19. avgusta 2011

Svetovni pokal 2011 je tik pred velikim vrhuncem – zadnjo dirko serije, ki bo odločila še o zadnjih naslovih. Na prizorišču tudi cela vrsta tekmovalcev iz Slovenije, v ospredju pa sta bili danes disciplini spust in 4kros. Naši zelo dobro.

Val di Sole je prizorišče, ki ga imamo Slovenci v zelo lepem spominu, saj je prav tu Tanja Žakelj dosegala nekatere izmed svojih največjih uspehov. Tanja je seveda na prizorišču, prav tako pa tudi Blaža Klemenčič in Nina Homovec, naša tri dekleta, ki so v samem vrhu kvalifikacijske lestvice za olimpijske igre in predvsem prvi dve sta jutri sposobni narediti zares vrhunski rezultat. Jutri bo zato veliko govora o krosu, danes pa so bile na sporedu kvalifikacije spusta in 4krosa.

Spust – Nejc & Harry
Nekoliko spremenjena proga je ohranila svoje glavne značilnosti – še vedno je zelo tehnična, sedaj z nekaj več hitrimi odseki in še vedno je zelo prašna. Hkrati pa je tudi polna pasti, kar so v obliki padcev občutili tudi mnogi zelo dobri tekmovalci. Izmed Slovencev se je v finale prebil le Nejc Rutar, ki je tako komentiral svoje 62. mesto: “Začel sem dobro, čez skale je šlo solidno, od polovice proge dalje pa  sem malo preveč zaviral. V finalu mora biti vožnja malce bolj tekoča in bo šlo še višje.” Kaj pa proga, v kakšnem stanju je? “Že sedaj zelo prašna proga bo v nedeljo zagotovo še bolj razrita. Samo suha naj ostane ali pa naj dežuje nepretrgano do nedelje, vse vmes bo slabo.”
Ekipa Unior Tools Team pa bo imela še enega finalista – Angleža Harryja Heatha. Harry je bil 40., tudi on pa je občutil posledice dolge proge: “Energijo sem hranil za spodnji del. To je bila moja prva neprekinjena vožnja ta vikend in bilo je težje, kot sem si predstavljal. Jutri bom na treningu vozil še s pedali na zapenjanje in preizkusil bom, kako se obnesejo na tej hitri in težki progi. Bom že ugotovil, kako bo vožnja v nedeljo še hitrejša.”
Brez finala so ostali Miran Vauh (105.), Žiga Pandur (107.), Vid Kovač (185.) in Janez Bajda (197.). S tremi padci je zunaj finala ostala tudi Zarja Černilogar, ki je tako zelo zablestela pred dvema tednoma v Franciji. Zarja je bila danes 30.
V konkurenci moških je bil najhitrejši (že) letošnji zmagovalec svetovnega pokala Aaron Gwin, za njim pa sta se uvrstila Steve Smith in Danny Hart. Tudi vrstni red pri dekletih je bil zanimiv – prva je Floriane Pugin pred Myriam Nicole in Rachel Atherton.

4kros – Napad Črnega trna
V jutrišnjem 4krosu bo nastopilo kar 5 naših fantov in prav vsi bodo vozili v dresu ajdovskega Črnega trna. Zares fantastičen klubski uspeh, ki je zanimiv tudi v širšem pomenu – izmed vseh ekip bo imel jutri prav Črn trn največ tekmovalcev v finalu 4krosa, da bi le končne uvrstitve sledile temu. Fantje so se razvrstili tako: 32. Kristjan Medvešček, 41. Urban Rotnik, 43. Matija Stupar, 55. Jakob Malik in 61. Tilen Jejčič. Zunaj finala je ostal le Jani Fučka, ki je po izgubi hitrosti pred drugim velikim skokom izgubil hitrost in celo padel. Slovenski uspeh je dopolnila Neža Knez, članica ekipe Unior Tools, ki je bila zelo dobra 8., na dirki pa je bilo zopet več deklet.
Kristjan Medvešček je po kvalifikacijah povedal sledeče: “Odličen ekipni uspeh, ki bo še dvignil vzdušje v ekipi. Moja vožnja bi lahko bila boljša, a važno, da sem v prvi polovici finalistov in bom lahko izbiral drugi štartni položaj. Mislim, da bomo vsi napadli na polno.”
Podobno razmišlja tudi Matija Stupar: “Vem, da sem lahko jutri še hitrejši. Peščena podlaga ne bo preveč vplivala, saj smo že danes preizkušali različne linije in vse drsijo. Jutri bom napadel, zapirati pa bo verjetno treba z driftanjem.”
Najhitrejša danes sta bila Tomaš Slavik in Anneke Beerten.

Pestra sobota
Jutri bo dan v znamenju olimpijskega krosa in 4krosa. Ob 9:30 štartajo moški do 23 let, ob 11:45 pa sledi za nas najbolj zanimiva dirka deklet (pridružile se jim bodo tudi mlajše članice). Ob 14:30 štartajo še moški. Finale 4krosa pa bo bo začel ob 19:00.

Vsi vrstni redi na strani UCI.

www.valdisoleevents.it

Na uvodni sliki Nejc Rutar in Kristjan Medvešček, foto Grega Stopar.

Sledite nam