7. septembra 2014

Prav dolgočasna res ni bila! Članska svetovna prvaka Gee Atherton in Manon Carpenter, Nal Otoničar 13. mladinec, Zarja Černilogar 14. …

Zadnja dirka svetovnega prvenstva v gorskem kolesarstvu na Norveškem je bila milo rečeno napeta. Na zahtevni progi z vrsto skalnatih gozdnih odsekov, drsečimi prašnimi zavoji ter hitrimi odseki z dolgimi skoki drame res ni manjkalo.

Člani

Dirko članov je naposled dobil Britanec Gee Atherton, ki se ga je sreča na prvenstvih otepala vse od leta 2008. Tudi njemu je jasno, da je bil daleč od popolnega nastopa, a je danes pač storil najmanj napak, pravzaprav le eno opaznejšo. Njegov rojak Josh Bryceland, zmagovalec končne razvrstitve svetovnega pokala, je bil najhitrejši vse do zadnjega skoka, kjer je letel veliko predaleč, si pri pristanku zlomil nekaj kosti v stopalu in v bolečinah izpeljal zadnja dva zavoja ter zasedel drugo mesto z manj kot pol sekunde zaostanka za Geejem. Bron je šel v Avstralijo s Troyem Brosnanom. Dobro je kazalo tudi njegovemu rojaku Samu Hillu, ki je bil na drugem vmesnem merjenju poldrugo sekundo hitrejši od Athertona, preden je grdo padel. Posebno omembo si zasluži mladi Američan Neko Mulally, ki je že nekaj metrov po štartu strgal verigo in bil z neverjetno vožnjo četrti!

Žiga Pandur je zasedel 43. mesto (+13,61), Jure Žabjek pa 54. (+17,74) med 87 uvrščenimi.

Žiga: “Ciljal sem višje, težko skrijem razočaranje. Sezono sem začel dobro, nizal dobre uvrstitve, na zadnjih dirkah pa mi ni šlo. Dal sem vse od sebe, a dosežek tega ne kaže. 43. mesto ni slabo, prav dobro pa tudi ne.”

Jure: “V zagornjem delu sem zgubil nogo s pedala, a sem nekako ostal na kolesu. Izgubil sem kar nekaj hitrosti in tudi s hitrim spodnjim delom nisem mogel višje. Na svetovnem prvenstvu sme prvič nastopil med elito in sem zadovoljen. Proga je zelo težka in vsako napako lahko kaznuje s padcem. Ta teden sem kar nekajkrat padel, a naslednji teden že nastopam na dirki evropske serije iXS v Leogangu.”

Članice

Ob odstotnosti Francozinje Emmeline Ragot, ki si je zlomila roko na treningu, so si stopničke razdelile Britanke: zmagovalka svetovnega pokala Manon Carpenter pred branilko naslova Rachel Atherton in mlado Tahnee Seagrave.

Zarji Černilogar ni uspel veliki met v deseterico, z nekaj težavami in padcem je izenačila svoj dosežek izpred dveh let, 14. mesto. Takole pravi: “Malo sem se zatikala prav tam, kjer mi ne bi bilo treba, nato pa sem še padla.”

Mladinci

Novi mladinski svetovni prvak je Francoz Loris Vergier, slovenska predstavnika pa sta se zelo dobro odrezala: Nal Otoničar je zasedel 13. mesto (+13,69), Miha Ivančič pa je bil 23. (+21,05).

Nal Otoničar, ki bo v tej konkurenci nastopal še naslednje leto, je po dirki povedal: “To je bilo moje prvo svetovno prvenstvo in zelo sem zadovoljen z dosežkom. V finalu sem naredil nekaj drobnih napak, a sem bil vseeno hiter. To je res posebna dirka, precej težja kot svetovni pokalu, in zato sem še toliko bolj vesel.”

Vsi rezultati na strani UCI
Uradna stran svetovnega prvenstva na Norveškem

Na uvodni fotografiji Gee Atherton, vse foto Grega Stopar.

Sledite nam