11. avgusta 2014

V ZDA Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič najbolje v svetovnem pokalu letos. Tanja v finalu v boju za skupno drugo mesto.

Na predzadnjem krosu svetovnega pokala v Windhamu v državi New York odlični uvrstitvi Tanje Žakelj in Blaže Klemenčič. Z drugim in petim mestom obe najvišje letos. V skupnem seštevku je Tanja še naprej tretja, od drugega mesta pa jo že drug teden zapored ločita le dve točki.

Dirko pred koncem svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu in bližajočim se svetovnim prvenstvom je Tanja Žakelj (Unior Tools Team) v odlični formi, kar je dokazala z današnjim drugim mestom v Windhamu v zvezni državi New York. Tanja je štartala odločno, prvi krog končala na šestem mestu, nato pa so se začeli ‘premiki’ gor in navzdol. Tanja se je s suvereno vožnjo v klanec prebijala vedno višje, na koncu vse do drugega mesta.

“V sebi sem čutila pravo tekmovalnost, kot na najboljših dirkah v lanski sezoni,” je po dirki povedala Tanja. “Dobro sem premislila, vedela sem, da bo tesna dirka. Izkušnje z velikih dirk sem obrnila sebi v prid in na koncu osvojila fantastično drugo mesto, s katerim sem izredno zadovoljna.”

Današnja zmagovalka Kanadčanka Catharine Pendrel je bila prehitra, vodila je od prvega do zadnjega izmed petih krogov. Tanja pa se je medtem prebila na drugo mesto, na koncu pa zaostala 29 sekund. Med njo in Blažo sta končali še Danka Annika Langvad in Švicarka Jolanda Neff, ki ima pred finalom v Meribelu skupno zmago že v žepu.

Tanja je o progi in dirki, ki jo je sploh prvič v karieri v svetovnem pokalu končala na drugem mestu, povedala še naslednje: “Proga je zelo selektivna, spusti niso tehnično zahtevni in zato se tam ne morejo narediti razlike. Karakteristike proge sem obrnila sebi v prid, vedela sem, da sem močna v klanec. Tekmice sem skušala kontrolirati, na delih kjer se je dalo, sem prenašala visoko hitrost. Na spustih sem bila večino časa v ospredju, le ob koncu tretjega kroga sem se vozila v zavetrju. Dirka je bila tako odvisna le od mene, nisem delala napak, jo tekoče odpeljala in to se je danes obrnilo v moj prid.”

Dekleta so morala prevoziti pet krogov, z vsakim krogom pa je bilo bolj očitno, da je Tanja danes zelo dobro razpoložena. Sprva je še malo taktizirala, proti koncu pa je šlo na ‘do daske’. “Veliko stvari se mi je pletlo po glavi, nisem vedela če lahko dohitim Anniko (Langvad), videla pa sem da pritiskajo od zadaj. Tam ni bilo več kalkulacije, dala sem vse od sebe. Šla sem prek sebe! Priti kot druga v cilj je bilo fantastično!”

Blaža Klemenčič (Feenstra Felt Kenda) je bila po tretjem krogu že na tretjem mestu, tik pred Tanjo, nato pa je imela slabši četrti krog. Za konec jo je čakal še dvoboj z Neffovo, ki si je prav s 4. mestom želela dirko pred koncem zagotoviti skupni naslov, in Švicarka je bila v zadnjem krogu močnejša. Blaža je bila z najboljšo uvrstitvijo sezone vendarle zadovoljna – brez izpuščene Avstralije se njene letošnje uvrstitve v svetovnem pokalu stopnjujejo takole: 11., 10., 9., 7. in 5. mesto. Pa tudi trener Robert Pintarič je imel dober vikend, saj sta bili uspešni še dve njegovi varovanki – Lisa Mitterbauer je v krosu na izpadanje zasedla 5. mesto, Jovana Crnogorac pa je bila v krosu mlajših članic tretja.

Žakljeva je po današnji dirki še vedno tretja v seštevku svetovnega pokala, pred njo je zdaj današnja zmagovalka Pendrelova. Za Tanjo se je zdaj naredila večja razlika, tako da je matematika za zadnjo dirko v Meribelu enostavna – prehiteti kanadsko tekmovalko. Kot rečeno ima vodilna Jolanda Neff neulovljivo prednost. Blaža je 10. in lahko v Franciji pridobi še kakšno mesto.

Pri moških je v Windhamu zmagal Švicar Nino Schurter pred Francozom Julienom Absalonom in rojakom Lukasom Flueckigerjem. Doma v Franciji lahko Absalon skupno zmago zapravi le še teoretično.

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI

Vir sporočilo za medije ekipe Unior Tools Team.
Na uvodni fotografiji najhitrejše dame, od leve Jolanda Neff, Tanja Žakelj, Cahterine Pendrel, Annika Langvad in Blaža Klemenčič. Vse foto Grega Stopar.

Sledite nam