23. februarja 2019

Tudi novinci iz MTB vrst vabljeni na marčevsko izobraževanje v Novem mestu. Po novem specializacija za gorsko kolesarstvo že v času pripravništva.

Društvu kolesarskih sodnikov Slovenije (DKSS), samostojni sodniški organizaciji pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije, bi zelo prav prišli dodatni sodniki, tudi s področja gorskega kolesarstva.

Postopek usposabljanja je bil dolga leta za gorske kolesarje kar zoprn, saj je vključeval tudi vsebine cestnega kolesarstva. Veliko cestnega kolesarstva. Specializacija je bila mogoča šele po opravljenem izpitu.

Po novem pravilniku se lahko specializirajo že pripravniki. Torej naravnost v MTB. Med disciplinami gorskega kolesarstva pa si verjetno ne boste mogli čisto zmišljevati, kaj boste delali … Tudi če vas zanima le spust, vas bodo rabili na kakšnem krosu, in narobe. Gorsko kolesarstvo kot ena panoga. Spust, kros, enduro, maraton, celo kakšen vzpon in 4kros, tudi BMX dirke …

Obogateli ravno ne boste, to je lep vikend hobi s kritimi stroški. A omejitev za napredovanje skoraj ni, s stažem in prakso naprej morda med mednarodne sodnike, vse dokler se ne prebijete med sodniško elito, ki jih delegirajo na dirke svetovnega pokala, svetovna prvenstva in olimpijske igre.

Vabljeni na velodrom

Društvo kolesarskih sodnikov Slovenije (DKSS) v mesecu marcu kot vsako leto organizira redno letno izobraževanje članov, kamor vabijo tudi vse, ki bi jih zanimalo delo kolesarskega sodnika. Izobraževanje bo potekalo 9. in 10. marca v Novem mestu na velodromu v Češči vasi z naslednjim programom:

Sobota, 9. marec
16.00 – 19.00 dirkališče

Nedelja, 10. marec
09.00 – 10.30 cesta
11.00 – 12:30 MTB

Vsebine bosta podala UCI mednarodna kolesarska sodnika Peter Judež iz Slovenije in Robert Gelo iz Hrvaške.

Z namenom poenostavitve postopka pridobitve naziva kolesarski sodnik in približanja tega poklica vsem, ki imajo radi kolesarski šport še iz drugega vidika, je sodniška organizacija z letom 2019 sprejela nekaj novosti. Najpomembnejša novost, ki je stopila v veljavo s sprejetjem novega pravilnika DKSS, je v spremenjenem postopku za pristop k opravljanju sodniškega izpita. Novi kandidati za kolesarske sodnike bodo hitreje kot v preteklosti prišli do naziva kolesarski sodnik ter imajo sedaj tudi možnost specializacije za določeno disciplino že v statusu kolesarskega sodnika pripravnika.

V Sloveniji se lahko pohvalimo z vedno večjim številom kolesarskih prireditev, tako rekreativnih kot tudi tistih na katerih nastopajo največja imena svetovnega kolesarstva v cestnem in gorskem kolesarstvu. Za vsako uspešno izpeljano kolesarsko dirko, pa stoji ekipa izkušenih sodnikov, ki pomaga organizatorjem za nemoten potek in regularnost tekmovanja.

Si želite aktivno sodelovati na kolesarskih tekmovanjih, imate čut za odgovornost, ste zanesljivi, natančni, iskreni in družabni, želite razširiti svoje znanje in izkušnje na področju kolesarstva? Društvo kolesarskih sodnikov Slovenije vas vabi, da se udeležite izobraževanja in postanete kolesarski sodnik pripravnik! Seminar je brezplačen, prijava pa obvezna!

Več informacij in sprejem prijav do vključno četrtka 7. 3. 2019 poteka na elektronsko pošto, lahko pa pokličete na 041 933 151 (Mira).

kolesarska-zveza.si/sl/sodniska-organizacija

Na naslovni fotografiji dve kleni kolesarski sodnici.
Smo ugotovili, da imamo v arhivu le fotografije sodnic. Kar je v redu, saj lahko tako motoviramo dekleta in žene, da je to delo tudi za njih, in hkrati pokažemo fantom in možem, da bodo delali s fejst sodnicami.

Sledite nam