Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
25. februarja 2020

Sto let orodjarske znamke iz Zreč in prepoznavnost med kolesarji po vsem svetu, tudi skozi športne dosežke.

Z napisom Made in Slovenia se v kolesarski industriji ne moremo pretirano hvaliti. Zavorne ploščice Sinter, karbonske komponente Berk, samopopravljalna stojala Mantis, blatniki MusguardRogovi Ponyji so slovenska znamka, a deli niso izdelani pri nas, butični mojster varjenja David in njegovi Karusselli so “na ledu”. Kaj je še? Logaški poštarski Krpani, nizkocenovne čelade Top stil … Bolj ali manj garažnih tekstilnih znamk je res kar nekaj. Pa slovensko znanje in kakšen sestavni del še marsikje.

Pomagaj nam in dodaj še kaj! Mora še kaj biti.

Že kar nekaj let pa je v kolesarskem svetu najbolj prepoznavna slovenska znamka zreški orodjarski Unior. Od leta 2011, odkar kolesarski program vodi Tine Mahkovec, je šlo le navzgor.

Trend električnih koles in Uniorjevo električno stojalo

Na največjem svetovnem kolesarskem sejmu Eurobike je Unior v letu 2019 predstavil svojo največjo novost zadnjih let – električno stojalo za servisiranje koles. Električna kolesa so občutno težja od klasičnih koles in zato za mehanike predstavljajo veliko breme; na določenih trgih postajajo električna stojala celo zakonska nuja, saj je dovoljena dnevna kvota dviga zaradi velike količine električnih koles hitro presežena.

Uniorjevo električno stojalo je, z izjemo elektrificiranih delov in vezij, v celoti proizvedeno in sestavljeno v lastnih Uniorjevih proizvodnih obratih v Sloveniji. Prvo serijo stojal, ki bo na voljo v začetku leta 2020, in je v celoti razprodana, bodo razposlali v več kot 30 držav. Stojalo ponuja številne prednosti pred konkurenco, največja je prav gotovo funkcija “pametnega delovanja”, pri kateri si mehanik določi višino dviga glede na svoje potrebe, stojalo pa kolo avtomatsko ustavi na tej mejni točki. Vgrajen je tudi varnostni mehanizem, ki poskrbi, da se stojalo ob dotiku kolesa s tlemi avtomatsko ustavi.

Poseben set za proslavo 100. obletnice Uniorja

V Uniorjevem oddelku za kolesarsko orodje so ob koncu leta pripravili še prav poseben set orodja za servisiranje koles. Vsi izdelki v kompletu so bili v celoti izdelani iz jekla in aluminija in obarvani črno – to je namreč barva, ki je v letu 2019 zaznamovala praznovanje 100. obletnice zreškega Uniorja. Setov je bilo narejenih samo 100, prav vsak pa je bil oštevilčen s svojo zaporedno številko. Po pričakovanjih je bil set razprodan v le nekaj urah od začetka sprejemanja rezervacij.

Rešitve za delavnice še naprej ostajajo prva prioriteta

Prodaja namenskega kolesarskega Uniorjevega orodja končnim kupcem sicer že dosega zavidljive številke, vendar še naprej ostajajo največji fokus programa celotne rešitve za kolesarske delavnice in proizvodne obrate. V tem segmentu lahko Unior ponudi vse – od specialnih kolesarskih orodij do delavniške opreme, rešitve za shranjevanje rezervnih delov, splošno ročno orodje ter predvsem veliko znanja v obliki končnih rešitev za kolesarske servise in proizvodnje obrate. Velika prednost Uniorja ostajata lasten razvoj in proizvodnja.

Med večjimi posli v letu 2019 je bil za program kolesarskega orodja tudi začetek sodelovanja z gigantom UBER in izvajanje podpore njihovemu sistemu javne izposoje koles JUMP Bikes. Unior je ekskluzivno opremil preko 300 servisnih mest za sestavo in vzdrževanje koles JUMP, ki so na voljo v številnih ameriških mestih, kot tudi že v mnogih evropskih mestih.

Unior še naprej intenzivno sodeluje s podjetji Trek Bicycles, Decathlon, Giant, Shimano, SRAM in številnimi drugimi velikimi igralci v kolesarski industriji. Uniorjevo kolesarsko orodje je sicer dobavljivo na več kot 80 trgih sveta.

