Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
16. septembra 2011

Svet vzmetenja gorskih koles se je tudi letos premaknil na naslednji nivo – z nekaj novimi modeli vilic in amortizerjev, novimi tehnologijami in drugimi novostmi.

Svet vzmetenja gorskih koles se je tudi letos premaknil na naslednji nivo – z nekaj novimi modeli vilic in amortizerjev, novimi tehnologijami in drugimi novostmi.

Če boste natančno pregledali kataloge proizvajalcev vilic in amortizerjev ter jih primerjali z lanskimi, potem boste seveda našli na desetine novosti, a mi se bomo raje osredotočili na trende in novosti, ki so skupne več različnim modelov. Največ novih modelov pri vseh znamkah je seveda za 29-palčna kolesa, v ponudbi pa je tudi nekaj zelo zanimivih nadgradenj.

Fox Racing Shox
Fox je za sezono 2012 preuredil ponudbo in vse vilice in amortizerje razvrstil v tri razrede: Factory, Performance in Evolution. Factory je oznaka za najboljše modele iz ponudbe, hkrati pa ime označuje tudi modele z izboljšano prevleko Kashima, ki jo po novem najdete tudi na zadnjih amortizerjih (Float in DHX). Hkrati so začeli vilice opremljati tudi z novimi tesnili, ki so jih razvili skupaj s podjetjem SKF, izboljšali pa so tudi tesnila kartuš. Kashima in obe tesnili skupaj močno izboljšata delovanje in odzivnost, prvi testni piloti pa medtem že poročajo o resnično opaznih razlikah. Dobra novica je ta, da bo mogoče tesnila nadgraditi tudi na obstoječe modele vilic. Tudi sicer ima Fox zelo veliko ponudbo možnih nadgradenj, seveda pa se ob tem poraja vprašanje smiselnosti takšne investicije. Velika sprememba pri amortizerjih je tehnologija Adaptive Logic, ki ponuja nov način delovanja dušenja. Sedaj bo nastavitev Propedal vedno enaka (enaka prejšnji stopnji 3), izbirali pa boste lahko med tremi stopnjami odprte kartuše (prej vedno stopnja 0).
Nova serija v ponudbi Foxa se imenuje 34. Kot pove že ime, ima 34 mm široke potopne cevi, ki dajo 29-palčnim vilicam s 140 mm hoda ravno pravo togost. Na voljo bodo samo s 15 mm osjo.

Manitou
Še največja novica je ta, da se na tovarniško sestavljenih kolesih ponovno opazi nekaj več vilic Manitou. Sicer še vedno neprimerljivo manj, kot v dobrih starih časih, a vendarle se znamka ponovno obrača v pravo smer. Nova vilica za 29-palčne modele se imenuje Tower, v osnovi pa gre za posodobljen model vilice Minute.

Marzocchi
Tudi naši zahodni sosedje so znova vedno bolj priljubljeni, na serijskih kolesih pa so najbolj očitno prisotni na kolesih z veliko hoda. A glavna novost za naslednje leto ima manj hoda in je namenjena 29-palčnim kolesom. Corsa Superleggera 29″ ponuja 80, 100 ali 120 mm hoda (nastavitev z distančniki), sistem TST Micro z blokado ter možnost izbire karbonske krmilne cevi in krone (v tem primeru je teža zelo spodobnih 1650 g). Vilica ima tudi novo obliko nog in krone za večjo togost. Na vilicah serije 55 in 44 boste našli novo funkcijo Switch TA za znižanje hoda vilice za 40 (serija 55) oz. 30 mm (serija 44). Hidravlični sistem je evolucija že znanih Marzocchijevih sistemov za znižanje hoda med plezanjem, novi sistem pa deluje povsem neodvisno od dušenja, zato se delovanje vilice ne spreminja. Nov je tudi zadnji amortizer Roco Lite s težo 198 g. Amortizer je namenjen lahkim kolesom za kros, poleg nizke teže pa ga odlikuje še ročica za blokado delovanja.

RockShox
O novostih RockShoxa smo veliko pisali že preko poletja, kot glavno novost sejma pa velja ponovno izpostaviti vilico SID 29er. RockShox resnično polaga veliko upanja v ta model, z zmagami v svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu pa se jim zaupanje že obrestuje. Pisali smo tudi že o Boxxerjih s premazom Keronite, v prihodnosti se obeta še več vilic s to zaščito. Za normalne zemljane je veliko bolj zanimiv prenovljen in poenostavljen sistem Dual Control Air (oz. Coil), ki omogoča znižanje hoda vilice za približno 30 mm in s tem lažje plezanje.
Veliko novosti pri zadnjih amortizerjih – zračni Monarch je sedaj na voljo tudi v beli barvi, izdelali pa so tudi nov model Monarch XX s karbonskim ohišjem, ki je za 15 g lažji od aluminijastega. Zanimiva novost za freeride in spust pa je model Kage, ki je nekakšna “shujšana” različica modela Vivid. Kage je cenovno dostopen model z dobrim delovanjem in postaja neposredni tekmec Foxovemu modelu Van.

Seveda to še zdaleč niso vse novosti (o novostih DT Swiss in Suntour smo že pisali), predvsem je znova veliko novosti s področja sodelovanja proizvajalcev koles in vzmetenja (npr. Trek in Fox z vilicami DRCV ali pa Specialized in RockShox z vilicami SID Brain itd.), prav tako pa imajo skoraj vsi proizvajalci nekoliko prilagojene nastavitve za točno določen tip vzmetenja.

Freestyle zaposluje 2
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam