SP Glasgow
11. avgusta 2023

Včeraj v dolini Tweed, natančneje v gozdu Glentress, nastopi štirih slovenskih reprezentantov. Kako se je razpletlo?

Četrtkov program dirk za mavrične majice je vseboval dirki v olimpijskem krosu za mladinke in mladince in dirki kratkega krosa za članski kategoriji. Netipično škotsko vreme – bilo je namreč sončno in suho – in vrhunske predstave mladih kolesarjev, ki si že ustvarjajo imena, ter kolesarjev, ki so ali postajajo legende.

Olimpijski kros mlajših kategorij: Tudi mladi “letijo”

XCO mladinke: Superiorna vožnja Kanadčank

Da pozimi postaneš svetovna prvakinja v ciklokrosu, pol leta kasneje pa si priboriš še eno mavrično majico v olimpijskem krosu, je dosežek, ki ga ni sposoben doseči skoraj nihče. Nova mladinska svetovna prvakinja je ciklokrosistka iz Kanade. Isabela Holmgren je na pet krogov dolgi progi slavila s časom ure, 7 minut in 37 sekund.

Na drugo mesto se je z 39 sekundami zaostanka uvrstila njena rojakinja Marin Lowe. V drugi polovici prvega kroga je bila celo na prvem mestu, kasneje pa je rojakinjo nemočno gledala v hrbet. Tretje mesto je pripadlo Poljakinji Nataliji Grzegorzewski, ki je za zmagovalko zaostala minuto in 24 sekund. Poljakinja je edina izmed deklet, ki je že lani stala na zmagovalnem odru. Prav tako je bila tretja!

Edina slovenska predstavnica med mladinkami je bila Hana Kranjec Žagar. Iz startnega kroga je pripeljala kot 38., prvi krog je zaključila mesto nižje, konec drugega kroga je napredovala na 35. mesto, nato pa do četrtega kroga zdrsnila na 40. mesto. Dirko je končala na 42. mestu.

XCO mladinci: Danska dominacija

Albert Philipsen, ki še ni dopolnil 17 let, je vodil od starta do cilja in po šestih krogih oziroma po uri, 7 minutah in 55 sekundah zasluženo slavil naslov svetovnega prvaka. 54 sekund kasneje je v cilj prišel Italijan Elian Paccagnella, ki se je konec prvega kroga s šestega izstrelil na drugo mesto in ga ni izpustil vse do cilja. Bron je pripadel Kanadčanu Ianu Ackertu, ki je bil od Italijana počasnejši za 9 sekund. Mimogrede, Albert Phillipsen je pred manj kot tednom dni osvojil tudi naslov v cestni vožnji!

Med mladinci je v dresu slovenske reprezentance nastopil Žan Pahor, ki je zasedel 86. mesto. Boljšo uvrstitev je našemu najboljšemu mladincu preprečila prazna pnevmatika, saj je s potjo do tehnične cone izgubil ogromno dragocenega časa.

SP Glasgow: Peklenskih 20 minut v gozdu Glentress

Čeprav smo na dirki kratkega krosa napovedali, da bo nastopila le Vita Movrin, se je na koncu na dirko kratkega krosa prijavil tudi Rok Naglič. Tako je bil dres slovenske reprezentance zastopan v obeh elitnih kategorijah – moški in ženski. Kratek, manj kot kilometer dolg krog z nehaj manjšimi tehničnimi ovirami je bil zelo hiter, tempo pa od starta dalje izredno močan.

Kratki kros, moški: Hiter, hitrejši, najhitrejši je …

Kot se za branilca mavrične majice spodobi, je v prvem delu dirke za tempo skrbel Novozelandec Sam Gaze. Družbo so mu delali Nemec Luca Schwarzbauer, Britanec Tom Pidcock, Južnoafričan Alan Hatherly, Belgijec Pierre De Froidmont, Francoz Victor Koretzky, Čeh Ondrej Cink, Švicar Thomas Litscher, Danec Sebastian Finni … Brazilec Henrique Avancini pa je zaradi težav s kolesom odstopil, Rok Naglič se je vozil okoli 40. mesta.

Visokorasli Novozelandec napade

Največji napad na dirki je izvedel Gaze, ko je v prvi tretjini zadnjega, desetega kroga skočil in naredil nekaj razlike, a tudi tekmeci niso počivali, kmalu priključili in do ciljne črte se ni vedelo, kdo bo novi svetovni prvak. Z veliko hitrostjo se je Novozelandcu bližal Francoz Koretzky, Nemec Schwarzbauer se je z zdrsom poslovil na zadnjem zavoju, Britanec Pidcock in Južnoafričan Hatherly pa sta bila nekoliko prepočasna, da bi priključila prvima dvema. Tako je z minimalno prednostjo po 20 minutah in 27 sekundah prvi ciljno črto prečil Sam Gaze, drugi je bil Victor Koretzky, tretje mesto je pripadlo Tomu Pidcocku. Rok Naglič je prikazal zelo dobro vožnjo, saj je dirko zaključil na 39. mestu, le dve mesti za superšampionom Slovakom Petrom Saganom. Na dirki je nastopilo 56 tekmovalcev.

Kratki kros, ženske: Dirkaški počitek se je obrestoval

S starta je najhitreje “potegnila” Italijanka Martina Berta. V drugem krogu je pobudo prevzela Nizozemka Puck Pieterse, takoj po prvem vzponu ji je priključila branilka naslova Francozinja Pauline Ferrand-Prevot, obe pa je na spustu prehitela Britanka Evie Richards. Vodilno skupino je v začetku tretjega kroga oblikovalo deset kolesark. Vita Movrin se je z manjšim zaostankom vozila okoli 15. mesta.

Tempo tekmovalk je bil nekoliko nižji kot pri moških in na polovici dirke, dolge 10 krogov, so vozile dokaj rezervirano. Nobena ni želela prezgodaj napasti. Je pa v ciljni ravnini na spolzki peščeni podlagi zdrsnilo Švicarki Sini Frei, ki je padla in izgubila stik z vodilnimi. Tako je prvo skupino tvorilo šest tekmovalk. Tempo so narekovale Puck Pieterse, Pauline Ferrand-Prevot, Evie Richards, Avstralka Rebecca Henderson, Američanka Gwendalyn Gibson in Švicarka Alessandra Keller. Vita Movrin je v 7. krog vstopila kot štirinajsta.

Taktično do zadnjega kroga

Ker so se vodilne tekmovalke preveč spogledovale, je iz ozadja na prvo mesto pripeljala Švicarka Steffi Haberlin, Vita je padla na 17. mesto. V zadnjem krogu je takoj napadla Ferrand-Prevot, naredila nekaj metrov razlike, a je Pieterse takoj priključila. Nato je sledil še en napad, kjer je Francozinja prestavila še v prestavo višje in pred odločilnim spustom naredila dovolj razlike, da je lahko mirno prečkala cilljno črto in po 21 minutah in 17 sekundah osvojila drugi zaporedni naslov najboljše na svetu. S štirimi sekundami zaostanka je srebro osvojila Puck Pieterse, bron je pripadel Evie Richards, ki je zaostala 9 sekund. Vita Movrin je osvojila zelo dobro 19. mesto, kar je spodbuda za sobotno dirko v olimpijskem krosu.

Vsi vrstni redi na tissottiming.com.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike, fotografije slovenskih reprezentantov smo si sposodili pri Kolesarski zvezi Slovenije.

Preberi še

SP Glasgow

Sledite nam