9. septembra 2017

Kakšne so spremembe? Je letnik 2018 nov ali samo prenovljen?

Brez velikega pompa je Specialized nekoliko posodobil tudi Endura. Čeprav so nekateri iz tega poizkušali izvleči novo kolo, temu seveda ni tako.

Enduro ima podaljšan “reach”, kar pomeni daljšo zgornjo cev, nastavljivo geometrijo s pomočjo sistema Flip-Chip, ki je združljiv tudi z letnikom 2017, spremenjen hod zadnjega amortizerja, ki je sedaj 160 mm za 29-palčno in 170 mm za model na 27.5 palcih.  Pa nove barve, druge komponente in novo teleskopsko sedežno oporo WU, ki spreminja tudi kot sedeža in ne samo višine! Vsi modeli Enduro 29 so združljivi tudi s plašči 6fattie (650b plus).

Torej, če si Endura kupil letos, ti ni treba obupavati. Razlike med letnikoma so majhne in jih ni veliko, tako da tudi aktualna različica ni v trenutku zastarela.

Pravzaprav je večja razlika v geometriji samo med velikostima L in XL. Kot krmilne cevi je pri Enduru 29 nastavljiv s 66 stopinj na 65,5° in pri Enduru 27.5 s 65,6° na 65°. Spremenjena je tudi višina gonilnega ležaja, za kar gre zahvala sistemu Flip-Chip.

Flip-Chip

… deluje zelo preprosto. V bistvu je distančnik, ki omogoča, da amortizer spreminja razdaljo glede na vzvod vzmetenja FSR. S tem se spremeni tudi kot krmilne cevi in višina gonilnega ležaja ter s tem lastnosti kolesa pri spustu.

Ta sistem je na voljo tudi kot nadgradnja za letnik 2017. In še dodatek! Dimenzije amortizerja so 216×57 in torej ni metrični.

Command Post WU

Delovanje je precej zapleteno in dovoljuje, da se sedež spusti za 150 mm in nagne nazaj za 14 stopinj. Ima 12 nastavitev višine, tako kot aktualni model Command Post Ir CC.

Command Post WU ima premer 34,9 mm in je namenjen za montažo na kolesa Specialized. Na voljo bo tudi v prosti prodaji, a v omejenih količinah. Tovarniško bo nameščen na modele Enduro S-Works, Pro in Coil 29.

Poleg naštetega je spremenjena tudi oprema na različnih modelih, med drugim amortizer Ohlins TTX na modelu Coil, vilica Ohlins Rxf 36 160 mm in karbonski okvir Fact 11M na S-Works.

Ostali podatki o opremi so na strani specialized.com.

Foto proizvajalec

Sledite nam