6. septembra 2017

In tako je bilo pred 21 leti. Na svetovnem prenstvu v deželi “tam spodaj”. Kako pa se bodo ta vikend odrezali dirkači 21. stoletja?
Pred enaindvajsetimi leti se je v deželi tam spodaj odvijalo prvo svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu, ki ni bilo v Evropi ali v Severni Ameriki. Dirke svetovnega pokala pa so bile v Avstraliji na sporedu že od leta 1994 dalje. Bil je čas ozkih krmil, rogov in v spustu velikanskih hodov amortizerjev, ki je znašal med 8 in 12 centimetri. Bili so borci in gladiatorji.

Leta 1996 so stopničke v spustu zasedli Francoz Nicolas Vouilloz, Američan Shaun Palmer in Nizozemec Bas de Bever. Med slovenskimi reprezentanti je bil najhitrejši Janez Grašič na 56. mestu in tako ni popravil najboljše slovenske uvrstitve iz Vaila 1994, ko je zasedel 28. mesto, Boštjan Kušar “Jolbe” je zasedel 79. mesto.

Med dekleti je svetovna prvakinja postala Francozinja Anne-Caroline Chausson pred Američankama Leigh Donovan in Missy Giove.


V krosu na takrat še resnično dolgih progah – fantje so vozili prek dveh ur in pol, dekleta pa dve uri – je svetovni prvak postal Švicar Thomas Frischknecht pred Norvežanom Runejem Hoydahlom in Italijanom Hubertom Pallhuberjem. Med dekleti je dominirala Kanadčanka Alison Sydor, na drugo mesto se je uvrstila Ruthie Matthes, na tretje pa Italijanka Maria Paolo Turcutto.

Slovenci smo imeli svoje predstavnike tudi v krosu, njihove rezultate pa še iščemo!

Sledite nam