6. decembra 2011

Preizkus kolesa, ki je v prodajnem naboru Kone že nekaj let, a je vsako leto lažje, trpežnejše in dizajnersko bolj izpopolnjeno. To je 29-palčni kros/trail polnovzmetenec Hei Hei 29 Deluxe.

Hei Hei 29, izpeljanka klasičnega polnovzmetenega kros kolesa z enakim imenom, je od leta 2008 dalje počasi spreminjala podobo, položaj zadnjega blažilca in zadnji trikotnik, obdržala pa je 4-točkovni sistem vzmetenja, upognjeno zgornjo cev okvirja ter skandij kot glavni material za izdelavo okvirja. V štirih letih je z 80 milimetrov hod narasel na 100, nihajni vzvod (rocker arm) so močno stanjšali in ga naredili privlačnejšega na pogled. V predzadnji različici za modelno leto 2010 so glede na kolesarske smernice oblikovali stožčasto glavo okvirja ter malenkost spremenili celostno podobo. Zadnja različica za leto 2012 pa nudi še en bonbonček in sicer so za večjo togost zadnjega dela namestili 12-milimetrsko os. Vmes so platformo “presedlali” na plašče velikega premera.

Okvir in oprema
Kljub uporabi karbona je skandij še vedno paradni konj Kone. Tudi cevi Hei Hei Deluxe so iz skandija 6069. Skandij sicer velja za eno najmočnejših in najlažjih aluminijevih zlitin in po nekaterih kriterijih lahko konkurira tako titanu, kot tudi karbonu. Zadnji amortizer tega štiriležajca je Foxov in sicer RP2 s funkcijo ProPedal. Vilica je večkrat preverjena RS Reba RL s stožčasto glavo, 100 milimetri hoda ter prostorom za 15-milimetrsko os. Pogonski sklop je dobavil SRAM – kombinacijo komponent X9 in X7. Gonilka je iz nove serije X5 z verižnikoma 26/39. Za zaviranje skrbi Avidov Elixir 3 s 180 ter 160 mm rotorji HS1. Obročniki so Eastonovi, model XC 29er z dokaj visokim robom obroča, 142×12-milimetrsko osjo zadaj ter 15-milimetrsko osjo spredaj. Plašči so znamke Maxxis, kevlarske, model Ikon širine 2,2 palca z dokaj nizkim profilom. Železnina je domače blagovne znamke. Dokaj dirkaško oblikovan, a vseeno dovolj udoben sedež s Koninim logotipom je znamke WTB, model Valcon.

Občutki
Trdnost okvirja in zelo dobro izračunana geometrija, kljub dejstvu, da ima kolo 100 milimetrov hoda, ponujata zelo veliko užitkov pri  spuščanju, saj je kolo izredno vodljivo. 710 milimetrov široko krmilo z rahlim dvigom je sedaj ravno pravšnje za natančno krmarjenje v zavojih. Morda me je malo zmotil prav dvig krmila (pri 29erjih sem pristaš ravnega), a z odstranitvijo distančnika opore krmila je bilo krmilo takoj na želeni višini. K hitrosti in dobremu odzivu kolesa na terenu veliko pripomore kombinacija prednjih verižnikov, ki zagotavlja dobro pospeševanje, ne preveč strme odseke pa lahko odpeljete kar na velikem zobniku. Res pa na ravnini, če se želite peljati zelo hitro, teh zob kmalu zmanjka. K hitrosti – Hei Hei je še vedno nekakšno kros kolo – pomagajo tudi zelo hitri plašči Maxxis Ikon, ki pa jih med preizkusom nisem mogel izkoristiti do konca, saj je bila podlaga pri dveh stopinjah pod ničlo ravno toliko zmrznjena in zaradi listja rahlo drseča, da je bilo potrebno veliko ekperimentiranja tudi s tlakom. O delovanju vzmetenja lahko zapišem le to, da je RS Reba 29 RL še vedno zmagovalna vilica v svojem razredu in je delovala po pričakovanjih, zadnji del, kjer pa je kraljeval Foxov amortizer, pa je prav tako deloval zelo prepričljivo. Morda edina šibka točka kolesa so zavore, ki so za ostali nivo opreme zdijo nekoliko preveč osnovne, vseeno pa imajo kot druge Avidove zavore tehnologijo TaperBore (lovljenje zračnih mehurčkov) in so zdužljive z objemko MatchMaker.

Zakaj Hei Hei 29?
Hei Hei 29 DeLuxe je zelo uravnoteženo kolo. To velja tako za vožnjo, kakor tudi za sestavne dele. Mnogi bi seveda radi videli, da bi za to ceno kompletno kolo krasila skupina Deore XT ali pa celoten SRAM X9, vendar bi se potemtakem morali odpovedati super trdnemu skandijevem okvirju ter se zadovoljiti s klasičnim aluminijastim razreda 7000. Sam pri Koni cenim klasiko in zelo malo je kolesarskih znamk (razen butičnih), ki ostajajo zvesti tradiciji in svoje rešitve razvijajo do popolnosti ter jih takšne tudi lansirajo na trg. Druga stvar, ki pri tem kolesu navdušuje, je uporaba 15-milimetrske osi spredaj ter 12-milimetrske zadaj, ki v tem razredu zaenkrat še ni tako pogosta, je pa kolo prav zaradi večje trdnosti (vse se nanaša na 29-palčna kolesa) pri večjih obremenitvah mnogo bolj togo in odzivno. Preseneča tudi napredek pri oblikovanju krmil in opor lastne blagovne znamke. Od leta 2008, ko so na sejmu Eurobike predstavili novo celostno podobo komponent, se je Kona iz zadržanega delovnega stroja, ki skoraj nikoli ne “crkne”, prelevila v dizajnersko bolj dovršeno blagovno znamko, ki z nekaterimi letošnjimi modeli, med drugim tudi testnim, deluje mnogo bolj vpadljivo in všečno širšemu krogu kolesarjev, ne samo tistim, ki so do sedaj cenili filozofijo tega kanadsko – ameriškega proizvajalca koles, imenovanega po havajskem otoku.
Za konec naj dodam, da v jeziku havajskih domačinov Hei Hei pomeni “race” oziroma dirka. Ali je Hei Hei 29 DeLuxe res dirkač? Po mojem mnenju: bolj kot ne je v 29-palčni izvedenki najprej kolo za enoslednice, oziroma trail kolo, šele potem dirkač. Drugačnega mnenja pa sem pri Hei Hei izvedenki na 26-palčnih obročnikih, ki pa je v prvi vrsti dirkač. A vseeno, tale Kona je zelo zabavna in vsaka korenina ter malo bolj tehnični odsek ji je v veselje in ne breme, prav tako tudi tistemu, ki sedi na njej.

Cena: 2.699 EUR

www.veb-company.si
www.konaworld.com

Avtor fotografij je Grega Stopar.

Sledite nam