26. maja 2016

25. maja se je zaključil ciklus zbiranja točk za kvalifikacije na olimpijske igre v Riu.

Včeraj je bil končan ciklus zbiranja točk za kvalifikacije na OI. Kako kaže s slovenskimi točkami? Dejstva: Slovenija je pri moških na (zelo) skromnem 48. mestu, dekleta pa na 6. mestu.

Dekleta

Pri dekletih je to še nekako videti kot uspeh, a na olimpijske igre bo odpotovala le Tanja Žakelj, ki je zbrala tudi večino točk in izpolnila kriterije Olimpijskega komiteja Slovenije. Slovenija ima pri dekletih na voljo sicer dve štartni mesti, a Tina Perše na žalost ni izpolnila kriterijev OKS in tako na igre ne bo potovala.

Fantje

Pri moških je podoba bolj temačna. Če smo pred desetletjem in pol imeli priložnost poslati na igre celo dva predstavnika, se je v zadnjem desetletju slika precej popačila. Navkljub nekaj solidnim letom in dobrimi rezultati pri mladincih se le ta niso prenesla v starejše kategorije. Poleg tega sta najbolj perspektivna tekmovalca prestopila na cesto in tam dosegata izredno dobre rezultate. Ostalim sicer ne moremo očitati, da se ne trudijo, a trenutno mesto na lestvici podcenjuje njihovo kvaliteto.

Kaj poreče selektor?

Urban Ferenčak: “Počakali bomo da bodo kvote uradno podeljene, ampak na OI gre Tanja Žakelj. Sicer imamo še eno mesto, vendar ga bomo žal morali vrniti, saj Tina Perše ne izpolnjuje pogojev OKS. Kar se tiče moških, bi si skoraj upal reči, da slabše pa že ne more biti. Končali so na 48. mestu. V času 2015-2016 je zbral največ točk Luka Mezgec z zmago na DP. To so zares slabi podatki. Če razmišljam za nazaj, trenutno plačujemo davek izpred petih, desetih let, ko smo bili po dva, trije tekmovalci v kategoriji mladih.

Te številke pa so sedaj bistveno večje in lahko gledamo z optimizmom naprej. Iskreno in realno gledano je Tokio 2020 daleč, vendar mislim, da še vedno prekmalu, da bi lahko računali na kandidata pri moških. Moramo pa delati dobro, da iz današnje kategorije U15 in starejših uspemo “vzgojiti” in nuditi dobre pogoje vsaj štirim tekmovalcem, ki bodo konkurenčni in sposobni osvajati točke na dirkah v tujini. Tudi pri ženskah je zgodba bolj žalostna, tukaj je skrb mogoče (če odmislimo Tanjo) še večja, saj ni toliko tekmovalk, ki bi prihajale za njo.

Seveda pa je vse odvisno predvsem od klubov in njihovega dela z mladimi ter tudi od Kolesarske zveze, kako si bo zamislila nadaljevanje.”


Selektor Urban Ferenčak, tudi zvesti pomočnik Tanje Žakelj v ekipi UTT. Foto Grega Stopar

Ni z rožicami postlano

Torej slika v našem gorskem kolesarstvu ni rožnata. Navkljub, recimo temu dobri bazi, ter zadnja leta večjem številu mladih, trenutno nimamo tekmovalcev, ki bi se bili sposobni uvrščati na solidna mesta v svetovnem merilu. Klubom sicer ni kaj očitati, saj z mladimi delajo odlično. Težava nastane, ko je to perspektivno mladino iz igre potrebno spraviti v profesionalni okvir in iz njih narediti vrhunskega športnika, ki je sposoben fizično in psihično prenesti napore in zadovoljstvo ob dobrih uvrstitvah na svetovnem odru. Predvsem pa šepa svetovalna pomoč, saj prebliski vsake toliko časa kažejo, da samo trenersko delo ni vprašljivo.

In naposled … Tanja

Tako, kot že tolikokrat doslej, vse sloni na Tanji. Vsa pozornost in upi so uprti vanjo in tega se zaveda tudi sama. Breme je težko in vsake toliko ga tudi sama ne more odmisliti, pa čeprav to zanika. A verjamemo, da bo s pomočjo ekipe in trenerja preskočila trenutne ovire in svojo vrednost pokazala takrat, ko bo to najbolj potrebno!

Na uvodni fotografiji Tanja drvi do desetega mesta na olimpijskih igrah v Londonu 2012. Foto Aleš Fevžer

Sledite nam