5. januarja 2016

En simpatičen kolesarski vodnik, ki je izšel v zadnjih dneh starega leta in opisuje ture v bližini Nove Gorice, ki jih je ničkolikokrat prevozil Tomaž Klemenc – TOMIX.

Si kdaj pomislil na to, da startaš pred domačim pragom, se odpelješ po svoji najljubši trasi – le ta ima seveda več izpeljank, predvsem tistih krajšnic ali pa okoli riti v žep – si vse to zabeležiš, dodaš GPS sledi in dodatno opišeš turo še z besedami? Potem daš vse skupaj še v tiskano obliko in deliš z ostalimi. Ne?

No, Tomaž Klemenc se je odločil, da svoje najljubše, predvsem pa lokalne, opremi z vsem potrebnim, tudi fotografijami, ter izda knjigo oziroma vodnik z naslovom S kolesom okoli Gorice.

V uvodu avtor predstavi svoj pogled na kolo, kolesarstvo in vse, kar pritiče zraven. Sledi dinamičen oris osmih tur, ki so opremljene z vsem, kar potrebuje nekdo, ki se podaja na kolesarsko turo v neznani svet. Opisi so zanimivi, kartografsko dojemljivi, pri vsaki turi je dodan tudi višinski presek. Posebnost vsake ture je vsekakor več izpeljank. Tako dejansko ni opisanih samo osem, temveč mnogo več poti oziroma variacij glavne ture. Knjiga skupaj s spletno stranjo, ki jo je avtor ustvaril za podporo knjigi, tvori popoln kolesarski in tudi pohodniški vodič.

In katere so tiste poti, ki jih je Tomaž opisal, orisal in GPS sledi le teh zapakiral v datoteke? Sveta Gora, Sabotin, Škabrijel, Vodice, Trnovski spomenik, Kalvarija, Panovec in Doberdobski Kras.

Tomaža smo ob izidu knjige in seveda po prebrani polovici knjige (z naše strani) zmotili in mu namenili nekaj vprašanj. Kaj se je zaiskrilo v njegovi glavi, da se je lotil projekta, si preberi v nadaljevanu:

mtb.si: Od kod ideja, da svoje priljubljene poti deliš z ostalimi?
Tomaž: Med gorskimi kolesarji v Sloveniji, ki se bolj poznamo, izmenjevanje prevoženih sledi ni nič neobičajnega. Na ta način lahko uživaš v kolesarjenju in odkrivaš naravo in pokrajino brez odvečnega izgubljanja. Tudi sam nimam nikakršnih težav s pošiljanjem sledi tistemu, ki me zanje prosi.
Tle okoli, okoli Nove Gorice, sem itak prevozil že vse. Ko sem pri enem pivu enkrat pomladi, po koncu ture, razmišljal o vseh poteh okoli Gorice kot eni celoti, kot količini poti, ki jih je moč z gorskim kolesom obdelati, se je utrnila ideja združiti vse to na en kup, v eno knjigo. Tako lahko vsak, ki si želi kolesarjenja na našem koncu, na mah dobi vse informacije o vseh poteh.

Kako dolgo si zbiral vse podatke in seveda koliko Soče se je prelilo mimo Solkana, da si izdal knjigo?
Sem vesten in natančen ter shranjujem tisto, kar se mi zdi vredno shraniti. Med temi stvarmi so tudi vse sledi, ki sem jih kdaj prevozil. To je bila osnova, zlata jama, čvrsti temelji za nastanek knjige. Po teh arhivih sem brskal, ko sem se še lovil, kaj naj bo v knjigi. Opuščal, dodajal, spreminjal sem … dokler se mi ni utrnilo, da je najbolje in da nikomur ne stopim na žulj, če opišem gorskokolesarske možnosti v in okoli Nove Gorice. Tega ni naredil še nihče in nihče mi ne more težit, da pišem o hribih pred njegovim pragom ali popularnih vzponih ali priljubljenih hribih ali slikovitih soteskah in podobno. Opisal bom pač vse, kar je videti, če stopiš na prste kjerkoli v Novi Gorici.
Ko sem se s to idejo strinjal, je bilo vse veliko lažje. Pobrskal sem po arhivskih sledeh in gladko odpeljal vse “še enkrat” ter pregledal vse, kar se še lahko odpelje na področju, hribu, ki sem ga obdeloval.
Od prvega zapisa v datoteko, ki je na koncu nastala knjiga, do veselega klica iz tiskarne, je minilo 7 mesecev. V tem času je mimo Solkana stekla čisto vsa Soča. Na srečo izvir v Trenti ni presahnil 😉
Sam sem vse prevozil, napisal, v knjigi oblikoval, vse fotografije so moje, internetno stran sem tudi naredil sam. To delo mi je bilo v veliko veselje, moram prav pošteno priznat. Manj pa mi je bilo v veselje dejstvo, da se v tem času nisem udeležil praktično nobene ture z družbo. Vse kolesarske urice sem hranil za poti, ki sem jih moral še prevoziti, da bo knjiga končana.

Kaj še lahko pričakujemo s primorskega konca? Se bo našla še kakšna tura, dve, tri, ki bodo opisane na enak ali podoben način?
Hmja … v kolikor ne bo velikih geoloških premikov na področju Nove Gorice, tudi novi hribi ne bodo nastali 😉
Če naj nadaljujem (ako se sploh pričakuje nadaljevanja od mene), moram poseči dlje, preko meja mesta … kar ni noben problem, da ne bo kdo narobe razumel. Prvo poglavje nove knjige je že napisano. Pa nobenemu povedat … 😉 
Kako bodo ture opisane, bi pa ne znal prerokovat: je potrebno najprej vse to, kar imam v glavi, odpeljat, potem bom prelival misli na papir. Bo pa stil pisanja nedvomno enak, saj drugače ne znam. Nisem pisatelj, sem električar 😉

Kakšna misel za konec. Takšna, ki bi jo namenil bralcem mtb.si?
V bistvu si želim, da sem s svojo knjigo pri mojih prijateljih kolesarjih sprožil plaz, ki ga bodo posnemali. Če bi vsak opisal svoje okolje, ki ga najbolj pozna … v letu ali dveh bi imeli opisano vso Slovenijo! Joj, kako bi bilo to lepo. 

Po mnenju uredništva je knjiga S kolesom okoli Gorice vsekakor ena tistih, ki bi morala biti obvezna oprema vsakega gorskega kolesarja, ki se podaja na tisti konec. In naj bo ta knjiga popotnica vsem tistim, ki imajo željo, volja se že najde, da nekaj takšnega naredijo tudi na svojem koncu Slovenije!

Spletna stran in hkrati kontaktni obrazec za naročilo knjige je na www.topro.si/mtb

Pa še www.facebook.com/SskwolomokwoliGorice (tu je tudi nagradna igra za izvod knjige)

Sledite nam