11. oktobra 2015

Danes se je zaključilo prvo svetovno prvenstvo v dirkanju z enoprestavniki v Aziji. Saj veste: ena prestava, kostumi, zabava in pivo v potokih. No, ne ravno v tem vrstnem redu.

Pred 17 leti je Nagano, ki ga domačini imenujejo tudi streha Japonske, gostil olimpijske igre. Danes pa se je v Iwataku v Hakubi, ki leži v prefekturi Nagano in je poznana kot zimsko športno središče, zaključilo svetovno prvenstvo v dirkanju z enoprestavniki. Saj veste: ena prestava, kostumi, zabava in pivo v potokih. No, ne ravno v tem vrstnem redu.

Na Japonsko tudi SingleSpeed Slovenija

 

Motor enoprestavniškega gibanja v Sloveniji, Dani in Uršula, se je udeležil prvega svetovnega prvenstva, ki se je odvijalo v Aziji. Do sedaj so bila prvenstva od leta 1995, ko je bilo prvo v zibelki singlespeeda – Ameriki, nekako v njihovi domeni, saj so bile Združene države prireditelj kar osemkrat. Po enkrat pa so si to čast delile Avstralija, Nemčija, Švedska, Škotska, Wales, Irska, Južnoafriška republika, Nova Zelandija in Italija. Seveda sta šla v deželo vzhajajočega sonca s posebnim namenom – predstavljati državo gostiteljico evropskega prvenstva 2016 – Slovenijo. Tako sta Dani in Uršula prisotna na svetovni enoprestavniški sceni že od leta 2013, množičnejša odprava je bila le lani, ko je ducat “kokošk” potovalo na Severno Irsko, kjer je bilo evropsko prvenstvo.

 

Dani se na kratko javi preko messengerja

 

“Dobri trejli, nepozaben žur … tile Japončki so res odbitki! Sake party včeraj zvečer je bil pa, uhhhh. Fajn je bilo srečati stare dobre prijatelje, tiste, ki smo ga furali na Aljaski, kot tiste, s katerimi smo pakt sklenili že na Severnem Irskem. Japonska je zakon, čeprav je res daleč. A vseeno se je izplačalo. Več napišem, ko se vrnem v Slovenijo.”

 

Svetovna prvaka sta?

 

V moški kategoriji je zmagal Kiwi, ki že vrsto let živi v Belgiji, ljubitelj ciklokrosa, dirka tudi v svetovnem pokalu, čeprav šteje že štiri desetletja. Je žurer in ljubitelj dobrega piva ter kave. To je Angus Edmond. Edmond je tako dobil že drugi tatu, saj je bil svetovni prvak že leta 2013. Tako mu od danes dalje glavna nagrada svetovnih prvenstev krasi še meča leve noge. Prav tako si je svoj drugi tatu, prvega je dobila na domačem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, prislužila Amy Beth McDougall. In ker je SSWC nekaj posebnega, podeljujejo še eno nagrado. DFL (dead fu… last), je šel tokrat v roke Ericu Borku z Aljaske.

 

Kam prihodnje leto?

 

Vsako naslednje prizorišče se izbere preko družabnih iger. Kandidati pred prvenstvom oddajo kandidaturo, nato pa se na samem prvenstvu pomerijo v igrah, ki jih določi organizator. Tokrat so po srditem obračunu med Avstralci in Belgijci klonili slednji in SSWC bo tako že drugič v deželi tam spodaj. In kot je na svojem facebook profilu zapisal Charlie Hobbs, eden izmed glavnih siglespeed/adventure bike glasnikov na Otoku, to ne bo samo tridnevna veselica, ampak trimesečno popotovanje, saj bo potrebno nameniti čas tudi srfanju, vožnji z motorjem (Charlie se na skoraj vsako evropsko prvenstvo pripelje s svojim Triumphom) ter obisku vseh znamenitosti.

 

www.sswc2015.jp

Fotografije in vtisi na SingleSpeedSlovenia

Foto Uršula Kordiš

Sledite nam