Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
27. maja 2018

“Ko sedaj pomislim, moram biti po svoje zadovoljna, iz dirke sem potegnila največ, kar sem lahko,” je po dirki povedala Tanja Žakelj, ki je v Novem Mestu na Moravskem osvojila 19. mesto.

Stvari v vrhunskem športu se lahko hitro obrnejo, na bolje ali na slabše. Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) se je prejšnji teden na njej nepriljubljeni progi v nemškem Albstadtu borila za deseterico, danes pa na prizorišču, kjer je osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, nikakor ni našla pravih nog. V Novem Mestu na Moravskem je bila devetnajsta.

Dirka svetovnega pokala na Češkem je bila za Tanjo podobna kot mnoge druge v njeni karieri – slab štart, nato pa borbena vožnja do ciljne črte. V Novem Mestu na Moravskem je štartala iz tretje vrste, uvodni (skrajšan) krog pa končala na 32. mestu. “Štartala sem slabo, bilo je pravo nasprotje tistega, kar sem pokazala pred tednom dni v Nemčiji. Tam se mi je pot kar odpirala pred menoj, tukaj pa so se mi linije stalno zapirale … Vedno znova sem se znašla na najslabšem možnem mestu. Preprosto nisem zadržala in pridobivala, prej sem izgubljala. Po štartnem krogu sem bila razočarana, a sem ostala mirna in odločena v nadaljevanju dirkati po svojih močeh,” je po dirki povedala Tanja.

Uvod dirke je bilo treba hitro pozabiti in Žakljevi je to tudi uspelo, saj je takoj začela postavljati hitrejše čase krogov, še kar nekaj časa pa bi pridobila tudi z malce več sreče s tekmovalkami okoli nje – nikakor se ni mogla priključiti skupinici, ali je zaostala za njo ali pa prehitela in se odpeljala naprej. Na srečo je bilo več slednjega, še posebej v zadnjih dveh krogih, ko je postavljala čase za rep deseterice. A več kot toliko na izrazito tehnični progi z veliko pospeševanja iz zavojev ter kratkimi strmimi klanci ni mogla pridobiti nazaj in osvojila je končno 19. mesto.

“Med dirko sem razmišljala, da bi bilo lepo, če bi prišla v prvo dvajseterico, tako da sem izpolnila vsaj ta delni cilj. Ko sedaj pomislim, moram biti po svoje zadovoljna, iz dirke sem potegnila največ, kar sem lahko,” dodaja Tanja. Pri tem so pomagali tudi navijači, ki so na Moravskem vedno glasni in spodbujajo vse tekmovalce, še posebej tiste, ki so že slavili na tem prizorišču.

Dirkanje v olimpijskem krosu je postalo z uvedbo kratkega krosa še težje, kot da težavnost prog in močna konkurenca ne bi bila dovolj. Tako so imeli najboljši v tednu dni pravzaprav štiri dirke, nekatere tekmovalke pa so tudi taktizirale in se zavestno odpovedale točkam s kratkega krosa ter moči hranile za današnjo dirko. Tanja Žakelj ne blesti v kratki, šprinterski preizkušnji, a se je prav tako ne izogiba: “Ostajam na 16. mestu v seštevku svetovnega pokala, tako da bom naslednji kratki kros znova štartala iz druge vrste. Jaz sem bom te dirke še vedno udeleževala, saj dobim na njej nekaj točk, hkrati pa je to tudi odličen hiter trening. Sama takšnega treninga nisem sposobna narediti. Konec koncev pa mislim, da ne vpliva na moj nedeljski rezultat.”

Moško in žensko dirko sta zaznamovala ciljna obračuna za zmago. Pri ženskah je zmagala Danka Annika Langvad (Specialized Factory), ki je za sekundo ugnala zmagovalko Albstadta Švicarko Jolando Neff (Kross), tretja je bila Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Sram).

Pri moških je moral za končno zmago po fotofinišu nekoliko počakati Švicar Nino Schurter (Scott-Sram), ki je v napetem obračunu za seboj za nekaj centimetrov pustil Novozelandca Antona Cooperja (Trek Factory), tretji je bil Francoz Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing). Odlično se je odrezal tudi Grega Krajnc (Calcit Bike Team), ki je dirko končal na 81. mestu, vendar z majhnim zaostankom in v krogu zmagovalca!

Vrstni redi

Foto Grega Stopar

Preberi še:
Nove Mesto na Moravi: Rok Naglič na 18. mestu

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam