2. aprila 2016

Na pomladanski klasiki v Istri tudi letos kakovostna zasedba z zmago Italijana Mirka Tabacchija in Slovenke Tanje Žakelj.

Na 20. izvedbi krosa na najbolj jugovzhodni točki Istre je bilo sicer nekaj manj zvenečih imen kot lani, saj je olimpijska sezona malce posebna in je tudi konkurenca mednarodnih dirk močnejša. V idealnih razmerah se je v dirkah za točke prve kategorije UCI zagnala dvajseterica članic in šestdeseterica članov.

Članice

Pri ženskah je Tanja Žakelj (Unior Tools Team) vodila od začetka pet krogov dolge dirke. Ves čas ji je bila tesno za petami Ukrajinka Jana Belomojna (CST Superior Brentjens), tretja z lanskega svetovnega prvenstva. V zadnjem krogu ji je Tanja malo prepričljiveje ušla in svojo četrto zaporedno zmago v Premanturi dosegla s 16-sekundno prednostjo.

Pa ni bilo tako preprosto, kot je bila videti. Po etapni dirki na Cipru pred nekaj tedni je bila to prva dirka sezone, v kateri je šla Tanja na vse. “Kar pošteno sem trpela, Jani sem uspela uiti na spustih, ampak me je navzgor spet ujela. šele v zadnjem krogu mi je uspelo prikolesariti odločilno prednost,” je povedala v cilju.

Tretja je bila še ena Ukrajinka Irina Popova, Tina Perše (Calcit bike team) je bila 6.

Člani

Pri moških je v prvem krogu potegnil Mirko Tabacchi, kolega dvojčkov Braidot iz italijanske ekipe Forestale. Do cilja ni več izpustil vodstva. Od pričakovanega troboja med Braidotoma ter Avstrijcem Alexandrom Gehbauerjem se je v vrh vmešal le še Luca Braidot, na koncu je bil v cilju kot drugi, 57 sekund za zmagovalcem Tabacchijem. Povsem italijanske stopničke je dopolnil še Nadir Colledani, ki je presenetil s štartnega mesta nekaj vrst za najbolj zvenečimi imeni.

“Napadel sem in si v prvi polovici dirke prikolesaril prednost, nato pa sem jo do konca le ohranjal,” je po zmagi povedal 27-letni Tabacchi, eden od nekako šesterice italijanskih kolesarjev, ki so še v igri za tri štartna mesta na olimpijski dirki v Riu.

Gehbauer je z okvaro odstopil, Daniele Braidot pa je nadaljeval po težjem padcu, po katerem so mu oskrbeli rane, tako da je končal izven prve deseterice.

Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Rok Naglič (Calcit bike team) na 15. mestu, torej z eno točko za na lestvico UCI, najvišje uvrščeni domačin pa Đani Simčić (Adrenalina) na 18. mestu.

Mladinci & veterani

V dirki mladincev je zmagal Italijan Nicola Taffarel, mladim slovenskim kolesarjem ni bilo lahko: Blaž Govekar (MBK SportR.si) je z defektom odstopil, najvišje uvrščeni Slovenec je bil Ciril Zupan (Energijateam.com) je bil 25.

Matevž Govekar (MBK SportR.si) je dobil dirko mlajših mladincev, Vita Movrin (Energijateam.com) pa dirko mlajših mladink.

V dirki veteranskih kategorij master je bil najhitrejši Matjaž Budin (MBK SportR.si) pred Alešem Modicem (Calcit bike team), oba iz najmlajše kategorije, tretji je bil zmagovalec pri master 2 Marin Deković (BK Campetto).

XC na TV

Moško člansko dirko so si na televiziji v neposrednem prenosu lahko ogledali gledalci TV Nove Pula, na spletu je bila ogled na istralive.com, v nedeljo ob 19. uri bo posnetek na ogled na Sportski TV, že v naslednjem tednu pa naj bi bil na voljo tudi na YouTubu.

V nedeljo v Premanturi sledi še maraton Kamenjak z enim, dvema ali tremi 20 km krogi po tem zaščitenem polotoku. Prijavljenih je 350 kolesarjev.

Vsi vrstni redi

www.adrenalina.hr
www.facebook.com/kamenjakrockytrails

 

Sledite nam