24. maja 2010

Danes se začenja “Teden gozdov” Zavoda za gozdove Slovenije, ki je namenjen predvsem ozaveščanju uporabnikov. Tema letošnjega tedna je prost vstop v gozdove, slogan pa “Človek v gozdu gost”. Pozitivno, saj si vsi želimo neokrnjenih, zdravih gozdov, z gorskimi kolesarji vred.


Žal pri Zavodu še vedno mislijo, da gozdove ogroža “vožnja s kolesi po brezpotjih”. Koliko metrov ste v življenju že prekolesarili “po brezpotjih”? Slovenski teren je za to še vedno prezahteven, kolesa premalo tehnično dovršena, kolesarji premalo tehnično podkovani. Po utrjenih stezicah se pa zelo radi vozimo, čeprav smo tudi tam “ilegalci”.

Sporočilo za javnost Zavoda za gozdove Slovenije (slovnične napake smo pustili)

Človek v gozdu gost – Teden gozdov 2010

Letošnji Teden gozdov bo potekal od 24. do 30. maja 2010. Osrednja prireditev Tedna gozdov, bo 26. maja v Josipdolu na Pohorju, kjer nas bodo domačini in gozdarji območne enote Maribor popeljali na kratek sprehod skozi gozd. Na prireditvi bodo na lasten način predstavili svoj odnos do gozda Tone Partljič – pisatelj, Jana Valenčič – novinarka, Vlado Novak – igralec, Alan Bukovnik – poslanec v DZ in Tone Ofentavšek – lastnik gozda.

Teden gozdov je tradicionalna gozdarska prireditev, s katero vsako leto javnosti predstavimo različne aktualne teme s področja gozdarstva. Tema letošnjega Tedna gozdov je Prost vstop v gozdove, slogan pa Človek v gozdu gost.
Slogan Človek v gozdu gost pomeni odgovorno obnašanje. Gostoljubnost gozda je velika, a ne neomejena. V gozdu smo zgolj gostje. Gozd je naravni ekosistem v katerega moramo vstopati kot gostje tako lastniki kot nelastniki gozdov. Odgovorno ravnanje z gozdovi zahteva predpise in spoštovanje predpisov. Gospodarjenje z gozdovi za lastnike gozdov in rabo gozdov za nelastnike določata zakon in drugi predpisi ter načela gozdarske stroke, ki jih je treba poznati in spoštovati. Na te teme bomo v letošnjem Tednu gozdov še posebej opozarjali.

Prost vstop v gozdove, je kulturna in civilizacijska pridobitev. Hoja po gozdovih, rekreacija, nabiranje gob, plodov in zelišč, ki rastejo v gozdu, ter čebelarjenje so aktivnosti, ki bogatijo življenje prebivalcev Slovenije. Na žalost pa se v gozdu pojavljajo tudi moteče dejavnosti, kot so vožnja s kolesi po brezpotjih, neprilagojena vožnja z motornimi sanmi, štirikolesniki in motorji po območjih gozdov, ki za to niso primerna, divji lov, pretirano nabiranje gob, pretirano trganje zelišč in plodov, odlaganje smeti itd.

Objava na strani Zavoda za gozdove >>

Naravnost v anketo o obiskovanju gozdov >>

Povezave:

www.zgs.gov.si

Tema na Tabli

Sledite nam