelana stekla se tudi manj rosijo. Če se, jih odmakni od obraza in hitro se morajo osušiti.

Ravnanje z njimi in nega

Ko jih ne potrebuješ, shrani očala v zaščitno škatlico in jih pospravi v nahrbtnik. Če jih želiš imeti pri roki, jih lahko zatakneš v prezračevalne luknje čelade. Nekatere čelade imajo celo nastavke, kamor lahko zatakneš ročke očal ali ušesnike, kot sem jim tudi reče. Meni nošenje očal na čeladi ni všeč, saj nimam nobene kontrole nad njimi. Raje jih dam na glavo od zadaj – podobno kod spredaj, ušesnike za ušesa, očala na zatilje pod čelado. Seveda imam “cestno” čelado, ki zadaj ne sega prav globoko.

Leče športnih očal so precej občutljive na praske. Najlažje jih čistiš z vrečko iz mikrovlaken, ki jo običajno dobiš zraven očal. Za čiščenje uporabi notranjo in ne zunanjo stran vrečke. A preden se lotiš drgnjenja, z njih izperi blato in kristale soli. Če nimaš pri roki čiste vode, lahko uporabiš kar svoj jezik. Mastna očala lahko opereš z blago raztopino mila za roke. Detergent za posodo zna biti preveč agresiven. Operi tudi gumijasti nosnik in silikonske nastavke na ročkah. Star znoj jih počasi poškoduje.

Za konec

Športna sončna očala so konec koncev tudi modni dodatek. Sam najbolje veš, kakšna si želiš. A ob nakupu novih le preveri, kako se ujemajo s tvojo čelado. Ne le barvno. Včasih čelada nasede na okvir očal ali ušesnike. Potem bodo očala le za promenado, kolesaril z njimi zagotovo ne boš!

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam