19. julija 2009

Dogajanje na Pohorju bi se lahko danes zaključilo zelo tragično, a se je na srečo končalo le z bolečimi udarci in odrgninami. V ‘strmoglavljeni’ kabini vzpenjače sta bila spustaša Aleš Virtič in Nejc Koren.

Dogajanje na Pohorju bi se lahko danes zaključilo zelo tragično, a se je na srečo končalo le z bolečimi udarci in odrgninami. V ‘strmoglavljeni’ kabini vzpenjače sta bila spustaša Aleš Virtič in Nejc Koren.


Ena izmed kabin vzpenjače (foto: www.pohorje.org)

Ena izmed kabin vzpenjače (foto: www.pohorje.org)

Pretreseni potniki na gondoli še zdaj ne morejo verjeti svoji sreči, saj se je huda nesreča vzpenjače končala brez resnih poškodb. Po zlomu stebra sta ob tla treščili dve kabini, ena je bila prazna, v drugi sta bila Aleš Virtič in Nejc Koren. Novopečeni mladinski prvak v spustu Aleš nam je povedal: ”Bila sva pri tretjem stebru od zgoraj navzdol in sva si ravno nadela čeladi. Takrat se je kabina močno zamajala, steber se je odlomil, midva pa sva zgrmela direktno na tla. V kabini naju je nato vleklo še kakšnih 30 metrov, ko sva zadela v podnožje stebra. Ob tem je kabino obrnilo in jo vleklo še nekaj metrov. V tistem trenutku sploh nisva dojela, kaj se je zgodilo in bila sva v takem šoku, da nama je moral iz kabine pomagati moški, ki je bil takrat v bližini. Imela sva nenormalno srečo, saj nimava hudih poškodb. Vse naju boli, oba sva močno potolčena in imava veliko odrgnin. Nejca bolj boli leva noga, mene pa hrbet in zopet tudi rama. Poškodovani sta tudi kolesi, jaz imam zlomljen okvir in nekaj zvitih kosov.”

Nekaj deset metrov stran, v eni izmed naslednjih kabin sta bila še dva znana spustaša – Blaž Hölcl in Denis Paradiž, ki sta nesrečo tako kot ostali potniki preživela brez poškodb, a močno pretresena. Blaž je po nesreči povedal: ”Danes je zame drugi rojstni dan. S Paradižem sva bila v gondoli, Denis je videl, da se je steber zamajal. Takoj sva dala čelado na glavo in gledala, kako se steber podira. Steber je padal počasi, gondola z Alešem in Nejcem pa je hitro padla in zadela ob tla. Višina na tem delu je vsaj 10 metrov in ko sem ju videl živa, skoraj nisem mogel verjeti. Najina gondola je na srečo ostala v zraku, saj je bil vmes še en steber.”

Zadnje uradno sporočilo za medije o dogodku, pod katerega je podpisan Matej Obu, predstavnik za stike z javnostmi Pohorske vzpenjače se glasi takole: 
”Reševalna akcija na mariborskem Pohorju zaključena
Danes ob 10.38 je na Mariborskem Pohorju prišlo med rednim delovanjem Pohorske vzpenjače do izrednega dogodka, do poškodbe jeklene konstrukcije 8 stebra krožno kabinske žičnice, zaradi česar je bilo potrebno prekiniti obratovanje naprave.
V času nezgode je bilo v krožno kabinski žičnici 16 ljudi. Reševalna akcija, v okviru katere so sodelovali Pohorska vzpenjača, Gorska reševalna služba Maribor, policija in mariborski gasilci, je stekla nemudoma po prejetem obvestilu o nezgodi in je bila do 12.30 že zaključena.
V nezgodi sta bila lažje poškodovana dva mlajša potnika, ki so ju reševalci oskrbeli na kraju dogodka, nato pa so ju prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor na opazovanje, od koder so ju po temeljitem pregledu že odpustili. Ostale potnike so uslužbenci Pohorske vzpenjače in gorske reševalne službe prepeljali v dolino.
O izrednem dogodku smo pri Pohorski vzpenjači v skladu s postopki takoj obvestili vse pristojne službe. Nekaj minut po dogodku je stekla tudi akcija obveščanja potnikov, organizirali smo dežurno službo in koordinacijo reševanja, ki ga je vodil tehnični direktor Pohorske vzpenjače Robertino Ribič.
O dogodku smo z dvema obvestiloma za javnost seznanili tudi medije.
Po zaključeni reševalni akciji smo pri Pohorski vzpenjači organizirali prevoz ljudi, ki so ostali na mariborskem Pohorju. Že med samo reševalno akcijo smo sklicali tudi sestanek, na katerem smo imenovali osebe za izvedbo zaščite Pohorske vzpenjače in vodenje postopka za ugotovitev vzrokov tega dogodka. Kraj dogodka si je ogledal tudi pristojni inšpektor ministrstva za promet.
Podrobnejša dejstva in razloge v zvezi z dogodkom še ugotavljamo, krožno kabinska žičnica pa do nadaljnjega ne bo obratovala.”

Zgodbo bomo seveda spremljali tudi v naslednjih dneh in vas o vsem obveščali. Na spletni strani www.pohorje.org je objavljeno obvestilo, da ”vzpenjača zaradi tehničnih težav ne obratuje”. Novice o nesreči s slikami so objavljene na praktično vseh domačih straneh z dnevnimi novicami.


Povezave:

www.pohorje.org/mariborsko-pohorje-poleti/

Sledite nam