4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
22. novembra 2018

Pod pokroviteljstvom proizvajalca zaščitne opreme, ki je postal sinonim za evropske pokale v spustu, tudi v 2019 dve dirki v Sloveniji. Skupno jih bo 22.

Evropski pokal v spustu iXS European Downhill Cup se v sezoni 2019 zopet dvakrat vrne na slovensko prst, skale in korenine. A šest dirk dolga evropska serija še zdaleč ni vse, kar nudi. Objavili so tudi koledar serije iXS Downhill Cup ter Specialized Rookies Cup 2019. Skupaj 22 dirk v spustu.

Za začetek so sešteli številke iz minule sezone: na njihovih dirkah je nastopilo 2507 različnih tekmovalcev iz 44 držav, povprečno 303 na dirko. Skupaj to znese 6054 nastopov.

iXS European Downhill Cup

V evropskem pokalu v spustu so bili letos slovenski tekmovalci še enkrat uspešni – Monika Hrastnik (KK Črn trn) je s tremi posamičnimi zmagami zmagala tudi v skupni razvrstitvi, Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) je postal skupni zmagovalec med mladinci, Miran Vauh in Luka Berginc (oba Črn trn) sta bila blizu vrha med moškimi s 4. in 7. mestom …

V dvanajsti sezoni serije bo točke prinašalo šest dirk, ob letošnjih prirediteljih se v koledar vrača Pila v Italiji. Prva dirka bo 21. aprila v Mariboru, teden dni pred dirko svetovnega pokala! Teden dni po svetovnem pokalu na Pohorju, 5. maja, sledi druga dirka iXS EDC v Kranjski Gori. Čez poletje nato v Abetone, Pilo in klasični Špičak, finale bo tako kot letos v Brandnertalu.

19.-21. april – Maribor, Slovenija
3.-5. maj – Kranjska Gora, Slovenija
28.-30. junij – Abetone, Italija
26.-28. julij – Pila, Italija
16.-18. avgust – Špičak, Češka
20.-22. september – Brandnertal, Avstrija


Letošnja dirka v Mariboru je teden dni pred svetovnim pokalom na Lošinju pritegnila močno konkurenco, št. 1 je bil Troy Brosnan. Foto Klemen Humar.

iXS Downhill Cup

Serija, v katero so letos prvič združili dosedanje nacionalne dirke v Nemčiji, Švici in še kje, bo imela prihodnje leto kar deset dirk v šestih državah. Zanimivo tudi za kakšnega slovenskega tekmovalca – letos je Aleš Virtič (ŠKTD Avče) zmagal v Wiriehornu v Švici, Špela Horvat (BeFly World Team) je bila druga v Ilmenauu v Nemčiji.

Znanim prizoriščem v osrednji Evropi so dodali dve malce bolj eksotični, zanimivo bo.

17.-19. maj – Willingen, Nemčija
31. maj-2. junij – Winterberg, Nemčija
7.-9. junij – Kayseri, Turčija
14.-16. junij – Klinovec, Češka
21.-23. junij – Pamporovo, Bolgarija
19.-21. junij – Ilmenau, Nemčija
9.-11. avgust – Bad Tabarz, Nemčija
30. avgust-1. september – Innsbruck, Avstrija
27.-29. september – Thale, Nemčija
4.-6. oktober – Bellwald, Švica

Specialized Rookies Cup presented by iXS

Potem je tu še serija za spustaše prihodnosti s šestimi dirkami. Slovenci se vmešajo predvsem na vrhuncu v Serfaus-Fiss-Ladisu na avstrijskem Tirolskem, ko dirki serije sledi še prvenstvo iXS International Rookies Championships.

30. maj – Winterberg, Nemčija
9./10. junij – Steinach, Nemčija
6./7. julij – Saalbach, Avstrija
13./14. julij – St. Kassian/Alta Badia, Italija
2.-4. avgust – Serfaus-Fiss-Ladis, Avstrija (+ prvenstvo IRC)
7./8. september – Schöneck, Nemčija

www.ixsdownhillcup.com

Uvodna fotografija – Monika Hrastnik letos v Kranjski Gori, foto Andras Oravecz

4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam