29. maja 2016

Absalon ni razočaral na domačih tleh ter zmagovita vrnitev Jolande Neff. Žakljeva spet podpovprečno, Naglič 65.

Julien Absalon in Jolanda Neff sta zmagovalca tretje dirke svetovnega pokala v olimpijskem krosu v La Bressu v Franciji. Edini slovenski predstavnici med elito Tanji Žakelj (Unior Tools Team) spet ni šlo, dirko je končala na 39. mestu. Več o Tanjinem nastopu nižje v sporočilu njene ekipe.

Med mlajšimi člani sta nastopila kolesarja kamniškega Calcita. Rok Naglič je končal na 65. mestu, Grega Krajnc pa pod dveh defektih s krogom manj na 103. Njuni izjavi sta na dnu.

La Bresse je po štirih letih odsotnosti zopet gostil dirko svetovnega pokala. In postregel s tisto pravo “kroskantri” dirko z vsemi naravnimi elementi, popolnoma naravno progo s tehničnimi spusti in vzponi, kjer ni časa za počitek. Blato ter spolzko kamenje pa je naredilo progo še nekoliko težjo.

Absalon enaintridesetič

Suverena zmaga Juliena Absalona, ki je v na tem prizorišču slavil tudi leta 2012. Po smoli Nina Schurterja in predvsem po brezhibni vožnji od starta do cilja je francoski veteran po več kot letu dni suše slavil že 31. zmago v svetovnem pokalu. Absalon je za progo v La Bressu, ki velja za eno tistih pravih “oldskul”, uporabljal polnovzmeteno kolo in potopno sedežno oporo, ki mu je zelo dobro služila pri tehničnih spustih. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala Francoza Maxime Marot in mladi Victor Koretzky. Nino Schurter, vodilni v svetovnem pokalu in serijski zmagovalec zadnjih dirk, se je dvema defektoma navkljub v super finišu, ko je padel že na deveto mesto, uspel priti do četrtega. Nino Scuhrter je bil tokrat namesto na običajnem 27,5 palčnem na polnovzmetenem 29erju. Na peto mesto pa se je uvrstil Jaroslav Kulhavy in tako pokazal, da se njegova forma stopnjuje in bo kot branilec olimpijskega zlata iz Londona eden glavnih favoritov za odličja v Riu.

Neffova suvereno

Švicarke, ki je zaradi bolezni izpustila prejšnjo dirko v nemškem Albstadtu, nista ustavila niti padec ne prazna guma. Čeprav je ravno zaradi težav Neffove kazalo na zelo tesen obračun, saj jo je kmalu dohitela Emily Batty, pridružila pa se jima je še veteranka Catharine Pendrel, je Švicarka prevzela pobudo in odpeljala tako kot zna. Lovila jo je le še Pendrelova, a tudi njej ni uspelo. Battyeva je v zaključku nekoliko popustila, a je ujela stopničke in bo morala na prvo zmago v svetovnem pokalu še počakati. Prvo peterico sta zaključili Katerina Nash in Maja Wloszczowska. Vodilna v svetovnem pokalu in zmagovalka preteklih dveh preizkušenj Annika Langvad je kljub težavam in padcu končala na 15. mestu.

Sledi mesec dni premora in svetovno prvenstvo v Novem Mestu, ki je zaradi olimpijskih iger letos skoraj dva meseca prej kot običajno.


Tanja na drsečem spustu

Sporočilo ekipe Unior Tools Team

Tudi v Franciji brez pravega odgovora

Optimizem ni pomagal, Tanja Žakelj (Unior Tools Team) tudi na dirki v La Bressu v Franciji na našla pravega odgovora za slabo formo in podpovprečen rezultat. Pred njo je pot domov, počitek ter popolno osredotočenje na naslednjo veliko dirko – svetovno prvenstvo na Češkem.

Tanja Žakelj, članica ekipe Unior Tools Team, ni skrivala razočaranja po drugem zaporednem slabem rezultatu, podobno kot pred tednom dni pa tudi tokrat nima pravega pojasnila za skromno 39. mesto. “Nikakor ne morem biti zadovoljna. Vendar moram rezultat sprejeti, tako je očitno zdaj stanje in moram iti naprej,” je bila jedrnata Tanja.

Dobra forma iz Avstralije in evropskega prvenstva na Švedskem se nikakor ni prenesla na dve zaporedni dirki na stari celini, boljši rezultat pa bi bil tudi dobra popotnica za daljši premor do svetovnega prvenstva. Tanja pojasnjuje: “Malo smo že splanirali za naprej, v tem času bo čas za priprave in manjše dirke, tudi državno prvenstvo bo potekalo v tem času. Kar pa se trenutnega stanja tiče, pa lahko le upam, da najdemo razlog, zakaj mi gre tako slabo.”

Sicer je bila današnja dirka izredno težka, že tako zelo zahtevno progo je začinilo še močno nočno deževje. Vendar Tanja priznava, da to ni vzrok za težave: “Proga je fizično in tehnično zelo zahtevna, nič za počivat in stalno za delat, ampak bila je enaka za vse in to ni noben izgovor. Pogoji so bili kakršni so bili, ni bilo važno ali je mokro ali suho. Napake so me veliko stale, na splošno je bila slaba dirka.”

Kot že rečeno sledi mesečni premor do svetovnega prvenstva, prav vsi napori pa bodo zdaj usmerjeni v to dirko, ki bo potekala v Novem Mestu na Moravskem.

Izjavi naših dveh mlajših članov

Rok Naglič: “Danes sem prvo napako naredil že na štartu, ker nisem dobro ubranil štartnega položaja, nato so se stvari začele odvijati na bolje. Pridobival sem na pozicijah, dokler v 3. krogu nisem dobil prvega defekta in sem spet nekaj izgubil. Spet sem se začel boriti, kolikor sem še lahko, in se do cilja nekako stežka prebil in končal dirko na 65. mestu. Pridobil sem nekaj novih izkušenj in že razmišljam naprej, kako stvari popraviti in se vrniti močnejši.”

Grega Krajnc: “Od štarta je šlo vse po planu, še malo bolje. Prvi krog sem se gibal okoli 20. mesta in ga zaključil na 22. Drugi krog vse super, vse ok, bil sem v skupini od 25. do 31., zaključil sem na 29. mestu. Zadnji spust proti feed coni sem dobil defekt, moral sem peš dol, po zamenjavi sem nadaljeval in krog končal okrog 51. mesta. V predzadnjem pa ponovno defekt. Počasi sem šel do cilja s krogom zaostanka in sklonjeno glavo, saj je dober rezultat ostal nekje na ostrih skalah … Sem pa s prvo polovico dirke lahko zelo zadovoljen in na tem delam dalje,” je sporočil Krajnc.

Vrstni redi na uci.ch

Posnetek dirk na redbull.tv

Preberi še
Po Cairnsu Tanji spodletelo tudi v Albstadtu
XC Cairns: Langvadova in Schurter, Tanja s smolo

Vse fotografije Grega Stopar


Sledite nam