2. septembra 2011

V finalu 4X izkupiček slovenske ekipe štiri uvrstitve med 36. in 44. mestom, najvišje Medvešček. Prvaka Beertenova in Prokop. V merjenju časa na DH Rutar 35.

Na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Champeryju v Švici se je petek končal s finalom štirikrosa pod žarometi. Na razgibani, svojstveni progi, sta nova svetovna prvaka postala Nizozemka Anne Beerten (prvič, ob treh skupnih zmaga v svetovnem pokalu) in Čeh Michal Prokop (tretjič). Očitno ni bilo leto branilcev – Avstralka Caroline Buchannan se letos posveča izključno beemiksu, Čeh Tomaš Slavik pa se je po predzadnjem metu iz kvalifikacij prebil le do četrtfinala. Prejšnji prvak, Avstralec Jared Graves, je po zadnjem mestu iz kvalifikacij odlično dirkal vse do dramatičnega velikega finala, v katerem mu je sreča obrnila hrbet. Potem, ko so se pred njim po prvem zavoju zapletli Prokop, Rinderknecht in Wichman, je prevzel vodstvo, a le za nekaj metrov, saj je s prazno prednjo gumo padel.

Četverica Slovencev žal iz prvega kroga ni napredovala v osmino finala, peti Matija Stupar pa ni nastopil. Na koncu je najvišje uvrščen Kristjan Medvešček na 36. mesto.

Kristjan se z zunanjega štartnega mesta ni uspel prebiti na drugo mesto, čeprav je iskal linije, ki bi ga pripeljale pred Madžara Prajczerja. Osmini finala je bil še najbližje Urban Rotnik, ki se je v svoji skupini spretno prebil mimo Quentina Derbierja, ko je ta storil napako, a ga je Francoz pred ciljem ujel in prehitel.

“Je bil kar boj,” je po dirki povedal Medvešček. “Malo slabše sem štartal, moral sem iti v zunanjo bando in sem s tem kar nekaj izgubil. Na koncu sem mislil, da bom Madžara uspel preskočiti na zadnjem dropu, ki ga ni skakal, a mi je v zadnji bandi zdrsnilo … Ker smo bili vsi uvrščeni v finale, sem četrtkove kvalifikacije odpeljal z veliko rezerve, da nisem tvegal padca.”

Merjenje časa DH
V petek so tudi merili čase na progi za spust. Pri članih je bil najhitrejši Aaron Gwin (3:28,06), Nejc Rutar je bil 35. (+25,30), Žiga Pandur 42. (+27,90) in Miran Vauh 71. (+44,25).
Med mladinci je bil Peter Mlinar 47. (+38,02).

Spored sobota
Sobota je dan za kros članskih kategorij elite, dame s Tanjo, Blažo in Nino vred štartajo ob 13.30 in gospodje ob 16.30.

Vrstni red finala 4X

ženske
1. Anneke Beerten (Niz)
2. Fionn Griffiths (VB)
3. Celine Gros (Fra)
4. Melissa Buhl (ZDA)
5. Jana Horakova (Češ)
7. Jana Votavova (Češ)
8. Steffi Marth (Nem)

moški
1. Michal Prokop (Češ)
2. Roger Rinderknecht (Švi)
3. Joost Wichman (Niz)
4. Jared Graves (Avs)
5. Johannes Fischbach (Nem)
6. Quentin Derbier (Fra)
7. Guido Tschugg (Nem)
8. Lukaš Mechura (Češ)

36. Kristjan Medvešček (Slo)
38. Andrej Bratina (Slo)
40. Jakob Malik (Slo)
44. Urban Rotnik (Slo)
Matija Stupar ni štartal v finalu

Na uvodni fotografiji Prokop pred Rinderknechtom po padcu v velikem finalu. Vse fotografije Vanja Kodermac vanjakodermacphotography.blogspot.com

SP na strani UCI
www.bikepark.ch

Sledite nam