28. junija 2016

Pred svetovnim prvenstvom v krosu, Novo Mesto, Češka republika. S četverico Slovencev na štartu.

Letošnje svetovno prvenstvo je prvič razdeljeno na dva dela. Olimpijski kros v Novem Mestu na Moravskem (Češka), od 28. junija do 3. julija, in spust, 4kros ter trial v Val di Sole v Italiji med 6. in 11. septembrom.

To v svetovnem pokalu ni več redkost, saj večina prirediteljev nima možnosti izvedbe dvojnega sporeda. Letos je to še toliko težje, saj je svetovno prvenstvo v krosu kak mesec prej zaradi olimpijskih iger v Riu.

Nove Mesto je že tradicionalna prireditev v svetovnem pokalu in večkratni dobitnik lovorike najboljšega organizatorja. Zaradi tega delitev sporeda ne preseneča.

Zaradi olimpijskega krosa konec avgusta v Riu bo ta tekma še kako pomembna za preverjanje forme. Tekmovalci s težavami v formi bodo imeli tako še dober mesec za popravo.


Bo obračun za naslov tako napet kot na letošnji dirki svetovnega pokala v Albstadtu?

Favoriti in slovenski zastopniki

Favoritov za posamične naslove je letos precej. Za spremembo letos v moški konkurenci nista to le Nino Schurter in Julien Absalon. Po letošnjih nastopih so tu še Maxime Marotte, pa Florian Vogel in Mathias Fluckiger, pa tudi Jaroslava Kulhavya na domačem terenu ne smemo pozabiti. V boj za kolajne pa se ob dobri dnevni formi lahko vmeša še nekaj tekmovalcev.

Med elito bo nastopil tudi Boštjan Hribovšek, ki je že dve sezoni v dobri formi. Lansko leto mu je poškodba vzela nastop na svetovnem prvenstvu, letos pa je dobro pripravljen in si nastop prav gotovo zasluži. Kaj pa bo njegov nastop pomenil na svetovni sceni? Lahko samo upamo, da se bo dobro znašel na startu in koncentrirano, brez težav odpeljal dirko. Vsak njegov rezultat bo potem uspeh.


Neffova je na krilih naslova svetovne prvakinje v maratonu. Bo uspela tudi v Novem Mestu?

Pri dekletih Jolanda Neff tudi ne bo imela proste poti do naslova. Annika Langvad je s tremi zmagami v svetovnem pokalu pokazala, da je v dobri formi in ji tudi tehnični vložki ne delajo toliko težav kot prejšnja leta. Pauline Ferrand Prevot sicer letos še ni zablestela, a velike tekme so njen metier. Seveda pa ne moremo pozabiti na veliki dami gorskega kolesarstva, Gunn Rito Dahle Flesjaa in Sabine Spitz, ki sta na velikih dirkah sposobni velikih stvari. Mlada Jana Belomojna je po lanskem bronu tudi lačna lovorike in Kanadčanki Emmily Batty in Catharine Penderel bi tudi radi pokazali, da spadata v sam vrh. Tu je še Maja Wloszczowska in še nekaj tekmovalk, ki bi dobro dnevno formo lahko unovčile za dober rezultat.

Tanja Žakelj po letošnji sezoni ni med favoritinjami, a dekle se zaveda težav iz sezone in jih počasi odpravlja, zaradi tega smo prepričani, da bo nastopila dobro, kaj pa bo to pomenilo rezultatsko …


Nove Mesto je Tanjin srečni kraj. Tu je zabeležila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

Na svetovnem prvenstvu bomo imeli še dva tekmovalca pri moških v kategoriji pod 23 let. To sta Grega Krajnc in Rok Naglič. Zanju velja isto kot za Hribovška. Brez zapletov na startu lahko prideta precej visoko, vsaj njuni posamezni krogi na primerljivih dirkah to dokazujejo. Le celo dirko morata sestaviti. Brez zapletov sta sposobna dobre uvrstitve.

V programu svetovnega prvenstva je tudi dirka štafet in eliminator, ki pa bo letos minila brez slovenske udeležbe. V teh dveh disciplinah je težko karkoli napovedati, saj nista v svetovnem pokalu in je težko narediti pregled. Seveda bo tu stari znanec Daniel Federspiel, ki je sposoben tudi letos biti pri vrhu. Tu pa je še množica mlajših, ki se hoče pokazati na svetovnem odru in ponovitev naslova zanj ne bo lahka. Ravno tako pri damah, kjer je krog favoritinj še bolj skrivnosten. Alexandra Engen, Kathrin Stirnemann, Linda Indergand

Po svetovnem prvenstvu bodo razmerja že bolj jasna, a olimpijske igre imajo svoje zakonitosti zato bo to le približek. Veliki ognjemet se obeta 20. in 21. avgusta!

Slovenski udeleženci UCI svetovnega prvenstva v olimpijskem krosu 2016

Moški elite: Boštjan Hribovšek, Calcit bike team
Ženske elite: Tanja Žakelj, Unior Tools Team
Moški U23: Grega Krajnc in Rok Naglič, oba Calcit bike team

Tokrat boste posnetek ženske in moške dirke lahko spremljali v programu Sportklub 2 v soboto 2. julija ob 22. uri (ženske) in nedeljo 3. julija v neposrednem prenosu ob 14.30 (moški). V nedeljo bo ob 11. uri tudi ponovitev ženske dirke.

Vse o SP na uci.ch
Vsi dosedanji nosilci medalj svetovnih prvenstev


Fotografije arhiv mtb.si. Foto Grega Stopar

Sledite nam