16. oktobra 2012

Britanska spustaška šampiona sta na vprašanje revije Dirt, katero progo bi izbrala za najboljšo vseh časov, izbrala najbolj klasično mariborsko iz leta 1999.

Urednik britanske revije Dirt Mike Rose v vsaki številki izbrani skupinici zastavi vprašanje. Tokrat je četverico tekmovalcev vspustu, ki dirkanjo že “neskončno dolgo”, vprašal po njihovi najljubši progi.

Cedric Gracia je izbral domači Vallnord v Andori in omenil klasični italijanski Nevegal; Greg Minnaar se je spomnil na vse tri avstrijske (Kaprun, Schladming in Leogang), izbral pa japonski Arai Mountain.

Tracy Moseley in Steve Peat pa sta odločila enako: najboljša proga za spust vseh časov je Maribor iz leta 1999, ko je svetovni pokal prvič obiskal Slovenijo.

“Proga je bila malce pred svojim časom,” pravi Peaty. “Imela je vse, bila je dolga in se je začela hitro z ogromnimi skoki čez prelomnice,” nadaljuje in podrobno opiše celotno progo, ki se je začela nekaj višje kot tista ob zadnjih izvedbah ter se končala v snežnem stadionu pri hotelu Arena. “To je bila klasična proga in odlično je bilo dirkati na njej.”

Tracy Moseley: “Zame je odločitev tesna med staro progo na Mont Sainte Anne v Kanadi in starim Mariborom. Mislim, da mi je bila mariborska bolj pri srcu. Na štart smo se vozili s počasno sedežnico, a se je izplačalo! … V progi je bilo vse, večinoma pa je bila naravna. Zame ultimativna proga. … Morala je biti res dobra, saj sem preživela le en dan treninga, potem pa sem se pri kakih 50 na uro na skoku spravila v nezavest in so me poslali domov. Kljub tej nezgodi so moji spomini na progo prekrasni.”

Izvirno mariborsko progo, na kateri so leto prej poskusno priredili državno prvenstvo, so si skupaj zamislili slovenski prvak Janez Grašič, soprireditelja David Ericsson in Andrej Dekleva ter vodja proge Marjan Benko, ki je s svojo ekipo progo tudi pripravil.

Prispevek na dirt.mpora.com

Na uvodni fotografiji Steve Peat ob prihodu v cilj v Mariboru leta 1999, ko je bil drugi za Nicolas Vouillozom. Cheers! Foto Barbara Klemenc

Sledite nam