2. oktobra 2015

Kolesarska zveza Slovenije je svojim usposabljanjem učiteljev gorskega kolesarstva dodala še program usposabljanja vodnikov. Prvo usposabljanje “po novem” je že razpisano!

Kolesarska zveza Slovenije je svojim usposabljanjem učiteljev gorskega kolesarstva dodala še program usposabljanja vodnikov. Prvo usposabljanje “po novem” je že razpisano!

Med 19. in 25. oktobrom bodo na Koroškem, na tečaju s sedežem v hotelu Koroš na Jamnici, usposobili največ 25 vodnikov gorskega kolesarstva. To bo prva generacija s tem nazivom, ki pomeni izobrazbo strokovnega delavca 2. stopnje.

Dosedanje “enke” v naslednji sezoni ne bo več. Kot strokovni delavec 1. stopnje namreč učitelj gorskega kolesarstva 1 ni smel samostojno opravljati dejavnosti, torej voditi tur in tečajev, delal je lahko le kot pomočnik.

Z novim programom so pri KZS odgovorili na potrebe na trgu. Po vodnikih je namreč povpraševanje večje kot po učiteljih. Vodnik za preprostejše ture pa posebnih tehničnih kolesarskih znanj, ki odlikujejo učitelja, ne potrebuje.

Vodniki bodo tako lahko samostojno vodili lažje ture – to pomeni enodnevne, tehnično, orientacijsko in logistično manj zahtevne. Ne bodo pa mogli poučevati tehnike vožnje.

Učitelji gorskega kolesarstva (prav tako strokovni delavec 2) pa bodo poleg vodenja tehnično zahtevnejših in večdnevnih tur lahko poučevali tudi tehniko vožnje, naprimer v parkih in šolah.

Pa tudi stara zamisel o usposabljanju za strokovnega delavca 3 še ni pozabljena, a usposabljanje še ni dorečeno.

Na evropski ravni se usklajuje tudi enotna vodniška in učiteljska politika, naziv bi radi uvrstili tudi na seznam poklicev v Evropi, kot je to naprimer že urejeno pri gorskih vodnikih.

Razpis tečaja in daljši opis programa za usposabljanje za vodnike na www.kolesarska-zveza.si

Prijave zbirajo do 12. oktobra.

Uvodna fotografija je s spomladanskega usposabljanja na Jamnici, foto Robert Ciglar

Sledite nam