28. avgusta 2010

4. mesto za Blažo Klemenčič in 10. mesto (ter zmaga pri ml. članicah) za Tanjo Žakelj v krosu na finalu svetovnega pokala v državi New York.

Blaža Klemenčič (foto Grega Stopar/arhiv mtb.si)

Blaža Klemenčič (foto Grega Stopar/arhiv mtb.si)


Prvih pet dam, od leve: Klemenčič, Premont, Pendrel, Gould, Osl (foto MBK Orbea)

Prvih pet dam, od leve: Klemenčič, Premont, Pendrel, Gould, Osl (foto MBK Orbea)


Mlajše članice: Last, Žakelj, Engen (foto MBK Orbea)

Mlajše članice: Last, Žakelj, Engen (foto MBK Orbea)


Kaj je lepšega, kot biti na vrhu ali vsaj tik pod njim teden dni pred svetovnim prvenstvom? Seveda, biti čisto na vrhu na svetovnem prvenstvu, ampak za to počakajmo do naslednjega tedna.


Danes sta v Windhamu Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj v krosu za svetovni pokal segli najvišje doslej. Blažino 4. mesto je hkrati tudi nova najboljša slovenska uvrstitev v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu sploh.

Blaža popravila 6., pravzaprav 7. mesto

Blaža (štartna št. 25) in Tanja (št. 17) sta danes prve vzpone začeli družno pri koncu prve petnajsterice. Tanja se je vso dirko držala na enakem položaju (v zelo dinamični dirki je to pomenilo, da so tekmice prehitevale njo, ona pa druge), saj je bila prva dva kroga 13., potem dva kroga 12., v zadnjem pa je nato pridobila še dve mesti. Blaža pa je z razmeroma visoko štartno številko, a na srečo na progi, kjer ni bilo težko prehitevati, že v prvem krogu prišla na 8. mesto. V tretjem od petih se je za 4. mesto srdito spopadla z Američanko Willow Koerber in dvoboj naposled proti koncu četrtega kroga dobila.

Prave priložnosti za uvrstitev med prve tri Blaža ni dobila. Kanadčanki Catharine Pendrel, ki je z zmago osvojila tudi svetovni pokal, in Marie-Helene Premont sta na čelu vozili svojo dirko. Dve minuti za njima je končala Američanka Georgia Gould, Blaža pa je za njo zaostala minuto in 10 sekund. A “stopničke” se v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu reče prvi peterici in na njih je po maratonu zdaj tudi v krosu prvič stopila tudi Blaža. Za Blažo je to lepa potrditev forme, potem ko ji na zadnjih dirkah ni dosegala svojih ciljev. Končno bi lahko odklenkalo tudi njenim 10. in 11. mestom na svetovnih prvenstvih.

“Moj letošnji cilj je bila uvrstitev na stopničke. Kljub temu, da sezona sicer ni bila najuspešnejša, sem to zdaj dosegla. Da, zdaj bi lahko izboljšala še 10. mesto s SP. Proga na Mont Sainte Anne je tehnično zahtevna, a tu mi je šlo tudi na spustih dobro in potrudila sem bom. Po padcu na glavo na pripravah v Kranjski Gori čutim nekaj posledic v hrbtu,” je povedala Blaža, ki je bila na svetovnem pokalu doslej najvišje na 6. mestu v Canberri pred dvema letoma. “A tiste dirke ne štejem, konkurenca je bila slaba, ljubše mi je 7. v Fort Williamu isto leto.” Letos je bila najvišje na 11. mestu v Offenburgu. Pod Mt. Ste. Anne bo vsaj bolje spala kot v New Yorku, kjer ji pod oknom medved razmetava smeti.

Tanja pogrešala dve tekmici

Tanja je po Val di Sole pred mesecem dni dosegla svojo drugo zmago med mlajšimi članicami. V končni razvrstitvi svetovnega pokala v tej kategoriji to sicer kljub odsotnosti poškodovane Francozinje Julie Bresset ni spremenilo nič, Tanja je ostala na drugem mestu. A New York je slišal Zdravljico in na Zemlji je ta trenutek poleg gdč. Smole le še malo deklet, ki si drznejo vsaj potihem misliti, da lahko preprečijo predvajanje slovenske himne tudi čez teden dni na Mont Sainte Anne. Britanka Annie Last in Švedinja Alexandra Engen sta zaostali dobre tri minute, nevarna Kanadčanka Emily Batty se je osredotočila na SP in dirko izpustila.

“Ves čas sem šla svoj tempo, z nekaj odstotki rezerve, ki sem jo uporabila za prehitevanje in pa nato v vzponu v zadnjem krogu, kjer sem pridobila dve mesti. Treba je bilo biti zbran vso dirko, tudi na spustih si nisi smel dovoliti napak,” je po dirki povedala Tanja, ki se zaveda, da so žarometi za SP zdaj na njej. “Moja glavna tekmica je s poškodbo zaključila sezono, tega seveda nikomur ne privoščim. Tu so manjkale še Poljakinje, pa z Emily žal nimam primerjave in bom morala nanjo toliko bolj paziti. Pa tudi drugih tekmic ne smem podcenjevati. Ko bomo same na progi, bo drugače, kot je v svetovnem pokalu.”

Najbolje letos (ali kar v zadnjih dveh letih) je šlo tudi Nini Homovec. Po enem defektu je končala na 33. mestu s 13 minutami zaostanka za zmagovalko. “Zdaj pa naštudirat tehnično progo stare šole na Mont Sainte Anne,” se že veseli nastopa v Quebecu čez teden dni.

Kulhavy prvič

Dirko moških je prvič v karieri dobil aktualni evropski prvak in mladinski svetovni prvak iz leta 2003, Čeh Jaroslav Kulhavy. V zaključku privlačne dirke je z napadom v zadnjem vzponu ugnal švicarsko trojko Schurterja, Vogla in Sauserja.

Vrstni redi

ženske
1. Catharine Pendrel (Kan, Luna Pro Team) 1;39:48
2. Marie-Helene Premont (Kan, Maxxis Rocky Mountain) +0:04
3. Georgia Gould (ZDA, Luna Pro Team) +2:07
4. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Ötztal X-Bionic) +3:17
5. Elisabeth Osl (Avt, Central Pro Team) +3:41
6. Willow Koerber (ZDA, Subaru-Trek) +4:21
7. Esther Süss (Švi) +4:16
8. Kathrin Leumann (Švi) +4:26
9. Mary McConneloug (ZDA) +5:09
10. Tanja Žakelj (Slo, MBK Orbea) +5:23

33. Nina Homovec (Slo, MBK Orbea) +13:00

ženske U23
1. Žakelj 1;45:11
2. Annie Last (VB) +3:11
3. Alexandra Engen (Šve) +3:40

moški
1. Jaroslav Kulhavy (Češ, Rubena-Birell-Specialized) 1;39:28
2. Nino Schurter (Švi, Scott-Swisspower) +0:14
3. Florian Vogel (Švi, Scott-Swisspower) +0:15
4. Christoph Sauser (Švi, Specialized) +0:17
5. Lukas Flückiger (Švi, Trek World Racing) +0:44
6. Julien Absalon (Fra, Orbea) +1:11
7. Jose Antonio Hermida (Špa, Multivan Merida) +1:19
8. Burry Stander (JAR, Specialized) +1:57
9. Marco Aurelio Fontana (Ita, Cannondale) +2:31
10. Sergio Mantecon Gutierrez (Špa, Trek-Lorca Taller der tiempo) +2:41

končna razvrstitev sv. pokal XCO 6/6

ženske
1. Pendrel 1044
2. Koerber 865
3. Eva Lechner (Ita, Colnago Arreghini Südtirol) 810
4. Gould 798
5. Süss 744

16. Žakelj 445
18. Klemenčič 386
54. Homovec 89

ženske U23
1. Julie Bresset (Fra, BH-Suntour) 570
2. Žakelj 445
3. Last 286

moški
1. Schurter 1136
2. Absalon 1040
3. Kulhavy 1040
4. Vogel 795
5. Hermida 795


www.racewindham.com

Sledite nam