Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
31. marca 2019

Specialized je naredil popolnoma nov čevelj, ki ima veliko novosti, predvsem pa je zelo funkcionalen.

Specialized je naredil popolnoma nov čevelj, ki ima veliko novosti in je zelo funkcionalen. Namenjen je krosu, ciklokrosu in makadamkanju. In kako se obnese?

Opis izdelka in prileganje

Čevlji Specialized S-Works Recon so čudoviti, narejeni z neverjetnim stilom in vrhunskimi materiali. Najprej sem jih primerjal s prejšnjim čevljem S-Works, a S-Works Recon so povsem novi čevlji, še bistveno lažji od starih! Ciljna skupina je lahko enaka, toda tu se podobnosti končajo. Takoj iz škatle so Recon dokaj trdi.
Zaradi trdne podloge in uporabljenih trpežnih materialov za udobje potrebuješ nekaj voženj. Daj jim nekaj časa, da se uležejo na nogo in potem boš nagrajen. Pravzaprav bi priporočal, da jih nosiš, še preden se podaš na vožnjo. Jaz jih nisem, zato so bili prvih nekaj voženj nekoliko neudobni, a ne toliko, da bi bilo moteče. Gumbi BOA S3 so zelo primerni za mikro nastavitev prileganja in omogočajo zategovanje in sproščanje z enim klikom. Ko si nekaj časa v čevljih, se ti sami oblikujejo po nogi.

Specifikacije:

– trden FACT karbon podplat
– indeks togosti: 13,0
– vložek Body Geometry
– gumbi za zapenjanje BOA S3-Snap, z doživljenjskim jamstvom
– SlipNot gumirana peta in prstni del
– čepki iz titanove zlitine
– Dyneema Mesh, ki je vpet med plasti raztegljive mreže, in TPU (termoplastični poliuretan) za območja brez raztezanja
– peta PadLock
– črne ali rdeče barve
– teža: cca. 270 gramov (na čevelj, št. 42, brez čepkov)
– velikosti od 36-49, tudi široki modeli

Izkušnje pri kolesarjenju

S-Works Recon sem vozil dva meseca po različnem terenu, vključno s hojo in nošenjem kolesa po skalnatem terenu. Za testiranje so bili uporabljeni s pedali Look X-Track. Navdušen sem nad majhno obrabo materiala Dyneema in TPU. Zunanjost je iz izjemno trpežnega materiala Dyneema, ki tudi zelo dobro diha. Na spletni strani Dyneema izdelek opisujejo kot “najmočnejše vlakno na svetu”. Visoka tehnologija si utira pot tudi v svet gorskega kolesarjenja.

Prezračevanje je zagotovljeno s perforacijami, ki prečkajo prstni del in se raztezajo vzdolž notranjosti in pokrivajo jezik. Med vožnjo skozi luže je bil vdor vode minimalen, veliko manjši kot pri čevljih z mrežastim materialom preko prstov, toda pri prečkanju potokov so noge vseeno mokre, kot je pričakovati v čevljih z luknjami. Prstni del ima nekaj zaščite na sprednji strani v obliki gumirane plastike. Ne priporočam brcanja kamenja, vendar bi zaščita morala preprečiti poškodbe prstov, ko napadaš skale.

Prezračevanje poteka ob strani pri palcu in resnično ohladi stopalo. Notranji in zunanji srednji del je mrežasti sendvič Dyneema in TPU (termoplastični poliuretan), ki je zelo trpežen in podpira lok stopala. To še stopnjuje trd podplat, ki podpira nogo na “dropih” in drugih zabavnih delih, kjer mnogo čevljev podleže upogibanju. Na pedalih za zapenjanje nimaš velike platforme, ki bi podpirala stopalo, zato si popolnoma odvisen od trdote podplata svoje obutve.

Peta je zaradi sistema PadLock trdno na mestu. Sezuvanje me je včasih mučilo, ker imam ozko peto, a Reconov petni del deluje bolje kot kateri koli do sedaj. Peta je popolnoma oprijeta. Recon ima na peti tudi zunanjo plastično oporo, ki drži nogo na mestu, jo podpira in nudi zaščito.

Specialized uporablja svojo tehnologijo Body Geometry, ki zagotavlja pravilno poravnavo kolena, kolka in stopala. Čevlji so opremljeni z oblikovanim vložkom za lok v podplatu, varus klin in metatarzalni gumb za pomoč pri poravnavi stopal, ki ga običajno ne najdemo pri ostalih čevljih. Specialized pa ponuja tudi vložke za dodatno podporo Body Geometry SL. Podplat na S-Works Recon je zelo trden.

Nekateri čevlji delujejo dobro pri poganjanju, pri “dropih” in skokih pa se lok pričenja podirati. Pri S-Works Recon temu ni tako in popolnoma izpolnjujejo svojo nalogo. To seveda ni najbolje za hojo po terenu, a se vseeno obnesejo mnogo bolje, kot sem pričakoval. Nisem tisti, ki vse zvozi, zato sem se v njih peš povzpel preko veliko tehničnih delov. Oprijem je zadovoljiv, čeprav guma ni zamenljiva. Glede na to sem opazil le minimalno obrabo na kontaktnih površinah podplata, malce vidnejše poškodbe so bile le na tanjšem srednjem delu, ki je tam zato, da zaščiti karbonski podplat.

Kot pri vsakem čevlju, ki ga lahko uporabite v krosu, so čepki zamenljivi in ​​ugotovil sem, da so precej lahki, zato sem jih namestili in užival v dodatnem oprijemu pri hoji na bolj strmih delih. S-Works Recon imajo široko območje prilagajanja ploščic za pedala in so namenjeni modernemu stilu gorskega kolesarjenja. Z lahkoto sem v območju nastavitve našel svoj idealen položaj.

Gumbi BOA S3 si zaslužijo svoj odstavek. Z lahkoto preskakujejo, dobro zategujejo in omogočajo, da popustiš po en klik v primeru, da si jih preveč na tesno zapel. Njihova kovinska konstrukcija je lepega videza in občutka in dobro prenaša stik s kamenjem ter vejami (plastično različico sem hitreje poškodoval).

Povzetek

S-Works Recon 2019 je vrhunski čevelj, ki zadovolji najzahtevnejšega kolesarja, ki si privošči lepe stvari. Doma so tako na kros kot enduro vožnjah in se podajo tudi na makadamkanje. Pusti jim, da se uležejo na tvojo nogo in imel boš zelo podporen, trpežen in lahek čevelj, ki dobro diha. To je vrhunski čevelj, ki je vreden svojega denarja. Priporočena maloprodajna cena je 350 evrov za par.

Več informacij najdeš na www.specialized.com.

Foto Aleš Boben, akcijska je delo Mateja Hartmana

Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam