Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
31. maja 2012

Branje testov je lahko zabavno ali informativno, včasih celo oboje hkrati. V delu, ki terja čas in kredibilnost, se je poskusil g. P. Memory de Molay.

Testi koles na splošno
Preskus kolesa v reviji ali na spletni strani. Popularna reč. Matematično, kot to počnejo Nemci; srčno, kot testirajo Italijani in Francozi; ali pa rokersko-komično, kot teste pišejo Američani. Tudi prodano, kot to počne marsikdo.
Dober test lahko bralcu, ki razmišlja o nakupu novega kolesa, postreže s kupom uporabnih informacij. Zakaj bi kupil to kolo, zakaj ne oziroma zakaj ga bo kupil nekdo drug.
Da bi se bralec lahko zanesel na informacije, ki jih pišejo preizkuševalci:
– mora verjeti, da ti niso prodane duše, ki pišejo v superlativih prav o vsakem kolesu, saj preskušajo le kolesa oglaševalcev v mediju;
– se mora poistovetiti z vsaj enim od preizkuševalcev, ki kolo uporablja tako, kot bi ga rad uporabljal sam;
Tole sem pravzaprav zelo poenostavil. Verjetno najpomembneje je, da je testni jezdec kredibilna osebnost, na koncu pa mora tudi bralec znati prebrati test in iz njega izluščiti zase pomembne podatke.
Ker govorimo o zabavni dejavnosti, kot je gorsko kolesarstvo, je pomemben del formule tudi “infotainment”. Ščepec informacij in ščepec zabave (entertainmenta).
Preskušanje terja veliko časa. Organiziraj kolo pri prodajalcu – zaupaj ga pravemu jezdecu – nastavi ga – vozi ga (več kot enkrat) – poslikaj, posnemi ga – očisti ga – vrni ga. V tem času na mtb.si napišemo 5,8 drugih novic, zato žal ne objavljamo niti približno toliko testov, kot bi si želeli.

Sport2test
Te dni je na spletu zaživelo novo mesto Sport2test.si, ki bo prinašalo preizkuse športne opreme. Očitno predvsem kolesarske. Vemo, da se pripravlja še ena podobna stran. Odlično.
Na Sport2test so doslej preizkusili eno gorsko kolo, en kolesarski računalnik/uro z merilcem utripa, GPSom … ter en kompletek dresa in hlač.
V recenzijskem slogu se tu vtaknem v test kolesa Haibike Big Curve RC.
Kaj od zgoraj pričakovanega je pisec/preskuševalec izpolnil v tem testu 29-palčnega trdaka?
Stran še nima oglasov, zatorej je gospod P. Memory de Molay težko prodana duša. Ime pa je psevdonim, tako da vseeno ne more žeti prevelikega zaupanja bralca. Iz videa bo marsikateri kolesarski lisjak takoj pogruntal, za katerega novinarja s konkrenčno klavzulo gre, pa vseeno.
Nekdo, ki želi kolo za vožnjo po terenu, si ne bo veliko pomagal s komentiranjem spuščanja po makadamu, še manj po asfaltu, zelo nezanesljiva vožnja po mestnem singlu, ki se konča s padcem pri hitrosti 2 km/h, pa tudi ne bo okrepila kolesarske kredibilnosti avtorja.
Tisti, ki smo že vozili 29-palčnike, se bomo nasmihali tudi ob nekaj centimetrih distančnikov pod navzgor obrnjeno oporo krmila in vanjo vtaknjenim dvignjenim krmilom, saj vemo, da se kolo s takšno nastavitvijo pelje kot treking. Hernija avtorjeve medvretenčne ploščice je najboljše možno opravičilo.

O kolesu res nisem izvedel veliko takšnega, kar bi me zanimalo. Niti cena kolesa ni navedena. A kaj zanima mene, ne more biti edino merilo.

Info-tainment? Visok od uvoda do ocene. Če bi na Touru služili časovni odbitek za pisanje člankov, bi bil P. Memory de Molay vedno moj favorit za rumeno majico. Morda pa je info precenjen in je več vreden entertainment? Konec koncev – kdo pa gleda Top Gear zato, da bo izvedel kaj uporabnega o katerem od avtomobilov s svojega seznama za nakup?
Za prijetnejše doživljanje zabavljaške plati pa bo morala združba za Sport2test.si še malce garati na tehnični plati in videzu. Ozek stolpec z drobnimi fotografijami je kot z začetka prejšnjega desetletja. Niti povezave na dotični test ne morem objaviti, kaj šele da bi se reč povezovala z družabnimi mediji.

Srečno P. Memory de Molay & Co., veliko zanimivih testov vam želim. Če so za lastno dušo in veselje, za brezplačno uporabo opreme in koles, ste že tam. Če so za čim več poučenih in/ali muzajočih se obiskovalcev, bo pa treba še kaj postoriti.

sport2test.si

Na uvodni fotografiji Haibike Big Curve RC na ljubljanskem gradu v videu Sport2test.si.

Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam