2. avgusta 2019

V Dolini sonca bo jutri napeto! Presenečeni Žak, solidna Monika, 19. mesto Jureta in vremenska loterija v članski kategoriji.

Po jutru se dan pozna, ali kako že? Nič kaj lepa vremenska napoved se je sicer usmilila mladinskih in ženske kategorije, a je močan naliv preprečil dobre predstave elitne šestdeseterice v članski kategoriji.

Monika Hrastnik in Jure Žabjek se vračata po poškodbi in oba bomo jutri videli v finalnih vožnjah. Najbolj je presenetil drugi mladinec evropskega pokala Žak Gomilšček, ki je z agresivno in nepopustljivo vožnjo prišel na izjemno tretje mesto v svoji kategoriji. In če je bil Val di Sole lani usoden za tretje mesto Monike, potem moramo jutri stiskati pesti za Žaka, da se mu v izredno močni mladinski kategoriji posreči še ena odlična predstava!

Moški

Črni oblaki so se nad Črno kačo zgostili in ravno pred nastopom elitne šestdeseterice se je odprlo nebo. Razmere na progi seveda niso bile enake za vse, a to je dirkanje. Tako se je na vrhu znašel Britanec Joe Breeden (Intense Racing UK), njegov čas pa, glede na vremenske razmere, slabši kot čas najhitrejšega mladinca. Breednu se je štoparica ustavila pri 4:07,982. Na drugo mesto se je s sekundo zaostanka uvrstil Italijan Davide Palazzari, tretji je bil Francoz Faustin Figaret (GAMUX), ki je zaostal skoraj dve sekundi.


Jure včeraj, foto Dave Trumpore

Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) se je uvrstil na 19. mesto, le mesto in le desetinko zaostanka za letošnjo številko 1 Francozom Loicom Brunijem (Specialized Gravity). Njegov zaostanek pa 15,713 sekunde. Kar je pri vremenskem kaosu vzpodbudno, je to, da recimo za številko 5 letošnjega pokala Britancem Dannyjem Hartom (Madison Saracen Factory Team) zaostaja za le dobri dve sekundi.

Luka Berginc (KK Črn trn) ni bil zelo daleč od finala z 85. časom, Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) pa je po padcu odstopil.

Ženske

Povratnica po poškodbi, Monika Hrastnik (Dorval AM) je na dolgi, tehnično zahtevni in hitri progi z zaostankom 25,245 sekunde zasedla deveto mesto. Najhitrejši čas, 4:32,976 minute, je postavila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR). Na drugo mesto se je uvrstila letos zelo hitra Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), ki je zaostala 1,456 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Italijanki Veroniki Widmann (INSYNC), ki je bila od Avstralke počasnejša za 5,345 sekunde.

Monika: “Lepo je biti spet na bajku, čeprav proga ni najboljša za začetek. Gleženj je kar boleč, bo se rabil nekaj časa, da pride k sebi, ampak napreduje. Glava je pa že super!
Punce smo imele srečo glede dežja, da smo prišle še suhe dol.
Nisem peljala vseh brutalno hitrih linij, sem šla raje malo bolj varno. Naredla sem kar nekaj malih napak, na koncu pa se je poznalo celemu telesu, da dva meseca nisem vozila spusta. In je blo kar težko priti dol, predvsem ker sem dobila udarec v gleženj na sredini proge in je bil do konca kar šibek.”

Mladinci

Na vrhu tokrat brez najhitrejšega tekmovalca sezone Francoza Thibauta Daprele (Commencal / Vallnord), ki se je s padcem uvrstil šele na 38. mesto! Tako je na prvem mestu v kvalifikacijah pristal Kanadčan Elliot Jamieson (Norco Factory Team). Njegov čas pa le 0,389 sekunde pod štirimi minutami. Na drugo mesto se je uvrstil njegov rojak Seth Sherlock, tretji iz Les Getsa, njegov zaostanek pa 0,261 sekunde. Na tretjem mestu pa Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team), ki je za vodilnim Kanadčanom zaostal 3,604 sekunde.

Ostala slovenska predstavnika Marko Niemiz in Žan Pirš (oba Sinter Brakes Team) se nista uvrstila v jutrišnji finale. Marko je s 18,346 sekundami zaostanka osvojil 25. mesto, Žan pa je z zaostankom 22,442 končal kot dvaintrideseti.

Žak: “Vedel sem, da mi proga zelo ustreza, ker je fizično In tehnično zahtevna, in da ravno zato lahko naredim zelo dober rezultat. Kvalifikacijsko vožnjo sem začel z nekaj napakami, nato sem mislil, da grem prepočasi za finale in sem poskušal čim hitreje odpeljati to divjo progo. Ko sem prišel v cilj, sem upal da bo zadosti za top 20, nato se je izkazalo, da je za tretje mesto. Jutri bom odpeljal brez zadržkov in bomo videli, kje bom končal.”

Mladinke

Tokrat Valentina Höll (Sram TLD Racing) z zelo majhno prednostjo do najboljšega startnega mesta. Avstrijka (5:04,532) je bila le za 2,579 sekunde hitrejša od Norvežanke Mille Johnset (Atherton Bikes), kar je letos najmanjša razlika v razvrstitvenih vožnjah pri mladinkah. Tretje mesto je s kar nekaj težavami na progi in z zaostankom 24,971 sekunde zasedla Američanka Anna Newkirk (Sram Young Guns Racing), ki jo zvečer čaka še finale svetovnega prvenstva v 4krosu.

Vrstni redi

Foto Klavdij Blažko

Oglej si še
VdS: Po Črni kači z Žakom

Sledite nam