29. januarja 2013

Slovenska MTB ekipa UCI v novo sezono s Tanjo Žakelj v krosu, s še enim nekdanjim svetovnim prvakom v spustu in z domačim mladincem. Presenetila tudi odločitev Nejca Rutarja.


Vroče sporočilo za medije UCI MTB ekipe Unior Tools Team

Slovenska UCI MTB ekipa, ki je sezono 2012 zaključila med najboljšimi 15 gravitacijskimi ekipami na svetu, se je za novo sezono okrepila z olimpijko in dvakratno svetovno prvakinjo Tanjo Žakelj, svetovnim mladinskim prvakom v spustu iz leta 2007 Ruaridhom Cunninghamom in več kot le hitrim mladincem Juretom Žabjekom. Novi tekmovalci se pridružujejo tovarniški ekipi ročnega orodja Unior, v kateri ostajajo znana in uveljavljena imena Jess Stone, Žiga Pandur in Nejc Rutar. Ekipa bo tekmovala v celotnem svetovnem pokalu v spustu in krosu, na izbranih mednarodnih dirkah v obeh disciplinah in enduru ter seveda na domačih pokalnih dirkah.

Ekipa Unior Tools Team je pripravljena za naslednji velik korak in vstop v novo disciplino. Do sedaj strogo gravitacijska ekipa bo v sezoni 2013 nastopila s skupaj šestimi tekmovalci iz Velike Britanije in Slovenije, največja novost pa je seveda ustanovitev programa za dirkanje v olimpijski disciplini kros (XCO). Ekipa je tako sklenila partnerstvo s Tanjo Žakelj, dvakratno svetovno prvakinjo (2006 med mladinkami, 2008 v kategoriji U23) in deseto z olimpijske dirke v Londonu. Sodelovanje je zelo tesno, saj bo Tanja v Sloveniji dirkala z licenco KD Rajd, ki sicer upravlja z ekipo Uniorja.

Predanost spustu se s tem prestopom ni zmanjšala, celo povečala se je. Nov viden predstavnik ekipe je Ruaridh Cunningham, ki je zaslovel leta 2007 z osvojitvijo naslova mladinskega svetovnega prvaka v spustu. Škot bo vozil ob Jess Stone in Žigi Pandurju v članski kategoriji. Novost v svetovnem pokalu je dirka v spustu za mladinsko kategorijo, zato se je ekipa okrepila še z enim najhitrejših predstavnikov svoje generacije, mladinskim državnim prvakom Juretom Žabjekom.

Nejc Rutar, eden najboljših spustašev v zgodovini Slovenije, se bo v prihodnje posvetil vedno bolj popularni disciplini enduro. Ekipo torej tvori šest tekmovalcev, za katere bosta skrbela mehanika Rok Jurca in Ben Evans, vodja ekipe je Tine Mahkovec.

Spremembe v ekipi so povsem v skladu z ambicijami glavnega pokrovitelja, ki vedno močneje prodira na svetovni kolesarski trg. Zreški Unior izdeluje orodje že od leta 1919 in je danes eden največjih evropskih proizvajalcev ročnega orodja. Program kolesarskega orodja so predstavili pred desetletjem, danes pa so eden izmed vodilnih proizvajalcev v branži, glavni aduti podjetja pa so širok program orodja, lastna proizvodnja in visoka kvaliteta. Drugi pokrovitelji in opremljevalci ekipe so Trek, SRAM, Schwalbe, Mapei, Motorex, Bontrager, Sixsixone, Crankbrothers, adidas Eyewear, Royal, Gamut, Osprey, Lizard Skins, Sapim, MuleBar, Roost, Toper, Fun Bike Park Kranjska Gora, GoBandit in Teva.

Ekipa ima tri uradna kolesa, vse seveda znamke Trek. Tekmovalci v spustu bodo vozili kolesa Trek Session 9.9, vsi imajo kolesa za enduro Trek Slash, Tanja pa še 29-palčnega Treka Superfly SL. Vsa kolesa so sestavljena z vilicami in amortizerji RockShox, prestavnimi sistemi SRAM, zavorami Avid, obročniki Bontrager, plašči Schwalbe in izborom drugih odličnih komponent.

