2. februarja 2013

Nekaj novosti iz mednarodne zveze glede mtb sezon 2013, 2014 in naprej. SP 4X letos ločeno v Avstriji, SP 2014 na Norveškem, enduro od 2014, na OI v Riu pa morda XC eliminator!

Iz mednarodne kolesarske zveze UCI so danes sporočili nekaj zanimivih novic glede največjih gorskokolesarskih tekmovanj v letošnji in prihodnji sezoni, ki jih je predsedstvo sprejelo na sestanku med svetovnim prvenstvom v ciklokrosu, ki te dni poteka v ZDA.

SP 4X spet v Leogangu

Med drugimi so razglasili prizorišča svetovnih prvenstev: SP v disciplini 4kros bo letos gostil Leogang. Disciplina bo torej ločena od SP v gorskem kolesarstvu (spust, olimpijski kros, eliminator, štafeta in trial), ki bo v Južni Afriki. Kompromisna rešitev za disciplino v težavah, saj bi bilo v Pietermaritzburgu najverjetneje na štartu pičlo število tekmovalcev iz te večinsko evropske discipline.

SP v gorskem kolesarstvu leta 2014 bo v Hafjellu in Lillehammerju na Norveškem, velja tudi za veteranske kategorije masters.

Sprejeli so tudi okvirni koledar svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu za 2014, ki ga objavijo v ponedeljek.

Enduro od 2014

Predsedstvo je sprejelo vključitev gorskokolesarske discipline enduro v koledar UCI s sezono 2014. Enduro se bo torej letos z lastno svetovno serijo še razvijal samostojno, v nadalje pa je najverjetneje računati na sodelovanje obstoječe strukture z UCI.

Pa še eno presenečenje: podprli so zamisel, da bi UCI mednarodnemu olimpijskemu komiteju za OI v Riu de Janeiru (2016) predlagala vključitev treh novih kolesarskih disciplin. To so dirka na točke na dirkališču, prosti slog na kolesih BMX in gorskokolesarski kros na izpadanje (eliminator)!

Sporočilo za medije UCI

Na uvodni fotografiji Mitja Stupar v boju na lanskem SP v Leogangu. foto Vanja Kodermac.

Sledite nam