24. septembra 2013

Spored in nekaj imen, ki se konec tedna na začinjeni pohorski progi pomerijo na zadnji dirki evropske serije v spustu iXS European Downhill Cup. Ob Zarji, Žigu in Miriju še Manon, Myriam, Rémi, Markus, Robin, Ruaridh …

Kronali smo svetovne prvake in dobili zmagovalce svetovnega pokala, le še nekaj dni pa nas loči od razglasitve najboljših v evropskem pokalu iXS v spustu z gorskimi kolesi. Pri dekletih ni nobenega dvoma več – Zarja Černilogar bo ostala na prvem mestu, pri moških pa sta Miran Vauh in Žiga Pandur tista, ki dihata za ovratnik trenutno vodilnemu Joeju Connellu. Na Pohorju bo v nedeljo dirkalo preko 250 tekmovalcev iz vsaj 20 držav, v dogajanje pa se bodo lahko vključili tudi obiskovalci.

Prizorišče je pripravljeno in v pričakovanju drznih kolesarjev, manjka le še dirkaška “vas”, ki bo pod spodnjo postajo kabinske gondole zrasla v četrtek in petek. Tekmovalci sicer dobro poznajo 2,6 km dolgo progo s 450 metri višinske razlike, a vendarle jih čaka nekaj presenečenj. Organizatorji so progo temeljito obnovili v začetku sezone, za to veliko mednarodno dirko pa so pripravili še nekaj izboljšav. “Dirkači bodo presenečeni in navdušeni,” pravi direktor tekmovanja Iztok Kvas, ki bo s svojo ekipo dobro poskrbel za vse udeležence, v organizacijo pa so prinesli izkušnje z dirk svetovnega pokala. Ob tem še dodaja: “V dogodek bomo vključili tudi obiskovalce, nočemo da pridejo le gledati dirko. Najbolj jih seveda rabimo ob progi, kjer bodo navijali za domače tekmovalce, vendar se bodo lahko sami preizkusili tudi v skokih v veliko zračno blazino ali pa na pump tracku. Seveda nihče ne sme zamuditi večernega koncerta skupine The Rocktors!”

Seznam favoritov je dolg
Na evropskem pokalu iXS se dirka v petih kategorijah: poleg najbolj atraktivnih kategorij članov in članic bodo v sklopu tekmovanja še dirke mladincev in mladink ter veteranov. Prav v članski konkurenci bo seveda najbolj napeto, saj so med prijavljenimi številni zvezdniki, ki so preteklo nedeljo končali sezono svetovnega pokala. Zarja Černilogar bo morala za četrto zaporedno zmago premagati Manon Carpenter in Myriam Nicole, ki se redno uvrščata na oder za zmagovalce svetovnega pokala. Miran Vauh in Žiga Pandur se bosta morala za skupno zmago pomeriti med seboj in še s celo vrsto hitrih tekmovalcev. Med njimi so Rémi Thirion (zmagovalec svetovnega pokala v Andori), Markus Pekoll, Robin Wallner ter Ruaridh Cunningham (zmagovalec zadnje dirke serije iXS in Pandurjev ekipni kolega). Ne pozabite pa na druge domače tekmovalce, ki teren v Specialized Bike Parku zelo dobro poznajo in bodo štartali z neizmerno željo po uspehu pred domačimi navijači. Prijave pa so še vedno odprte in šele v petek bomo dobili končno štartno listo.

Spored prireditve

Petek, 27. 9.
10.00-12.00 – Ogled proge (peš)
12.00-18.00 – Trening

Sobota, 28. 9.
08.00-12.00 – Trening
12.00-14.00 – Trening za najboljših 80 članov, 10 žensk, 5 veteranov in 5 mladincev
14.30 – Kvalifikacije za vse kategorije

Nedelja, 29. 9.
08.00-11.00 – Trening
11.00-12.00 – Trening za najboljših 80 članov, 10 žensk, 5 veteranov in 5 mladincev
12.30 – Finale evropskega pokala iXS v spustu z gorskimi kolesi, sledi podelitev

Posnetek dirke
Posnetek dirke zagotavlja Red Bull Media House

Uradna stran Specialized Bike Parka Pohorje: www.bikeparkpohorje.si

Sledite nam