Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
6. junija 2015

Medtem, ko si zapenjal kolo na prtljažnik avtomobila, si bil še na telefonu in se nervozen prepiral z ženo. Je lahko štala še večja? Seveda, saj gredo stvari od slabega k slabšemu.

Poletje je vsaj po temperaturah že tu, počitnice in dopusti pa tudi blizu. Dnevi so topli in daljši, zato boš lahko še več časa preživel na biciklu. Ker enako razmišlja tudi množica ljudi okrog tebe, se lahko hitro zgodi kakšna zoprnija. Padcev in poškodb je vedno preveč, okvar tudi. Za vogalom se skriva lopov in gleda tvoje novo kolo. Medtem, ko si zapenjal kolo na prtljažnik avtomobila, si bil še na telefonu in se nervozen prepiral z ženo.

Je lahko štala še večja? Seveda, saj gredo stvari od slabega k slabšemu. Tu so svojo priložnost našle zavarovalnice. Jasno, da se ti zavarovanje ne splača. Če bi se, bi zavarovalnice propadle. A štos je v tem, da nam manjka samodiscipline, tu pa “pomagajo” zavarovalnice. Svojo pomoč pa seveda majčkeno zaračunajo.

Andrej je že obdelal zavarovanje kolesarjev preko plačane članarine PZS ter kolesarsko zavarovanje pri Zavarovalnici Maribor. Jaz pa dodajam še nekaj primerov … za vsak slučaj.

Kdaj, kje in kako so nam zavarovalnice pripravljene pomagati?

Pohvalno! Od letos je Planinska zveza Slovenije razširila obseg zavarovanj, kritih s članarino PZS. Po novem smo kriti tudi gorski kolesarji. Pogoj za kritje je sprožena reševalna akcija. Zanimivo, da zavarovanje velja tudi na “nelegalnih” poteh, ne velja pa v “bike parku” ali na tekmovanju.

Če greš pogosto v tujino, razmisli o dodatnem turističnem zavarovanju. Zavarovanje PZS ti ne bo koristilo po neprespani noči zaradi zobobola. Prav tako ne, ko ti bo v apartmaju med tuširanjem zdrsnilo in si boš razbil glavo. Modra kartica našega zdravstvenega zavarovanja velja le v javnih ustanovah. Te najdeš na Hrvaškem, na gnilem kapitalističnem zahoda pa so zelo redke.

Nekatere zavarovalnice ponujajo posebne pakete kolesarskih zavarovanj. Tu je zanimiva asistenca ob okvari kolesa. Menda te pridejo iskat (skoraj) kamorkoli in poskrbijo zate in za kolo. Tudi, če ti je samo spustila guma. O kasko zavarovanju novega kolesa boš razmislil, ko ti bo zavarovalni agent podal pogoje in finančno ovrednotil storitev. Ostali dogodki iz kolesarskega paketa so večinoma kriti po drugih policah.

Če ti med potjo na dopust pade kolo z avtomobilskega prtljažnika, pri tem pa poškoduješ drugo vozilo, je to krito iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Enako tudi, če na parkirišču z avtom zadaneš tuje kolo (za tvoje lastno to ne velja).

Če se s kolesom zaletiš v tuj avto, hišo ali človeka, je tvoja odgovornost krita po stanovanjski polici. Enako je zavarovana kraja iz zaklenjenega stanovanja. Če ti ga ukradejo pred trgovino, boš verjetno še dolgo žaloval.

Padci so sestavni del gorskega kolesarjenja. Žal se včasih končajo s poškodbami. Odškodnina bo izplačana s police nezgodnoega zavarovanja.

Zavarovalnice imajo danes oblikovane pakete, ki pod različnimi pogoji krijejo vrsto škodnih dogodkov. Zato boš včasih težko primerjal ponudbe. Verjetno boš najboljše pogoje dobil tam, kjer imaš sklenjenih že več drugih zavarovanj, a se splača poškiliti tudi k sosedu.

{loadposition inside}
Ta zapis je sevdeda le informativne narave. Zdaj pa znalci na plano in udarite po avtorju. Več kot vas bo, bolj bo veselo. Jaz pa vas pozdravljam in vam želim lep dopust z MahMTB. Od 19. do 21. junija vas spet vabim na Garda mtb vikend kamp, od 4. do 11. julija pa za ves teden v Livigno. Podrobnosti kmalu!

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam