13. avgusta 2013

Še ena napoved septembrskega fristajl spektakla v parku Divjina v Križah. Tokrat zgodba o graditeljih in zorenju tega enkratnega parka.

14. septembra letos bo park za BMX in gorske kolesarje Divjina na obrobju Križ pri Tržiču prizorišče tekmovanja BMX in gorskih kolesarjev v prostem slogu Red Bull Wild Ride z mednarodno udeležbo. To bo največji tovrsten dogodek v Sloveniji letos, gostil pa ga bo prvi in tudi največji park te vrste pri nas.

Ko se bodo proti koncu štirinajste sezone obstoja Divjine v gozdiček pri Križah zgrnili kolesarji in spektakla željni obiskovalci, bo to v življenju parka kot nekakšna matura. Skakalnice so tu začele rasti leta 2000 in prva leta je izvirna postava Red Shovel Teama (trdo delo so vzdržale le rdeče pobarvane lopate), Primož, Nejc in Rok, veliko več garala kot skakala s kolesi. Spomladanski projekti z novimi kubiki in kubiki zemlje, nove linije skokov, neskončne ure grobega dela in naposled oblikovanja podrobnosti, nato v drugem delu sezone več vožnje in skakanja. Pa zopet zimski počitek za zemljo in mojstre, zbiranje zamisli, spomladi pa zopet vse od začetka. Takšen “dirt” park živi in se razvija, za razliko od snežnega za deskarje in smučarje, ki spomladi tudi na ledeniku kopni, je ta pod pridnimi rokami vsako leto vse boljši in boljši.

“Ne gre le za furanje, ustvarjanje nam pomeni vsaj toliko. Uporabiš domišljijo, objekte oblikuješ, kot hočeš,” strast gradnje opiše Primož Likar, eden od izvirne trojice graditeljev, ki je z leti seveda dobila več somišljenikov.

Tržič je bil od nekdaj eno od slovenskih BMX oporišč, tako so tudi v Divjini zgodbo začela mala 20-palčna kolesa. Šele pozneje, z razvojem prostega sloga na 26-palčnih gorskih kolesih, so park zasedla tudi ta. Danes Divjino obiskujejo ljubitelji letenja na dobro oblikovalnih skakalnicah od blizu in daleč, iz sosednjih držav in še od dlje, saj tudi v Evropi takšnih parkov ni na pretek.

Da bi svoje skulpture predstavili širši javnosti, je pred tremi leti bratovščina rdečih lopat prvič priredila tekmovanje Divjina Dirt Jam. Po treh letih pod tem imenom ga bo letos zamenjal še večji in višje leteči Red Bull Wild Ride. “Navdušeni smo in komaj čakamo. To je bil naš cilj od vsega začetka,” pravi Primož.

Za septembrsko tekmovanje pripravljajo nov 13 metrov dolg objekt, ki bo združeval več elementov, o podrobnostih drugič. Stal bo na mestu stare hišice sredi parka, ki jo je nedavno obiskal požigalec, sicer bi se tako ali tako morala umakniti novi atrakciji parka.

14. septembra bodo v Divjini moči in spretnost izbrani povabljeni kolesarji združili z ljubiteljskimi. Slednji se bodo najprej pomerili v kvalifikacijah, predprijave niso potrebne.

Video napovednik v Video 1/4ku

Več o tekmovanju Red Bull Wild Ride

Avtor uvodne fotografije je Nejc Puš.

Sledite nam