Vsi člani ekipe so zelo nestrpni in visoko motivirani pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, ki se bo z olimpijskim krosom začela v nemškem Albstadtu, s spustom pa na legendarnem prizorišču v škotskem Fort Williamu. Cilji vseh tekmovalcev so zelo visoki in misli segajo vse do odra za zmagovalce … Prvo in najbolj pomembno pravilo ekipe pa ostaja enako kot v preteklosti: “Pokaži vse kar zmoreš in uživaj!”

Tanja Žakelj: “Zanesljivi in sproščeni člani ekipe, odlični pokrovitelji in modra barva; zame je to idealna kombinacija, ki mi bo pomagala na poti k dosegi svojih ciljev. Ponoviti želim najboljše rezultate iz svetovnega pokala in svetovnih prvenstev, ali pa iti še višje. Povedano drugače, stalno želim biti med 15 najhitrejšimi na svetu.”

Žiga Pandur: “Neomejene količine motivacije črpam iz želje po uvrstitvah med najboljših 30 v svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu, kar se zdi s podporo ekipe povsem dosegljivo. Vzdušje v ekipi je večino časa zelo sproščeno, ko pa je treba smo zelo resni, kar je zame odlična kombinacija.”

Ruaridh Cunningham (Velika Britanija): “S Trekom sem dirkal že preteklo sezono, preskok v ekipo Unior Tools Team pa je zame izredna priložnost za razvoj kariere. Veselim se dela z vsemi v ekipi in čutim, da bom lahko dosegel za letošnjo sezono zastavljene cilje. Med njimi so uvrstitve med najboljših 20 v svetovnem pokalu in mesta med prvimi petimi na serijah domačega pokala BSD.”

Jess Stone (Velika Britanija): “Zimske mesece preživljam na Novi Zelandiji, kjer se lahko v celoti posvečam kolesarjenju. Pred začetkom nove sezone je to zelo pomembno zame in pripravljena sem kot še nikoli prej. Veselim se tudi novih članov v ekipi, saj se bom lahko od njih veliko naučila.”

Nejc Rutar: “Sezona 2013 bo zame polna novosti. Kar se dirkanja tiče, se bom osredotočil na enduro, zame novo in zelo atraktivno disciplino. Veliko sprememb nas čaka tudi v ekipi, še posebej s prestopom Tanje in dirkanjem v krosu. Vse skupaj me navdušuje in napaja z motivacijo, ki jo bom potreboval z vstopom v neznano in novo področje.”

Jure Žabjek: “Priložnosti sem zelo vesel in dal bom vse od sebe, da se bom na mladinskih dirkah svetovnega pokala redno uvrščal v prvo petnajsterico. Sezona bo dolga in naporna, toda že sedaj se veselim zadnje velike dirke v letu 2013 – dirke za pokal iXS pred domačim občinstvom v Mariboru.”

Tine Mahkovec, vodja ekipe: “Sodelovanje s Tanjo Žakelj predstavlja za nas številne nove izzive, toda hkrati prinaša tudi veliko koristi. Brez skrivnosti je ročno orodje Unior hitro rastoča znamka na globalnem trgu kolesarskega orodja in dodatna pojavnost v olimpijskem krosu nam pomeni veliko. Nejčeva odločitev za dirkanje v enduru je prav tako zelo pozitivna, saj je disciplina v velikem porastu, in s strani ekipe bo prejel polno podporo. Ruaridh, Jess in Žiga so vsi mednarodno uveljavljeni tekmovalci s svojim krogom privržencev in vsak izmed njih bo prinesel dobre rezultate in dobro promocijo za naše pokrovitelje. Tudi Jure je zelo hiter in lahko naredi zelo veliko v mladinski konkurenci. Ekipa je torej sestavljena iz odličnih posameznikov, izmed katerih je vsak sposoben stalnih in visokih uvrstitev, za njimi pa stoji ekipa izkušenih mehanikov. Brez najboljše možne opreme seveda vse to ne bi bilo mogoče. Komaj čakam, da se sezona zares začne!”

www.uniortoolsteam.com
www.facebook.com/uniortoolsteam
www.twitter.com/uniortoolsteam

Na uvodni fotografiji Tanja z novim orodjem, vse foto Unior Tools Team.

Sledite nam