9. septembra 2018

SuperBruni, specialist za mavrico, Athertonova najprepričljiveje letos. V slovenski ekipi poškodba vzela še Žabjeka, ki danes ni šel na štart.

Svetovno prvenstvo se je v Švici še enkrat zaključilo tako, kot se vse odkar so ugotovili, da tekmovalci v krosu pred nedeljsko dirko ne morejo spati, če imajo spustaši že v soboto konec prvenstva in sezone.

Finale spusta – prvič v zgodovini prvenstev z omejenim številom nastopajočih – je bil pravi spektakel na zahtevni, hitri in atraktivni progi. V sonci in pred vsaj 20.000 gledalci.

V članskih kategorijah sta prvaka postala Francoz Loïc Bruni in Britanka Rachel Atherton petič.

Majhna slovenska ekipa je žal v finalu ostala le z mladincem Žakom Gomilščkom na štartu. Po poškodbi Monike Hrastnik v petek je v soboto na treningu padel še Jure Žabjek in si poškodoval ramo in danes kljub najboljši volji ni mogel na štart.

Žak je finale končal na 28. mestu.

Loïc, specialist za mavrico

Loïc Bruni, ki je letos v svetovnem pokalu zmagal enkrat, izpred dveh let pa ima le še eno zmago v svetovnem pokalu, je pokazal, da je res specialist za največej dirke, saj je naslov osvojil tretjič. In to ob koncu sezone, ki jo je klavrno začel s poškodbo v prvi vožnji za trening na Lošinju.

Danes je bil Francoz za 21 stotink sekunde hitrejši od največjega presenečenja sezone, Belgijca Martina Maesa, šampiona endura, za katerega so vsi vedeli, da je hiter, a da je lahko takšna grožnja v spustu, si je mislil le malokdo. Bron je osvojil Britanec Danny Hart z zaostankom treh desetink sekunde za zmagovalcem.

Prvo peterico sta dopolnila še drugi Francoz Loris Vergier na 4. in Američan Aaron Gwin na petem – še enkrat poražen na SP. še večji osmoljenec prvenstva pa je tretji Francoz Amaury Pierron, letošnji zmagovalec svetovnega pokala, ki je šel na progo kot zadnji, a padel.

Po včerajšnjem padcu se je Jure Žabjek danes zjutraj spustil po progi, a ugotovil, da ne bo šlo. Poškodba ramenskih vezi je po poškodbi kolena, zapestja in mezinca že Juretova četrta letos.

“Ves teden v Švici sem se na kolesu počutil zelo dobro,” je povedal Jure. Na kvalifikacijah sem bil hitrejši, kot sem pričakoval, saj sem naredil dosti napak. Hkrati pa sem ob tem vedel, da sem lahko v finalu zlahka še veliko hitrejši. Po dolgem poletnem počivanju zaradi poškodbe prsta sem si res želel vrhunskega rezultata, in sem tudi čutil, da ga lahko dosežem. Na žalost sem padel na sobotnem treningu in si poškodoval ramo. Upam, da ni nič resnega, in da bom lahko takoj začel priprave na naslednjo sezono.


R. Atherton, foto SP Lenzerheide

Rachel najprepričljiveje letos

Rachel Atherton je lani res predala mavrično majico svetovne prvakinje, a je letos že v svetovnem pokalu napovedala, da jo bo najverjetneje znova oblekla. To je tudi res uspelo, že petič v karieri. Tudi rojakinja Tahnee Seagrave, ki ji je edina zares mešala štrene v svetovnem pokalu, ji ni bila prav blizu, srebro je osvojila s skoraj desetimi sekundami zaostanka. Tretja je bila Francozinja Myriam Nicole.


Žak Gomilšček, foto Klemen Humar

Mladinski kategoriji

Med mladinci je prvak postal Britanec Kade Edwards, drugi je bil Avstralec Kye A’Hern, s tretjim mestom je presenetil Kanadčan Elliot Jamieson. Zmagovalec svetovnega pokala, Francoz Thibaut Daprela, je na 4. mestu ostal brez odličja.

Edini Slovenec, zmagovalec evropskega pokala Žak Gomilšček, je z zaostankom 15 sekund zasedel 28. mesto. Žak pravi: “Moj cilj je bil vsaj prva dvajseterica. Vozil sem preveč na sigurno … Naslednje leto pa bo moj cilj prva deseterica.”

Med mladinkami je Avstrijka Valentina Hoell zmagala z desetimi sekundami prednosti pred drugouvrščeno Američanko Anno Newkirk, tretja je bila Norvežanka Mille Johnset.

Vrstni redi

Posnetek dirke na redbull.tv

Uvodna fotografija (Loic Bruni), vir redbull.tv

Preberi še
SP Lenzerheide: Kvalifikacije spusta
SP Lenzerheide: Monika padla v kvalifikacijah

Sledite nam