10. avgusta 2012

Izjave Slovencev, ki bodo bolj ali manj dejavni v sobotni olimpijski dirki gorskih kolesark na posestvu Headleigh v Essexu. Blaža, Tanja, Robert + Urban, Blaž, Jernej in Primož.

Le še dan do dirke žensk na petem nastopu gorskega kolesarstva na olimpijskih igrah.

Vremenska napoved je dobra, vreme naj bi bilo sončno, do 21 stopinj, z nekaj jugovzhodnika, 20 km/h, kar na povsem odprti progi ni čisto zanemarljiv podatek.

Blaža Klemenčič in Tanja Žakelj sta bolj na polno trenirali v torek, naslednje dni pa sta le še “ponavljali” progo. V četrtek sta se na progi, na kateri ni mehkih pristankov, obe tudi znašli na tleh, a brez večje škode. Ko jutri ustreli štartna pištola, bodo bolečine pozabljene.

Blaža Klemenčič
“Danes bom bolj ko ne počivala, zadnji trije dnevni so bili kar naporni, zlasti torek in sreda. Proga mi je še vedno všeč, imam dobro naštudirane glavne linije in tudi rezervne. Vreme je bilo ves teden lepo in upam, da tako tudi ostane. Veter me ne moti, pomembno je, da bo suho.
Najbolj bo treba paziti v štartnem krogu, saj sta dva ovinka zelo drseča, to me še najbolj skrbi. Tudi naprej se bo treba paziti padcev, saj hitro uničiš kolo ali se poškoduješ.
Zadovoljna bi bila z uvrstitvijo v prvo deseterico.”

Tanja Žakelj
“Progo sem osvojila, poznam več linij. Ne bom tvegala, saj je napaka na tej progi lahko usodna. Hvaležna sem Urbanu za tehnično pomoč in celotni ekipi za vse storjeno. Imamo se fajn. Cilj je mirno in zbrano do moje najboljše olimpijske uvrstitve :)”

Robert Pintarič, trener, vodja mtb odprave
“Zaenkrat vse poteka v redu. Dobro je, da imamo Urbana, da je šel s puncama na progo.Vsaki posebej je sledil po progi in ju popravljal. Včeraj so grdo padle Bresset, Ferrand Prevot, Batty, dan prej tako kot naši dve Oslova in Milatz. Padci so težki, teče kri in in reševalci imajo veliko dela. Za vse je to lahko kar zoprno za psiho. Nekaj padcev je bilo tudi v prvem zavoju s štarta v štartni krog, kjer je podlaga droben pesek.”

Igre se v soboto končajo tudi za Pintariča, saj je za njegovega varovanca iz ekipe Felt Oetztal X-Bionic, Avstrijca Karla Markta, v nedeljo poskrbljeno. Naša ekipa se takoj po dirki za dva dni preseli v olimpijsko vas.

Še drugi Slovenci v Essexu

Urban Ferenčak
“Tu sem zato, da puncama pomagam na progi, glavno smo naredili tako že aprila, sedaj smo vedeli, kaj nas čaka. Pomagal sem jima na tehničnih delih, kjer mislim da smo naredili dobro delo ter našli dobre linije. Od aprila so spremenili eno linijo, ki smo jo takrat vozili, tako da smo sedaj vozili drugo. Glede vzdušja mislim da je super, punci sta kar sproščeni in pripravljeni za dirko. Tudi med drugimi ekipami nisem opazil neke nervoze, vsaj kolikor se da videti na progi. Vidi se, kdo so tudi klubski kolegi, ampak mislim, da se bo nek drugačen občutek še vseeno pojavil, ker je to le dirka, ki je le vsaka štiri leta. Upam in želim si samo, da bosta imeli nekaj športne sreče ter da pokažeta, kaj sta sposobni. na progi je veliko pasti in mislim, da zna biti kar dosti okvar.”

Blaž Perko, direktor športa Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, reprezentant XC 1993
“V četrtek sem si ogledal trening naših gorskih kolesark in bil potem na kosilu v njihovem hotelu. Imajo se super, Pinta skrbi za vso organizacijo, Urban kuha, punci sta dobro razploženi.
Videti je, da bo proga kar zahtevna, bilo je že nekaj padcev. V petek imajo še zadnji uradni trening, potem pa gas v soboto. Gremo Blaža, gremo Tanja!!!”

Jernej Sobočan, serviser Eve Lechner (Italija)
“V italijanskem taboru je pestro. Zavedamo se, da nam lahko uspe uvrstitev na stopničke, je pa res, da je kakšnih petnajst deklet, ki so tega sposobna. Danes gre Eva še enkrat na progo, jutri pa akcija!”

Primož Štrancar, gledalec, olimpijec 2000 v Sydneyu
“Po dvanajstih letih sem res blizu olimpijskih iger. Vzdušje je zakon, v bistvu sem komaj danes videl, koliko ljudi je okrog, naprimer v Olympic Parku. V Sydneyu sem bil samo v vasi in na progi. Proge tu še nisem videl, zdajle grem tja. A gotovo je glavna razlika ta, da je tu cela umetna, v Sydneyu pa je bil morda le kakšen delček.”

Na uvodni fotografiji Kolumbijec Hector Leonardo Leon Paez na enem od skalnatih odsekov, za njih slovenski stezosledec Urban. Vse foto www.london2012.com

Sledite nam