27. maja 2019

Slovenska turno kolesarska pot je simpatičen kuža, vrisan v meje Slovenije. Kot bolhe na psa bomo naskočili to 1.850 km dolgo traso in jo prevozili v enem dnevu.

Slovenska turno kolesarska pot je simpatičen kuža, vrisan v meje Slovenije. Ja, vem, to sem enkrat že napisal na mtb.si pod naslovom Slovenska turnokolesarska pot. Ta kuža bo 1. junija, za njegov tretji rojstni dan, dobil prav posebno darilo.

Kot bolhe na psa bomo naskočili to 1.850 km dolgo traso in jo prevozili v enem dnevu. Seveda ne vsak cele, ampak le tisti odsek, ki si ga bo izbral. STKP je razdeljena na 8 lažjih in 33 malo zahtevnejših etap. Te si lahko ogledaš na uradni strani STKP, na dogodek pa se prijaviš preko migimigi.si. Stran za prijave je malo nerodno oblikovana, saj na prvi pogled ponuja le možnost za prijavo na 8 lažjih tur. Šele na dnu ti ponuja oranžno okence za prijavo na eno od zahtevnejših etap.

Prijava je potrebna zato, ker bo zavarovalnica AS zavarovala vse udeležence dogodka. Ture bodo vodili licencirani vodniki PZS, ki bodo določili natančno traso, uro odhoda in poskrbeli za vso logistiko. Etape so namreč enosmerne in organizirati bodo morali povratek na izhodišče. Na nekaterih je mogoč železniški prevoz in tu so roko ponudile Slovenske železnice. Zagotovile bodo možnost prevoza koles in kolesarjem ponudile popust.

Trasa STKP tehnično ni zahtevna, saj je namenjena širokemu krogu kolesarjev. Morda se bo kdo malo zmrdoval, a ena od zahtev pri njenem trasiranju je bila, da je speljana povsem legalno in sprejetih je bilo nekaj kompromisov. Ker se pripravljajo spremembe Zakona o ohranjanju narave, je lahko tvoja udeležba na dogodku mehak pritisk na izvoljene predstavnike ljudstva.

Udeležba na dogodku je brezplačna (razen stroškov prevoza). Če si kot udeleženec pripravljen prispevati k opremljanju in vzdrževanju STKP, lahko to storiš s prostovoljnim prispevkom na TRR SI56 6100 0001 6522 551 pri Delavski hranilnici, model 00, sklic 3-10-10, namen: STKP.

STKP na facebooku 

{loadposition inside}

Sledite nam