1. maja 2017

Slovenska ideja, domače znanje, domač produkt = program kolesarskega treninga za vsakogar. S kampanijo tudi na Kickstarterju.

Kolesarjenje je neustavljiv trend, primeren in prilagodljiv trening pa vam bo vzel manj časa, kot si predstavljate.

Že skoraj vsi kolesarji uporabljajo sposobne kolesarke računalnike, ki zelo podrobno beležijo podatke o treningih. Z analizo teh podatkov in primernim znanjem je možno natančno načrtovanje treningov za doseganje boljših rezultatov. Tako je razmišljala tudi slovenska ekipa, ki je pripravila aplikacijo, “virtualnega trenerja”, in se odločila za zbiranje sredstev na platformi Kickstarter.

Summit Training

Amaterski kolesarji imajo že tako malo časa za kolo in ne želijo zapravljati preveč časa še za načrtovanje treningov, bolj tekmovalno usmerjeni pa zato sodelujejo tudi s trenerji. Ostalim so na voljo razne aplikacije in računalniška orodja, ki omogočajo poglobljene analize in pomagajo pri odločanju kako trenirati. Za uporabo takšnih orodij je še vedno potrebno znanje športnega treniranja in precej časa.

Te analize lahko avtomatiziramo, na podlagi rezultatov pa uporabniku točno določimo, kakšen trening naj opravi.

Če sodelujemo s trenerjem, ta stalno pregleduje naše opravljene treninge in preverja, če sledimo navodilom. Tudi ta del je razvijalcem aplikacije uspelo avtomatizirati. Sistem preveri in oceni vsak trening, pri čemer zaznava tudi, če so bili opravljeni vsi intervali. Na primer: če opravimo predpisanih 3×15 minut tempo intervalov, dobimo dobro oceno, v nasprotnem primeru pa kritiko, načrt pa se prilagodi neupoštevanju navodil.

Seveda se to ne more primerjati s sodelovanjem s trenerjem, lahko pa ponudi podobno izkušnjo na bolj preprost način, kar je še vedno veliko bolje kot sledenje fiksnemu načrtu treniranja.

Aplikacija Summit torej cilja na kolesarje, ki želijo s čim manj dodatnega dela, pred vožnjo prebrati navodila za današnji trening, po vožnji pa za opravljen trening dobijo povratne informacije.

Pot do ideje in naprej

Jakob Košir: “Uporaba raznih matematičnih in analitičnih metod za avtomatsko odločanje je v računalništvu trenutno popularna na vseh področjih. Ker me precej zanima treniranje vzdržljivostnih športov, sem v diplomski nalogi raziskoval matematične modele, s katerimi bi si lahko pomagal pri načrtovanju treningov. Že takrat smo začeli sodelovati s Samom s Fakultete za šport in sčasoma skupaj ugotovili, da bi lahko to ponudili kot storitev.
Trenutno imamo na voljo prvo različico, ki jo že testirajo nekateri kolesarji. Zbiramo komentarje in predloge, da ugotovimo, če je tak način treniranja za koga zanimiv. Za promocijo smo izdelali tudi Kickstarter kampanjo.“

Samo Rauter: “Športna aplikacija je namenjena vsem, zlasti ‘zagnanim’ kolesarjem, ki želijo bolj načrtno pristopiti k vadbi. Vse več kolesarjev je tudi takih, ki preprosto nočejo trenerjev in želijo bolj neoseben pristop še posebno pri svojih prostočasnih dejavnosti. Kljub temu pa želijo in hočejo pravilno teoretično zasnovan pristop k treningu. Aplikacija Summit Training je za tovrstne kolesarje idealna, saj deluje kot virtualni kolesarski trener in jim nudi prav to kar želijo.“

Ekipo Summit sestavljajo

Jakob Košir – magistrski študent računalništva, amaterski kolesar (čez teden cestni, čez vikend gorski), zanima me uporaba raznih računalniških metod na področju treniranja vzdržljivostnih športov.

Simon Cirnski – študent družboslovne informatike, amaterski kolesar in trener. Trenira nekaj najboljših slovenskih amaterjev (Matej Lovše, Gregor Lah) in bivših profesionalcev.

Erik Štrumbelj – asistent na Fakulteti za računalništvo in informatiko. Raziskovalno in strokovno delujem na področju verjetnosti, statistike in strojnega učenja ter aplikacij teh metod pri reševanju zanimivih praktičnih problemov. Še posebej me zanima uporaba kvantitativnih metod v športu.

asist. dr. Samo Rauter – prejšnji teden ste ga spoznali v intervjuju: Na verigi: Samo Rauter

Rok Novosel in Greta Gašparac – oba študenta fakultete za računalništvo in informatiko, pomagata pri razvoju aplikacije.

Bi preizkusil aplikacijo?

Aplikacijo lahko preizkusiš na beta.summittraining.org, če pri registraciji vneseš kodo “mtb.si”. Za uporabo je potreben račun STRAVA.

Summit Training na kickstarterju.

Slovenian idea and execution in this cycling training application for anyone. Now also in a Kickstarter campaign.

Sledite nam