Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
23. maja 2016

Gorenja vas nad Škofjo Loko je pred časom dobila novo obvoznico. Med cesto in bloki je ostal travnik, na katerem je občina uredila otroško igrišče. Čisto v kotu je ostalo nekaj prostora.

Gorenja vas nad Škofjo Loko je pred časom dobila novo obvoznico. Prejšnji teden pa še “tlačilno” progo.

Lani so mladi poljanski kolesarji uživali na izolskem pumptracku. Kuclji, nanizani v neskončno zanko, so jih navdušili in padla je ideja, da bi nekaj podobnega postavili tudi doma. Nejc živi nad otroškim igriščem in je vsak dan gledal tistih nekaj kvadratov zemljišča. Boštjan je na občini uredil, da so jih namenili pumptracku. Občina je prispevala še zemljo za grbine in plačala bager, ki je zemljo na grobo razvlekel. Jeseni so naredili osnovo, ki se je čez zimo lepo uležala. Medtem so fantje kar sami naredili potrebna orodja in spomladi začeli s šejpanjem.

Skoraj 500 delovnih ur je bilo potrebnih, da so gorenjevaški pumptrack v soboto tudi uradno odprli. Seveda so se po njem prvi pognali najmlajši. Tastari so ga preizkušali že med gradnjo in sproti odpravljali konstrukcijske napake. Pumptrack steza je javna in namenjena vsakomur, ki si na njej želi premigati roke in noge.


Užitek na “tlačilni progi” je zagotovljen.

Pumptrack je?

Pumptrack spada v urbano okolje in je zabava za mlade in stare. Gradbeno ni zahteven objekt in se ga lahko brez težav odstrani. Prvi pumptracki so bili v sedemdesetih letih namenjeni BMX kolesom. Drugo rojstvo so doživeli v zadnjih letih z razvojem gorskega kolesarstva. Če so grbine betonirane ali asfaltirane, se na njih lahko podijo tudi z rolkami, rolerji in skiroji.


BMX ali gorsko kolo. Izbira je tvoja!

Pumptrack je običajno manjša elipsa ali osmica, na kateri si v ritmičnem zaporedju sledijo grbine. Vozi se ga brez poganjanja pedal, le z obremenitvami in razbremenitvami kolesa – pumpanjem. Polnovzmetena kolesa so zato manj primerna, saj vzmetenje izniči delo rok in nog.

Če so pri klasičnem kolesarjenju najbolj obremenjene noge, se na pumptracku posebej izkaže zgornji del telesa. Prav neverjetno, koliko energije od tebe zahteva resno tlačenje proge. Z resnim delom se naučiš obvladati kolo v kratkih zavojih in pravilnega dela rok, kar ti pride prav na tehnično zahtevnih spustih.

{loadposition inside}

Lokalna zgodovina

Tudi v Škofji Loki smo že imeli pumptracke. Tisti v Gorajtah je žalostno preminul, v cilju Loka MTB maratona pa je bil le začasen. Ko smo predstavili načrt za dirt in pump park na Podnu, so brihtne buče v Ljubljani ugotovile, da je to “uzrupacija prostora za premajhno skupino ljudi.”

Naj živi pumptrack v Gorenji vasi!

Avtor fotografij je Nejc Pajer

Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam