Energija bikes
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
26. junija 2012

Tokrat predstavljamo novi Specialized Demo, Rocky Mountain Element, nadaljevanje SRAM-ovih umetnin za dobrodelne namene, pedala za gorske kolesarje Speedplay in Canyononovega karbonskega 29erja.

Specialized
Specialized gre pri spustaških mašinah po poteh GT-ja, Santa Cruza in Treka, saj so končno razkrili težko pričakovano karbonsko verzijo modela za spust Demo. Demo Carbon ima karbonski trikotnik in aluminijasto nihajko. Na voljo bosta dve kompletni kolesi (SW Team Edition in Demo 8 I) ter samo okvir. S-Works Team Edition je izdelan iz Specijevega najboljšega materiala FACT 11m, Demo 8 I pa iz malenkost nižje rangiranih karbonskih vlaken FACT 10m. Na najbolj obremenjenih mestih je plast karbona debela kar 4 mm. Teža okvirja S-Works znaša 3,9 kg, modela Demo 8 I pa je 50 gramov višja, torej je prihranek v teži v primerjavi z aluminijastim predhodnikom nekaj več kot 400 g. Specialized ob tem stavi na izjemno trdnost okvirja in izboljšane vozne lastnosti z bolj progresivnim vzmetenjem.
Karbonski Demo ima 200 mm hoda (tovarniško sestavljen je z vilicami Boxxer), ponuja pa tudi možnost nastavitve višine gonilne osi v treh stopnjah. Med zanimive kose na serijsko sestavljenih kolesih lahko štejemo še oporo krmila in krmilo Renthal ter 7-redni verižnik z 9-rednim najmanjšim zobnikom na pestu DT Swiss 12×135. Letos bo na voljo samo 250 okvirjev.
www.specialized.com

Speedplay
Speedplay že ponuja nekaj pedal za gorske kolesarje, sedaj pa kolekcijo dopolnjujejo z modelom Syzr. Gre za klasične, v narekovajih, SPDje, katerih glavna prednost naj bi bilo zelo močno in natančno vpetje čevlja v pedal. Z vijaki lahko pri pedalih nastavite kot, pod katerim se bo ploščica zataknila v vez pedala. Na voljo bodo v treh razredih, z osjo iz nerjavečega jekla, iz krom-molibdena ali titana. Ohišje bo v vsakem primeru iz nerjavečega jekla, za vrtenje pedal pa bodo skrbeli iglični ležaji.
www.speedplay.com

SRAM
SRAM pART se nadaljuje. Tudi tokrat so Sramovci svoje komponente dali umetnikom, ki bodo iz njih ustvarili skulpture za dobrodelno dražbo. Izkupiček gre ponovno skoraj hišni dobrodelni organizaciji World Bicycle Relief. Več o projektu na spodnji povezavi, nekaj izdelkov pa v naši galeriji.
www.sram.com/partproject

Rocky Mountain
Iz skalnega gorovja prihaja nov polnovzmeteni 29er, ki bo na voljo v štirih opremskih različicah. Element 29 RSL ponuja 100 milimetrov hoda spredaj in s pomočjo patentiranega sistema SmoothLink 95 milimetrov zadaj. Glava karbonskega okvirja je, kot je že običaj, stožčasta, s krmilnim ležajem Cane Creek. Monokok okvir je izdelan iz visoko modularnih vlaken FORM 13 ter z ohišjem gonilne osi po standardu PressFit82. Zadnja nihajka je odvisno od modela izdelana iz karbona ali hidroformiranega aluminija serije 7005. Element 29 RSL je vedno  opremljen s 180-milimetrski rotorji spredaj in zadaj. Na voljo bodo modeli med Shimanovim SLX in SRAM-ovim XX.
www.bikes.com

Canyon
Tudi Canyon počasi razkriva svoje adute za leto 2013. Tokrat smo se osredotočili na klasičnega karbonskega 29-palčnega trdaka z oznako CF SLX. Na dirkah svetovnega pokala je bilo prototip moč videti tudi pri ”team riderju” Albanu Lakati. Okvir bazira na geometriji že znanega aluminijastega 29erja in je prilagojen vilicam s 100 milimetri hoda. Glede na trende je okvir zelo masiven, s stožčasto krmilno cevjo, integriranim krmilnim ležajem in notranjo napeljavo kablov. Na dnu okvirja je prostor za gonilni ležaj press fit, verižne cevi so asimetrične (Canyonova oznaka VCLS – Vertically Compliant Seat Stays). Okvir je pripravljen na zadnjo os X-12, teža pa pri velikosti M znaša manj kot 1100 gramov. Kot posebnost velja omeniti sistem IPU (Impact Protection Unit). Gre za preprost sistem, ki preprečuje, da bi se krmilo preveč obračalo in s tem udarjalo ob okvir. Karbonski 29er bo na voljo s štirimi razredi komponent.
www.canyon.com

Freestyle zaposli
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam