BeFree, voda
Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
10. septembra 2020

V človeškem telesu je približno 70 % vode. Je osnovna sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Voda uravnava telesno temperaturo, skrbi za pravilen krvni obtok in oskrbuje celice s kisikom ter hranili, odstranjuje odpadne snovi, varuje organe in pomaga možganom.

Dobimo jo s hrano in pijačo, izločamo pa z lulanjem, dihanjem in švicanjem. Vse to se močno poveča med športno aktivnostjo. Zaradi povečanega metabolizma se med športno aktivnostjo telesna temperatura dvigne, najbolje pa jo uravnava prav znojenje.

Izgubljeno vodo moramo stalno nadomeščati, saj že dvoodstotno znižanje naše mase zaradi izgube vode pomeni kar do 20 % znižano funkcionalno sposobnost. Tekočino je potrebno nadomeščati sproti. Ko začutimo žejo, je že (pre)pozno.

S čim lahko nadomestiš vodo?

Vodo najlažje nadomestimo z … vodo. Pri aktivnosti, daljši od ene ure, ji moramo seveda dodati tudi elektrolite, saj nam švic odplakne tudi te. Gorski kolesarji imamo to srečo, da pogosto kolesarimo z nahrbtnikom. Vanj lahko spravimo kar lepo zalogo vode.

A še največji nahrbtnik se počasi napolni, sploh ko gremo z njim na dolgo turo. Še bolj ga napolnijo popotni kolesarji, sploh tisti, ki jo mahnejo v bolj odročne kraje. Liter vode pa pomeni tudi kilogram dodatne teže in liter dodatnega volumna. Ja, voda kar hitro oteži potovanje in njeno tovorjenje zahteva kar nekaj iznajdljivosti.

Kaj, če ti vode zmanjka?

Ko kolesarimo (tečemo, veslamo, potujemo) po obljudenih krajih, lahko vodo kupimo ali prosimo zanjo prijazne domačine. Ko pa zavijemo iz cone udobja, se lahko začnejo težave. Že res, da dobrih 70 % Zemlje pokriva voda.

Nerodno pa je, da je večina te slane, še več pa zasvinjane. Vse težje se sklonimo k zemlji, zajamemo vodo in jo pijemo preprosto tako, kot je. Voda ima sicer fantastično zmožnost samočiščenja, a ljudski pregovor, da se voda očisti, ko steče čez sedem kamnov, že dolgo ne velja več. Industrija, intenzivno kmetijstvo in promet so naredili svoje.

Filtracija in kar pritiče zraven

Tu nam je na pomoč priskočilo švicarsko podjetje Katadyn. Že desetletja so pojem za filtracijo in razsoljevanje vode, avanturistom pa so pripravili nove sisteme za filtriranje vode “BeFree”.

Še najbolj uporaben je meh z volumnom enega litra, ki skupaj s fitrom tehta le 63 gramov, zasede pa … skoraj nič. Stistneš ga lahko v pest! Filter iz votlih vlaken iz vode odstrani mikroorganizme, ciste, usedline in druge trde delce do velikosti 0,1 mikron (0,0001 mm).

Meh lahko uporabljamo direktno za pitje ali pa vodo iz njega prefiltriramo v drugo posodo. Pretok filtra je 2 litra na minuto, zato bodo tisti, ki vedno eksajo pivo, malo razočarani. Filter lahko prebavi do 1000 litrov vode, njegovo stanje preverimo z enostavnim testom, ko pa je zapacan, ga enostavno nadomestimo z novim.

BeFree in njegova uporaba na “terenu”

Preizkus v Livignu, na Gardi in pod Gorjanci

Katadynov BeFree filtracijski sistem sem prvič uporabil poleti v Livignu. V jezercu na prelazu Foscagno so plavali pupki, malo stran pa so se pasle krave. Uporaba je preprosta: vodo sem zajel v meh, privil filter z ustnikom in jo pil.

Voda ni imela nobenega priokusa, še vedno sem živ, nisem dobil driske in nisem fasal korone. Kasneje sem meh z vodo iz potoka napolnil še nad Gardskim jezerom in pred dnevi pod Gorjanci. No, takrat sem pil tudi vodo iz izvira na Gospodični, a tisto brez filtra, saj bi ta zagotovo ustavil njen čudežni pomlajevalni učinek.

Meh je izdelan iz termoplastičnega poliuretana in ne vsebuje polivinilkloridov ali bisfenola A (PVC in BPA free). Praznega lahko damo v vsak žep, poln pa tesni tako dobro, kot vsi mehi za pijačo, zato ga lahko tovorimo tudi napolnjenega.

Meh obstaja tudi v manjši, 0,6-litrski različici, in večji, trilitrski, a se mi za kolesarje zdi srednji najprimernejši. Je pa nekaj, česar BeFree ne zna: slana voda je tudi na drugi strani filtra še vedno slana. Za razsoljevanje ima Katadyn druge izdelke.

Dodatne informacije najdeš na firstcornershop.com/sl/.

Fotografije Matej Hartman

Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam