18. avgusta 2013

V Švici druga zmaga Černilogarjeve v evropski seriji in trdo vodstvo v razvrstitvi. Vauh v finalu 5. po 2. mestu v soboto, Pandur je dirko izpustil.

Wiriehorn v Bernskih Alpah (Švica) je ta konec tedna prvič gostil dirko evropske serije v spustu iXS. Slovenski predstavniki so na četrti dirki serije nadaljevali uspešno nastopanje, čeprav v malce okrnjeni postavi. Zarja Černilogar (KK Črn trn/Blackthorn GT) je osvojila svojo drugo letošnjo zmago in se dve dirki pred koncem utrdila v vodstvu. Potem ko je bila najhitrejša že v sobotnem razvrstitvenem nastopu, je bila danes v finalu dve sekundi hitrejša od drugouvrščene Švicarke Miriam Ruchti in štiri in pol od Alanne Colomb z Nove Zelandije na tretjem mestu. Špela Horvat (Energijateam.com) v finalu ni nastopila.

Pri moških je prvič zmagal avstrijski prvak Manuel Gruber, letos zmagovalec tudi na Lošinju, pred Brynom Dickersonom (NZ) in Marcom Milivintijem (Ita). Miran Vauh (Črn trn/Blackthorn GT) je osvojil 5. mesto z zaostankom manj kot treh sekund za zmagovalcem. Miri je šel na progo kot zadnji. V soboto je bil namreč drugi najhitrejši za domačinom Lutzom Webrom, a se je ta nato poškodoval na treningu in v finalu ni nastopil.

Aleš Virtič (Rajd Trek) je zasedel 31. mesto (+13,64), Vid Kovač (Črn trn) je bil 50. (+19,17).

Dirko je izpustil vodilni v razvrstitvi Žiga Pandur (Unior Tools Team) in tako seveda izgubil vodstvo. A iz taktičnih razlogov, saj se najslabši dosežek na koncu odšteje, Žiga pa se želi ta trenutek posvetiti pripravam na svetovno prvenstvo. V vodstvu je zdaj Britanec Joe Connell, ki je bil danes mesto pred Vauhom, Vauh pa se je vzpel na drugo mesto, za vodilnim zaostaja le 10 točk.

Zarč & Miri pravita

Zarja: “Vesela sem zmage. Proga je bila zame premalo tehnična, a mi je vseeno uspela dovolj hitra vožnja, da sem bila najhitrejša pri puncah.” O življenju izven proge pa: “Imeli smo se lepo, na prelazu smo se ponoči smučali, imeli smo fajn prostor s klopcami in že nasekanimi drvi. Vsi smo celi. Upam, da bomo našli pot domov :)”

Miran: “Vožnja v finalu se mi ni posrečila, na določenih delih mi ni uspelo prenesti hitrosti tako kot v kvalifikacijah. Proga mi je bila všeč. Želel sem si uvrstitve med prvih osem, tako da sem z uvrstitvijo zadovoljen, z vožnjo pa ne.”

Razvrstitev v evropski seriji iXS 4/6

ženske
1. Zarja Černilogar (Slo, Blackthorn GT) 183
2. Jana Bartova (Češ, Bikeplac) 113
3. Anna Columb (NZ) 97
4. Emilie Siegenthaler (Švi, Gstaad-Scott) 94
5. Miriam Ruchti (Švi, SC Intense) 70

9. Špela Horvat (Slo, Energijateam.com) 51

moški
1. Joe Connell (VB, SC Intense) 293
2. Miran Vauh (Slo, Blackthorn GT) 283
3. Lutz Weber (Švi, iXS Gravity Union) 277
4. Bryn Dickerson (NZ) 276
5. Manuel Gruber (Avt) 253
6. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) 244

27. Jure Žabjek (Slo, Unior Tools Team) 117 (2. mladinec)
79. Aleš Virtič (Slo, Rajd Trek) 23
125. Vid Kovač (Slo, Črn trn) 1

ml. mladinci U17
1. Silas Grandi (Nem) 155
2. Loris Revelli (Ita) 130
3. Brad Swibank (VB) 72

19. Nal Otoničar (Slo, Rajd Trek) 24
36. Michael Meze (Slo, Energijateam.com) 6
39. Rok Gorič (Slo, Črn trn) 5

www.ixsdownhillcup.com
Video in posnetek dirke

Na uvodni fotografiji Zarja Černilogar, ki uspešno kombinira barvo las, rokavic in krmila. Foto Thomas Dietze

Sledite nam