V letu 2020 tudi z rešitvami za mobilne servise

Novost za leto 2020 je ponudba celovitih rešitev za mobilne delavnice. Unior bo to storitev ponujal v sodelovanju s podjetjem Špan z Brezovice pri Ljubljani. Špan, sicer specialist za vse vrste mobilnosti, bo poskrbel za vozila in specialno lahko delavniško opremo za vozila, Unior pa za orodje in svojo distribucijsko mrežo. Celotno opremljena servisna vozila za servisiranje koles bodo na voljo vsem kupcem v Evropski uniji. Servisiranje koles na terenu postaja trend in poslovna priložnost na mnogih trgih.

Unior še naprej prvo ime v dirkanju

Uniorjeva tovarniška ekipa v gorskem kolesarstvu, Unior/Devinci Factory Racing, je v letu 2019 blestela na domačem svetovnem pokalu v spustu v Mariboru, prav tako pa tudi na drugih dirkah po celem svetu. Američan Dakotah Norton in lokalna zvezda Jure Žabjek sta se v disciplini spusta redno uvrščala med najboljšo dvajseterico na svetu in občasno posegala po rezultatih blizu zmagovalnih stopničk.

Unior je ob tem tudi partner drugih prvovrstnih gorskokolesarskih ekip, katerih tekmovalci krojijo sam svetovni vrh. Ekipa Commencal / Vallnord je tako osvojila prvo mesto med gravitacijskimi ekipami v svetovnem pokalu, njen tekmovalec Amaury Pierron pa je zmagal na kar treh dirkah svetovnega pokala in bil v skupnem seštevku drugi. Hitri Francoz je osvojil še bron na svetovnem prvenstvu. V ženski konkurenci je avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) osvojila svetovni pokal, glavnino točk sta ji prinesli posamični zmagi na dirkah v Avstriji in Franciji.

V spustu pa odlično nastopa tudi slovenska ekipa Sinter Brakes Team, še posebej Žak Gomilšček, ki je osvojil drugo mesto med mladinci na dirki svetovnega pokala v Italiji.

Ljubitelji discipline olimpijski kros pa zagotovo poznajo Švicarko Jolando Neff, ki nastopa za ekipo Trek Factory Racing. Jolanda je bila v svetovnem pokalu skupno druga, prav tako la je osvojila drugo mesto na svetovnem prvenstvu. V sezoni 2020 bo glavni cilj seveda zmaga na dirki na olimpijskih igrah.

Unior je tudi partner štirih največjih cestnih ekip iz serije UCI WorldTour – Team Ineos, Trek-Segafredo, Movistar in Deceuninck–Quick-Step. Skupaj so te ekipe osvojile kar 17 (izmed 38) dirk najvišje serije cestnega kolesarstva, vključno s klasikami, kot so Strade Bianche, Pariz – Nica, Milano-San Remo, Valonska puščica & Pariz Roubaix! Za kar 11 zmag so zaslužni tekmovalci ekipe Deceuninck – Quick Step: Elia Viviani, Zdeněk Štybar, Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel, Philippe Gilbert in Enric Mas. Zaradi sodelovanja z Uniorjem sta bili slovensko obarvani tudi zmagi na dirki po Franciji in Italiji – do uspeha kariere pa sta prikolesarila Egan Bernal (Team Ineos) in Richard Carapaz (Movistar Team). Piko na i odlični sezoni je postavil Mads Pedersen (Trek – Segafredo) z osvojitvijo mavričaste majice svetovnega prvaka.

Team Ineos v letu 2020 z rdečim Uniorjem orodjem

Največji konkurent na področju kolesarskega orodja je na tržišču Združenih držav Amerike leta 2008 ustvaril blagovno znamko “modro kolesarsko orodje” in zaščitil barvo za orodje, ki je povezano s servisiranjem koles. Prodaja kakršnegakoli namenskega kolesarskega orodja v modri barvi – po kateri je seveda značilno prav orodje iz Zreč – je tako prepovedana. Zato je Unior na ta velik in v marsičem vodilni kolesarski trg vstopil z rdeče-oranžno obarvanim kolesarskim orodjem. Prodaja orodja v ZDA beleži visoko rast, kot tudi pozornost ameriške publike za svet dirkanja, zato je skupna odločitev s cestno ekipo Ineos, da njihovi mehaniki od letos naprej uporabljajo rdeče orodje.

Fotografije Unior

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam