1. aprila 2024

Pomlad je tu in končno je znanega več o subvencijah za nakup e-koles, ki jih pripravljajo pri Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Na spletni strani ministrstva so objavili osnutek pogojev, ki naj bi urejali pridobivanje subvencij.

Osnovno vodilo je, da bodo v višini 30 % vrednosti nakupa subvencionirali nakupe koles, ki ne smejo biti nižji od 3.250 € in ne višji od 9.750 €.

Morebitna namembnost kolesa ni omenjena, kot tudi ne vzmetenje, moč ali kategorija e-kolesa, le to, da je motor le asistenca poganjanju, da kolo ustreza pravilom za udeležbo v cestnem prometu (luči, odsevniki, zvonec) ter da ima nameščene tudi blatnike, stojalo in prtljažnik.

Vsa našteta oprema mora biti na kolesu tudi ob morebitni kontroli v prometu ali na domu. Zanimivo, da nameravajo izrecno prepovedati uporabo teh koles na tekmovanjih in v kolesarskih parkih. Rekreativna uporaba za kolesarske izlete pa naj ne bi bila problematična.

Dodatno varovalo proti zlorabam subvencije bo, da bo prošnjo za subvencijo moral potrditi delodajalec, ki bo s tem jamčil, da bo kupec kolo uporabljal za kolesarjenje na delo, zagotoviti pa bo moral tudi primerno kolesarnico.

Še to: prednost bodo imeli družinski nakupi večih koles.

Preko družbe Borzen naj bi razpis objavili še pred prvomajskimi prazniki.

Preberi še

Biznis: Prihajajo subvencije za nakup e-koles

Sledite nam