Pumpaj Slo Zagorje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
20. februarja 2012

Legendarne prestavne ročice se vračajo v velikem slogu, tokrat za prestavni sistem SRAM 2×10 ter v razredih XX in X0.

Prestavne ročice Grip Shift so močno zaznamovale sodobno zgodovino ne samo gorskega kolesarstva, saj so prav na podlagi uspehov teh ročic na noge postavili podjetje SRAM, ki danes združuje celo vrsto blagovnih znamk in je ob Shimanom drugi na seznamu, ki odloča o tem, kaj bomo vozili. Originalne ročice SRAM Grip Shift so na sceni zablestele leta 1990, ko je Greg Herbold z njimi zmagal v spustu na prvem svetovnem prvenstvu. Kros in spust sta nato zrasla do globalne popularnosti, enako se je zgodilo tudi s temi ročicami. Na njih so prisegali legendarni tekmovalci, kot so John Tomac, Ned Overend in Thomas Frischknecht. Tudi zveznica spusta Anne-Caroline Chausson je sledila Herboldu in ročice uporabljala v svoji legendarni karieri. Prav tako na naših hribih ni nikoli zmanjkalo ljubiteljev tega prestavnega sistema, mnogi so prav zaradi njih zelo težko presedlali na 10-redni sistem.

SRAM je ročice opustil zaradi nezdružljivosti z 10-rednimi verižniki, saj mehanizem preprosto ni deloval z novo generacijo zadnjih menjalnikov. Pogosta vprašanja na to temo so iz leta v leto dobivala vedno bolj skrivnostne odgovore, od “zagotovo ne” do “razmišljamo o tem” in klasičnega “brez komentarja”. Vseh ugibanj je bilo seveda konec lani, ko so se ročice pojavile na kolesu Jaroslava Kulhavyja. Hitri Čeh je z njimi zmagal na svetovnem prvenstvu.

SRAM je sedaj končno razkril več o ročicah, ki bodo na voljo že čez nekaj mesecev. Ročice so združljive s sistemom SRAM 2×10 in imajo povsem nov prestavni mehanizem. Vse podrobnosti še niso razkrite, mnogi izmed vas zagotovo zanima predvsem teža – ta je zagotovo nižja kot pri klasičnih ročicah. A kot v preteklosti je tudi sedaj poudarek v hitrosti prestavljanja, kar je tudi glavni adut “vrtljivih” ročic. Po slikah sodeč bodo ročice sedaj izdelane skupaj z ročajem.
Ročice Grip Shift bodo na voljo v družinah XX in X0, njihova uporaba pa bo mogoča z vsemi nivoji komponent SRAM 2×10.

www.sram.com

Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam