29. septembra 2018

Po objavi koledarja svetovnega pokala za naslednji dve sezoni smo po mnenju vprašali Iztoka Kvasa, Sebastjana Zmrzljaka in Tineta Mahkovca.

Po objavi koledarja svetovnega pokala za naslednji dve sezoni smo po mnenju vprašali Iztoka Kvasa, Sebastjana Zmrzljaka in Tineta Mahkovca.

Iztok Kvas, Visit Pohorje/Bike park Pohorje, direktor svetovnega pokala Maribor

“Končno smo ga dobili nazaj! Po vseh usklajevanjih, pripravi gradiv in vsega se je želja, ki je bila v Mariboru na vseh frontah zelo živa zadnja tri leta, uresničila. Po mnenju UCI je to eno najboljših prizorišč in vsi so zadovoljni, da se vrnejo.

Korenitih sprememb proge in prizorišča verjetno ne bo. Po ogledu z UCI pričakujem kakšen popravek, a nič večjega. Zaradi številčnosti ekip in vse večjih zahtev bomo verjetno morali naredit korak naprej na tem področju, da bomo zagotovoli najvišji nivo. Torej pri vsem, kar se tiče prostorov za ekipe, uradnega hotela in drugega, da bo čim bolj prijazno ekipam. Uredili bomo tudi štartni prostor pri koči Luka, ki bo zbirališče pred tekmovanjem. Želimo si pripraviti več aktivnosti, da naš svetovni pokal ne bo le surova tekma.

Iskreno povedano sem razočaran, ker nismo dobili tudi krosa. Do zadnjega smo upali, da se nam uresniči vsaj za 2020. Nismo pa še vrgli puške v koruzo, se bomo trudili naprej.

Prvi teden maja je najbolj zgodaj, kar smo tu gostili svetovni pokal. A vremena zadnja leta tako ali tako ne gre več napovedovati. Tudi če se sneg do takrat obdrži, je nad štartom, nižje morda le pri enem prečkanju smučarske proge. Tudi če se ponovi zima, kot je bila lanska, po kateri smo letos aprila izvedli dirko evropskega pokala, to ne bi smela biti težava.

Evropski pokal iXS bomo tu spet imeli 21. in 22. aprila. Želimo nadaljevati tudi sodelovanje s serijo Unior Downhill Cup, a najverjetneje ob koncu sezone. V isti pomladni paket ga ni smiselno tlačiti.

Malo smo računali na zaporedni dirki z Lošinjem že prihodnje leto, razmišljali smo tudi o skupni promociji. Pa v 2020 …

Kaj bo tokrat drugače kot na zadnjem pohorskem svetovnem pokalu leta 2010? Pohvalno je, da imamo zdaj slovenske tekmovalce v špici, tako pri ženskah kot pri moških, to je gotovo dodatni naboj za gledalce in tudi za organizatorje. Lepo je imeti domače v boju za najvišja mesta. Verjamem, da bo to dalo dirki novo dušo.”


Seba je danes tekel na Lošinju, vir Sbtova facebook stran

Sebastjan Zmrzljak, MTB Trbovlje, direktor svetovnega pokala Lošinj

“Drugo leto smo sicer brez dirke, a smo zadovoljni. Malo smo presenečeni, da nismo v koledarju za 2019, a smo glede na koledarje in iz pogovorov z UCI videli, da je bilo veliko prijav. Vsi so želeli tudi Lošinj, a ni šlo.

Leto pavze nam ni problem, tako imamo več časa za priprave.

V letu 2019 na Lošinju ne bodo organizirali dirke nižje kategorije. Ni interesa, lokalcem kot promocija ne bi služila, po letošnji ne bi razumeli, zakaj je zdaj spet manjša. Tu ni bike parka in ni lokalne scene, zato ne vidimo smisla, da bi jo priredili le zaradi kontinuitete. Za evropski pokal, ki bi bil morda smiseln, pa z avtomobili nimamo dovolj velike kapacitete prevoza na štart.”


Fantje iz ekipe Unior/Devinci (Tine drugi z desne) zadovoljni letos na Lošinju, le Rudy morda malo manj, Foto Klemen Humar

Tina Mahkovec, direktor ekipe Unior/Devinci Factory Racing

“Za 2019 se nam je uresničila želja, da se svetovni pokal vrne v Maribor. To smo si želeli že od leta 2010, sploh odkar je naša ekipa zrasla.

Močno smo razočarani, da Lošinj nima dirke v letu 2019 – glede na to, da so si ga vse ekipe želele v koledarju, saj so letos dirko odlično izpeljali. V La Bressu smo celo že neuradno slišali, da je notri. Sebastjanu so vse leto pihali na dušo, očitno je nekdo dobro zlobiral …

A vidimo, da je Lošinj v koledarju za 2020, bomo imeli pač takrat obe dirki.

V vsakem primeru vrhunsko, da imamo dve leti Maribor. To bo spustaško sceno porinilo še všje. Posledično upamo, da bo to pomagalo, da bo lokalna serija Unior Downhill Cup še močnejša.”

Na uvodni fotografiji Iztok Kvas in svetovni prvak Loic Bruni, vir Iztokova facebook stran

Preberi še
Koledar svetovnega pokala: V 2020 DH turneja Maribor – Lošinj!
Svetovni pokal se vrača v Maribor: 27. in 28. april 2019!

Sledite nam