29. avgusta 2019

Prva dirka 30. svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu je bila dirka štafet. Hud boj za zmago med Švico, ZDA in Francijo.

Prva dirka 30. svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu, ki ga gosti kanadski Mont Sainte Anne, je bila dirka štafet. Brez Slovencev, a z dvajsetimi močnimi ekipami na startu.

Pet tekmovalcev in pet krogov, vsak po enega. Reprezentance so taktično izbirale tekmovalce iz vseh šestih kategorij – mladinci, mladinke, U23m in U23w ter moški in ženske elite. Iz vsake kategorije je bil lahko le po en tekmovalec, odvisno od kakovosti samih tekmovalcev in njihove forme.

Branilci naslova Švicarji so začeli nekoliko zadržano na osmem mestu, a so se iz kroga v krog vzpenjali višje po lestvici, Američani, lani šesti, so bili konstantni, saj se je njihova ekipa gibala med drugim in tretjim mestom. Francozi so začeli še slabše, a jih je rešil odličen krog Pauline Ferrand Prevot. Ekipi Kanade in Italije sta se v polovici dirke skupaj borili za mesto v elitni peterici, največ pa so izgubili Danci, lani tretji, ki si s prvega meta po treh krogih padli na deveto. Prav tako so slabo začeli Nemci, ki so se že po prvih dveh krogih “poslovili” od lanskega drugega mesta.

V zadnjih dveh krogih so najhitreje menjavali Švicarji, čemur sta pripomogla odlična časa Jolande Neff in Nina Schurterja, in že tretjič zapored osvojili naslov ekipnih svetovnih prvakov.

Po odlični predstavi mladih ameriških reprezentantov, predvsem tekmovalke v kategoriji U23 Haley Batten, sta svoje dodala še Kate Courtney (čas njenega kroga je bil do sekunde enak krogu Neffove) in Keegan Swenson, ki sta ZDA pripeljala na drugo mesto. Zaostanek za svetovnimi prvaki pa le 16 sekund. Tretje mesto je na koncu z 28 sekundami zaostanka pripadlo francoski ekipi, katere rešitelja sta bila Pauline Ferrand Prevot in Jordan Sarrou.

Lani drugouvrščena Nemčija, kljub odlični predstavi Manuela Fumića, ki je krog vozil le šest sekund počasneje od Nina Schurterja, je zasedla šele 12. mesto. Nekoliko bolje se je godilo Dancem, ki so bili lani tretji, letos pa so osvojili sedmo mesto. 

Vrstni redi

Naslovno fotografijo smo si sposodili na uradni facebook strani mednarodne kolesarske zveze UCI.

Peeberi še
SP MSA: Prva e-MTB XC svetovna prvaka okronana

Sledite nam