26. avgusta 2017

Val di Sole, srečen kraj za lanskoletnega svetovnega prvaka Mitjo Ergaverja, ki letos mavričaste majice ni obranil, le-ta pa bo eno leto krasila Šveda Felixa Beckemana.

Kot je v Val di Sole v navadi, finalni obračuni v 4krosu potekajo pod žarometi. In letos so dirkaški vikend finala svetovnega pokala začeli kar s svetovnim prvenstvom v tej disciplini.

Proga v Bikelandu je čista klasika. S skokom takoj po štartu, desnim zavojem, ki se nadaljuje v levega skoraj 180-stopinjskega, nato sledi “table” in še en desni zavoj, nekaj poganjanja, dvojna grbina, ki se nadaljuje v oster levi zavoj, nato širši del proge s tremi zaporednimi valovi in levim, notranjim delom, ki ima dvojni skok (marsikdo tukaj za hitrejši manever uporabi transfer, oziroma preskok iz ene linije v drugo), ki se nadaljuje v naslednji desni zavoj, le ta se takoj nadaljuje v ostrega levega v predel s skalami. Tam odloča najbolj direktna linija in seveda čim več prenesene hitrosti iz zgornjega dela. Sledi nekaj poganjanja, blag desni zavoj in skok v cilj.

Dekleta

Razred zase sta zagotovo dve. Obe z BMX pedigrejem, ena celo z olimpijskim odličjem. A lepo po vrsti. Ker je bilo prijavljenih deklet bolj malo, so že kvalifikacijske vožnje odločale o dveh skupinah, ki sta se nato pomerili v polfinalu. “Nosilki” vsake skupine sta bili prvi favoritinji – Avstralka Caroline Buchanan in Čehinja Romana Labounkova. Obe sta prepričljivo dobili polfinalni preizkušnji in se srečali v velikem finalu. Zmagovalka in nova (stara) svetovna prvakinja je postala Caroline Buchanan. Na tretje mesto se je uvrstila Avstrijka Helene Valerie Fruhwirth.

Moški

Dobri boji v vsaki izmed osmih skupin v finalu. Tudi s štirimi slovenskimi predstavniki. Na žalost so trije izpadli že v 1/8 finala. Matija Stupar in Urban Rotnik sta vožnji končala kot četrta v skupini, Filip Flisar, ki je vozil v isti skupini kot Mitja Ergaver, je končal kot tretji, Mitji pa se je z drugim mestom uspelo prebiti v 1/4 finale.

V 1/4 finalu je dobil kar močno konkurenco v lanskem podprvaku Avstrijcu Hannesu Slaviku in Nemcu Benediktu Lastu. Ko je že kazalo, da bo Mitja v cilj prišel kot drugi za Hannesom, se je na skalnem delu Benedikt vratolomno pognal po zunanjem delu in prehitel do včeraj še aktualnega svetovnega prvaka.

V ostalih skupinah so “delali red” Američan Barry Nobles, Šved Felix Beckeman in Anglež Luke Cryer.
Kot je v uvodnih dveh krogih kazalo, je bil Američan Nobles v odlični dnevni formi, saj je dobesedno letel po progi.

Sledile so polfinalne preizkušnje, kjer sta Slavik in Nobles pristala v isti skupini, morda tudi najrazburljivejši. Slavik je štartal najslabše, se želel na hitro prebiti na vodilno pozicijo, Barry Nobles je padel kmalu po prvem zavoju, nato se je zapletel še Slavik in oba velika favorita sta bila primorana zapustiti dirko že v polfinalu. V tej skupini sta tako prišla v veliki finale Nemec Bendeikt Last in Giovanni Pozzoni.

Druga polfinalna vožnja je bila bolj umirjena. Pobudo je prevzel Šved Beckeman, na drugo mesto se je uspel prebiti Francoz Derbier, zunaj velikega finala pa je ostal Britanec Luke Cryer, ki je štel v ožji krog favoritov.

Veliki in mali finale

Zaradi besa in razočaranja se v malem finalu na štartu ni pojavil Nobles, a zato ni bilo nič manj zanimivo. Slavil je Slavik pred Francozom Andrejem, Cryer je bil tretji. V velikem finalu je svojo premoč potrdil Šved Felix Beckeman, na drugo mesto se je uvrstil Francoz Quentin Derbier, tretji pa je bil Italijan Giovanni Pozzoni.

Mitja Ergaver po dirki:

“Super, nisem razočaran, sem peljal kolikor sem mogel. Proga je taka, da ne moreš vplivati. Ne glede na to, kako greš, te lahko prehitijo. Morda je bila moja edina napaka ta, da sem branil drugo mesto, ne napadal za prvo. Ampak to so če-ji …
Se mi je pa po skokih zdelo, da je Last bližje, tik za mojo gumo, ne kake 3 ali 4 metre zadaj, zato na skalah nisem šel v zunanjo linijo, ki jo je potem izkoristil on.
Nisem počasen, manjka mi le par detajlov. In še enkrat, nisem razočaran, še vedno sem v prvi deseterici na svetovnem prvenstvu.”

Končni rezultati slovenskih tekmovalcev:
Mitja Ergaver 9. mesto, Filip Flisar 21., Urban Rotnik 27. in Matija Stupar 30. mesto.

Vrstni red

Oglej si
Val di Sole: Posnetek finala SP v 4krosu

Foto Klemen Humar

Sledite nam