25. maja 2014

Zmagovalca tretjega krosa svetovnega pokala Pauline Ferrand Prevot in Nino Schurter. Slovenki s povsem različnima dirkama, a 2 sekundi narazen.

Na tretji dirki v krosu za svetovni pokal v Novem mestu na Moravskem (Češka) smo Slovenci zopet z največjim zanimanjem spremljali dirko članic elite. Z veliko prednostjo skoraj treh minut jo je dobila Francozinja Pauline Ferrand Prevot, ki več nastopa na cesti in pozimi tudi v ciklokrosu. Zato je s slabšimi točkami v krosu tudi štartala s številko 37 iz pete vrste.

Lanska zmagovalka Novega Mesta Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je začela zelo eksplozivno, se s štarta takoj prebila v vodstvo, a kmalu je bil tempo premočan. Blaža Klemenčič (Felt Fenstraa Kenda) je začela počasneje, štartni krog je končala na 16. mestu, v drugem krogu pa je že prehitela Tanjo, končali sta ga na 12. in 13. mestu. Blaža je vozila z enakomernim tempom, v kar treh od petih krogov je bila 6. najhitrejša. Tanja je ritem znova našla v drugem delu dirke, v zadnjem krogu je bila celo druga najhitrejša. Ujela je Blažo, v ciljnem šprintu pa ni mogla mimo. Končali sta dve sekundi narazen na 10. in 11. mestu. V razvrstitvi svetovnega pokala je Tanja zdaj 9., Blaža, ki je izpustila dirko v Avstraliji, pa 20.

“Zadovoljna sva, Blaža cel mesec ni bila na gorskem kolesu, saj se je izkazalo, da ima po padcu v Južni Afriki vendarle poškodovano ramo, ki pa se je zdaj že zacelila brez operacije,” je povedal Robert Pintarič.

“Na tem prizorišču sem zelo motivirana, tudi zato sem dala od štarta do cilja vse od sebe. Štart je bil res močan, potem pa sem preprosto čutila, da tako hitro ne bo šlo naprej. Ostale tekmovalke so bile prehitre,” pa je po prihodu v cilj povedala Tanja Žakelj. “Odločila sem se, da nadaljujem v svojem ritmu, rabila sem malo sprostitve in na žalost sem to dosegla šele sredi dirke. Od takrat naprej mi je šlo super, tako na vzponih kot spustih.”

Dirka v Novem Mestu velja za eno težjih, saj je na njej veliko težkih vzponov in zahtevnih tehničnih odsekov, a ker je lepo in tekoče speljana, je tudi zabavna za voziti. Še toliko bolj to velja zaradi izrednega vzdušja, za katerega poskrbi približno 20 tisoč gledalcev. Tanja je v povezavi s tem dodala še: “To je Sloveniji najbližje prizorišče svetovnega pokala, zato je sem prišlo tudi veliko navijačev iz Slovenije. Moja družina, prijatelji in skoraj vsi vaščani so tukaj. Prav tako je ob progi tudi ogromno glasnih gledalcev … Še vedno mi doni v glavi. V takem vzdušju je res odlično dirkati.”

V dirki članov elite, ki jo je dobil Švicar Nino Schurter, je edini slovenski predstavnik Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) zasedel 122. mesto. V mlajših kategorijah so nastopili še trije Boštjanovi klubski kolegi: Grega Krajnc je bil v jutranji dirki mlajših članov 83., Urban Ferenčak je odstopil, Peter Zupančič pa je bil v sobotni dirki mladincev 37.

Svetovni pokal v gorskem kolesarstvu se nadaljuje čez teden dni v nemškem Albstadtu, znova z disciplinama olimpijski kros in eliminator.

Vrstni redi na strani UCI

Na uvodni fotografiji Blaža pred Tanjo v cilj, foto Grega Stopar.

Sledite nam